GuidePedia

0


Γιώργος Σαχίνης
Μόλις προχθές αποκαλύπταμε τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να προχωρήσει τη δημιουργία ελληνογερμανικού Γραφείου Νεολαίας και με δική μας συνδρομή ετησίως 3 εκατομμύρια ευρώ, αλλά διόλου δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η υπόθεση θα έπαιρνε θεαματική τροπή υλοποίησης. Πολύ περισσότερο που όλα φαίνεται να πατάνε σε «μονομερείς γερμανικές πρωτοβουλίες» από το 2012, οπότε οι ελληνικές κυβερνήσεις διά της συγκατάβασης εμφανίζονται να τις αποδέχονται.
Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στη στάση που θα κρατήσουν οι σημερινοί κυβερνητικοί βουλευτές (ιδίως από περιοχές μαρτυρικών δήμων και ολοκαυτωμάτων ναζιστικής θηριωδίας), οι οποίοι είτε αγνοούν το θέμα, είτε έχουν παραπληροφορηθεί. Φτάνουν μάλιστα πολλοί να μιλούν για πρωτοβουλία ελληνογερμανικών κοινοτήτων, παρότι τέτοιες δεν υπάρχουν, αν και επιχειρείται να στηθούν, σε αντίθεση με την ύπαρξη «ελληνικών κοινοτήτων» στη Γερμανία, που επιχειρείται να διαλυθούν διά της οικονομικής ασφυξίας. Ακόμη και έγκριτοι Έλληνες δημοσιογράφοι, άριστοι γνώστες της γερμανικής γλώσσας, σε ανταποκρίσεις τους για πρωτοβουλίες ελληνογερμανικών εταιρειών (!) παρακαλώ μέσω του ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου (όπως και το Γραφείο Νεολαίας), το μεταφράζουν ως ελληνογερμανικές κοινότητες δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν στη Γερμανία διάφορες κινήσεις από γερμανικής πλευράς και ολίγων Ελλήνων να καταργηθούν οι ελληνικές κοινότητες (οι κοινότητες των Ελλήνων) και να δημιουργηθούν ελληνογερμανικοί σύλλογοι ή κοινότητες. Ένα σχέδιο που με έκπληξη μαθαίνουμε ότι στηρίζεται και από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερμανίας. Δυστυχώς, από το 2011 η τότε ελληνική κυβέρνηση έκοψε την ετήσια οικονομική ενίσχυση στην κοινότητα του Βερολίνου, που ήταν μόλις 11.000 ευρώ (αυτό ισχύει για όλες τις κοινότητες).

Η συνάντηση με τον Τσίπρα

Προχθές γράφαμε ότι η Γερμανίδα υφυπουργός Οικογένειας και Νεολαίας Κάρεν Μαρκς, επικεφαλής αντιπροσωπίας, βρίσκεται στην Ελλάδα για να "συμβάλει" στη δημιουργία Ελληνογερμανικού Γραφείου Νεολαίας (!). Ενός γραφείου για το οποίο καλείται μάλιστα το ελληνικό υπουργείο Παιδείας να καταβάλει 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ως ισόποση συνδρομή με αυτή της γερμανικής κυβέρνησης για τη λειτουργία του. Ενώ διαφημίζεται ως γερμανική πρωτοβουλία προσέγγισης των νεολαιών των δύο χωρών και αρωγής σε εκπαιδευτικά προγράμματα, στην ουσία η Γερμανία καλεί την Ελλάδα να πληρώσει 50%-50% την επικοινωνιακή επιθετική πολιτική της Γερμανίας για καλλωπισμό της εικόνας του μεγάλου εταίρου στη χώρα μας και μάλιστα στο χώρο της νεολαίας.

