GuidePedia

0

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Τούρκοι με τις εκλογές αυτές να φαίνεται ότι αποτελούν τις πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών καθώς διαξάγονται στα πλαίσια κλίματος βίας, αποκαλύψεων για τη συμμετοχή της ΜΙΤ στη Συρία και τη βοήθεια που παρέχει στους ισλαμιστές, τον Έρντογαν να δηλώνει ότι δέχεται επίθεση από τα διεθνή μέσα και αυτά να απαντούν ότι μπορεί να είναι ο μοιραίος άνδρας για το μέλλον της Τουρκίας.
To κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο για έλλειψη σεβασμού προς τους υποστηρικτές του που σκοτώθηκαν στη χθεσινή βομβιστική επίθεση στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος και απαίτησε να ζητήσει συγγνώμη.
Ο Ερντογάν απάντησε,  κατηγορώντας τον ηγέτη του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ότι υποκίνησε τα επεισόδια του περασμένου Οκτωβρίου, που συνδέονταν με την κρίση στη Συρία, και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.
Εν μέσο των πολύ κρίσιμων τουρκικών εκλογών της 7ης Ιουνίου, που έχουν αρχίσει να προσελκύουν εκατοντάδες ξένους δημοσιογράφους καθώς το αποτέλεσμα τους θα κρίνει σε μεγάλο μέρος και τις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, έγινε στόχος επιθέσεων από πέντε μεγάλα ξένα δημοσιογραφικά συγκροτήματα που τον χαρακτηρίζουν σαν τον «μοιραίο» ηγέτη της Τουρκίας.

"Θα είναι ο μοιραίος ηγέτης"

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα όπου τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονος δημοσιογραφικός οργανισμός εν όψει των εκλογών, πέντε διεθνούς φήμης ξένες εφημερίδες και συγκεκριμένα οι βρετανικές Economist, Guardian και Financial Times, η γερμανική Die Zeit και η αμερικανική New York Times, έχουν εξαπολύσει έντονη επίθεση κατά του Ερντογάν τον οποίο αφού του προσάπτουν την κατηγορία του δικτάτορα, τον χαρακτηρίζουν σαν τον μοιραίο άνθρωπο που θα διαλύσει το επόμενο χρονικό διάστημα την Τουρκία εξ’ αιτίας της αλλοπρόσαλλης και υπερφίαλης νεοοθωμανικής του πολιτικής.
Το κλίμα των εκλογών όπως περιγράφεται από τον διεθνή τύπο είναι ασφυκτικό υπέρ του κόμματος των ισλαμιστών του Ερντογάν, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις «αγανακτισμένων» πολιτών κατά των προεκλογικών συγκεντρώσεων του φικλοκουρδικού κόμματος, HDP.
Να σημειώσουμε ότι από το ποσοστό που θα πάρει το φιλοκουρδικό κόμμα, αν δηλαδή ξεπεράσει το απαιτούμενο 10% για να εκλέξει βουλευτές, θα κριθεί και το αποτέλεσμα των εκλογών και το αν θα καταφέρουν οι ισλαμιστές να αποκτήσουν αυτοδυναμία.
Ο ξένος τύπος κατηγορεί τον Ερντογάν ότι είναι πρωτοφανές για πρόεδρο Δημοκρατίας να μετέχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ του κόμματος των ισλαμιστών, ενώ στις αλλεπάλληλες δημόσιες ομιλίες του εξαπολύει απειλές για τιμωρίες και καταδίκες κατά πολιτικών του αντιπάλων και δημοσιογράφων που στρέφονται εναντίον του, καταλύοντας κάθε έννοια της ελεύθερης δημοσιογραφίας.
Παράλληλα τον χαρακτηρίζουν σαν επίδοξο χαλίφη του Ισλάμ, κάτι που όμως θα προκαλέσει έντονες ρωγμές στη ίδια του την χώρα με αυξανόμενες τις διαλυτικές τάσεις που έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας της εμμονής του να ανατρέψει τον πρόεδρο της Συρίας ενισχύοντας και στηρίζοντας τους εγκληματίες Τζιχαντιστές.

Ερντογάν: "ΜΜΕ και Εβραίοι μας επιτίθονται"

Έχοντας ήδη εξαπολύσει επίθεση εναντίον των New York Times, του BBC και του CNN για επικριτικά ρεπορτάζ τους, η βρετανική Guardian μπήκε τώρα στο στόχαστρό του Ερντογάν. «Γνωρίζετε τί έγραψε μία βρετανική εφημερίδα για τις εκλογές; Ότι οι φτωχοί μουσουλμάνοι που δεν έχουν δυτικοποιηθεί πλήρως δεν θα πρέπει να κυβερνούν την ίδια τους τη χώρα. Ποιοί είστε; Ποιοί είστε, ξεδιάντροποι απατεώνες; Μην περνάτε τα όρια. Από πότε δικαιούστε να μας κρίνετε;», ξέσπασε ο Ερντογάν στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης σήμερα στη βορειοανατολική επαρχία Αρνταχάν, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία.
Στην ίδια προεκλογική συγκέντρωση, την παραμονή των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη: «Η Τουρκία δεν είναι πλέον προτεκτοράτο της Δύσης, αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει. Σήμερα, τα αληθινά παιδιά αυτού του έθνους κυβερνούν τη χώρα».
Ωστόσο, το απόσπασμα που επικαλέστηκε ο Ερντογάν δεν φαίνεται να υφίσταται. Στις 31 Μαϊου, ένα άρθρο της βρετανικής εφημερίδας όντως επισήμαινε τις ανησυχίες σχετικά με τον αυξανόμενο αυταρχισμό του Ερντογάν την ώρα που η χώρα πηγαίνει αύριο στις κάλπες, αλλά η Guardian δεν έχει δημοσιεύσει κάποιο άρθρο που να αμφισβητεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στις μουσουλμανικές χώρες. Ένας φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος πάντως ισχυρίστηκε ότι η Guardian προέβη σε τέτοιο σχολιασμό στο κύριο άρθρο της για την Τουρκία.
Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στις φτωχές μουσουλμανικές χώρες, που δεν είναι απολύτως δυτικοποιημένες, να κυβερνούν τον εαυτό τους», έγραψε ο δημοσιογράφος Μαρκάρ Εσαγιάν στην τουρκική και την αγγλική έκδοση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν εξαπέλυσε πυρά εναντίον των New York Times: «Όλοι γνωρίζουμε ποιοί είναι τα αφεντικά τους. Δυστυχώς είναι το εβραϊκό κεφάλαιο».

Η αμερικανική εφημερίδα έγινε προσφιλής στόχος του Ερντογάν στα τέλη του περασμένου μήνα έπειτα από τη δημοσίευση ενός επικριτικού σχολίου στο κύριο
 άρθρο της με τίτλο «Σκούρα Σύννεφα Πάνω από την Τουρκία» με το οποίο καλούσε τις ΗΠΑ να εγκαλέσουν τον τούρκο πρόεδρο για τις επιθέσεις του εναντίον της
ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας. “Όπως έκανε και με την Guardian, ο Ερντογάν κάλεσε τότε τη New York Times «να μάθει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται. Ποιοί νομίζετε ότι είστε; Νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο στην αμερικανική κυβέρνηση;», είπε.
Ο Ερντογάν επιτέθηκε επίσης και εναντίον της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit για ένα άρθρο της στο οποίο σχολίαζε αρνητικά το τρίτο αεροδρόμιο της 
Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή, λέγοντας ότι «είναι εξοργισμένοι» από τα κέρδη τα οποία θα έχει η Τουρκία από το νέο αεροδρόμιο.
«Έγιναν έξαλλοι, τρελάθηκαν επειδή το τρίτο αεροδρόμιο θα κοστίσει 12 εκατομμύρια ευρώ αλλά θα το νοικιάζουμε έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ», σχολίασε
 ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η αστυνομία συλλαμβάνει Κούρδους για... τρομοκρατία

Την ίδια στιγμή αντιτρομοκρατική επιχείρηση έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε σπίτια που διέμεναν Κούρδοι, ύποπτοι για ανάμειξή τους στη νεολαία του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος- PKK.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε διάφορες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, όπου έγιναν δεκάδες συλλήψεις.
Η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έγινε εν όψει των σημερινών βουλευτικών εκλογών για την ασφάλεια των ψηφοφόρων, όπως σημειώνεται.

"Δολοφόνε Ερντογάν"

Οι Κούρδοι αντιδρούν φωνάζοντας «δολοφόνε Ερντογάν» και κρατώντας ένα πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «ειρήνη πάνω απ' όλα» εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο σημείο των χθεσινών επιθέσεων στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Άλλοι ακολούθησαν μια αυτοκινητοπομπή που κατευθυνόταν προς την περιοχή όπου τελέστηκε η κηδεία ενός 16χρονου αγοριού. Περίοικοι έκαναν το σήμα της νίκης και φώναζαν «οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν» και «AKP (το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) θα πληρώσεις για αυτό».
Ο βουλευτής του HDP Ιντρίς Μπαλουκέν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το κόμμα του ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση ότι πιστεύει ότι η ρητορική εναντίον του στην οποία επιδίδεται ο Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα άνοιξαν το δρόμο για την επιθέσεις.
Τουλάχιστον 2 άνθρωποι και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν στις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του κουρδικού κόμματος.
Ο Ντεμιρτάς είπε ότι ο Ερντογάν συνέχισε τη δική του συγκέντρωση μετά την είδηση για τη βομβιστική επίθεση χωρίς καν να αναφερθεί σε αυτήν ή στα θύματά της.
Ο ηγέτης του HDP αποκάλυψε ότι το κόμμα του βρέθηκε στο στόχαστρο 140 επιθέσων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας περιλαμβανομένης μιας διπλής βομβιστικής επίθεσης σε πόλεις της νότιας Τουρκίας τον περασμένο μήνα όπου τραυματίστηκαν 6 άνθρωποι.
Όλα αυτά βέβαια θα ξεκαθαρίσουν σήμερα με τα αποτελέσματα των εκλογών.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top