Αυτά την ώρα που η παιδεία στην Ελλάδα στενάζει από την έλλειψη κονδυλίων. Ακόμη χειρότερα, σε μία περίοδο που το υπουργείο Παιδείας μας, λόγω των περικοπών, δε χρηματοδοτεί πλέον επαρκώς την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων του εξωτερικού (και στη Γερμανία). Καλείται όμως και από τη Γερμανίδα υφυπουργό Παιδείας να διαθέσει 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ισόποσα, επειδή η Γερμανία επιθυμεί να αποκατασταθεί η δημόσια εικόνα της στη χώρα μας. Αν όμως υπάρχουν αυτά τα λεφτά, δε θα ήταν προτιμότερο να στείλουν από την Ελλάδα και πάλι εκπαιδευτικούς για να μάθουν τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών δεύτερης, τρίτης και νέας γενιάς Ελληνικά;

Μάλιστα, κατά τις δηλώσεις της η Γερμανίδα υφυπουργός ήταν τουλάχιστον αφοπλιστικά ειλικρινής ως προς τις πραγματικές προθέσεις του εγχειρήματος. Όπως σημείωσε σε πολιτικό επίπεδο, «οι λόγοι της δημιουργίας του σχετίζονται περισσότερο με το κύμα αντιγερμανισμού στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης και τη δραματική επιδείνωση της δημόσιας εικόνας της Γερμανίας στη χώρα μας, που πριν από την κρίση, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ήταν η πιο δημοφιλής χώρα της Ευρώπης ανάμεσα στους Έλληνες».

Να και κάποιος που παραδέχεται (την αλήθεια) ότι έχει σχέση με τον αντιγερμανισμό στην Ελλάδα.

Συγκυριακά ή συνειδητά, η ώρα άφιξης της Γερμανίδας υφυπουργού στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας για μία πρώτη επαφή γύρω από το θέμα του Ελληνογερμανικού Γραφείου Νεολαίας, συνέπεσε ακριβώς την στιγμή που στο υπουργείο έφτανε την Τρίτη 2 Ιουνίου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (!) για προγραμματισμένη επίσκεψη. Έτσι είχαμε και χειραψία και σύντομη συνομιλία, αλλά σχεδόν αυτόματα ο ιστότοπος που τιτλοφορείται "Ελληνογερμανικό Φόρουμ των Νέων", που σηκώνει το κέντρο βάρους της ίδρυσης του Ελληνογερμανικού Γραφείου Νεολαίας, τη σχετική φωτογραφία που σας παραθέτουμε στη "Ν.Κ.", της χειραψίας, την ανήρτησε στην ιστοσελίδα του με σχετικά σχόλια. Ο συμβολισμός και ισχυρός και εμφανής υπέρ του γερμανικού εγχειρήματος. Η συνάντηση μάλιστα αμέσως μετά της Γερμανίδας υφυπουργού με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας δίνει στη όλη υπόθεση ταχύτατη εξέλιξη: «Η ανταλλαγή νέων πρέπει να ανοίξει τις θεματικές δραστηριότητες».

Η Ντόρα Μπέη, διευθύντρια στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας, δηλώνει πως θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ρόλο σχετικά με την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση. «Αυτό σημαίνει ότι δε θα περιοριστεί στην ανταλλαγή νέων για δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο».

Θετικός ο Μπαλτάς;

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πριν η Γερμανίδα υφυπουργός Οικογένειας και Νεολαίας φτάσει στην Αθήνα, η προπαρασκευή με τη νέα κυβέρνηση, που υποτίθεται ότι σε αυτό το θέμα είναι πιο "ευαίσθητη" και έχει άλλη πολιτική, μάλλον αρχίζει να αποδίδει καρπούς για τους Γερμανούς! Ο Κάρστεν Σνάιντερ και ο Γιοχάνες Καρς, βουλευτές εκπρόσωποι των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ταξίδεψαν το Μάρτιο στην Ελλάδα για να σχηματίσουν μόνοι τους μια εικόνα. Το ταξίδι τους ολοκληρώθηκε με τη συνάντησή τους με τον Έλληνα υπουργό Παιδείας. Θέμα της συνάντησης ήταν το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

Διαβάστε τώρα πώς περιγράφουν αυτή τους τη συνάντηση σε συνέντευξη που δίνουν στην ιστοσελίδα του "Ελληνογερμανικού Φόρουμ Νέων":

«- Περί τίνος συζητήσατε συγκεκριμένα;

Συμφωνήσαμε στο ότι το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα, η οποία πρέπει να εμψυχωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Διαβεβαίωσα τον υπουργό ότι ως πολιτικός υπεύθυνος για θέματα προϋπολογισμού υποστηρίζω σ' αυτόν τον τομέα απόλυτα τις αποφάσεις της υπουργού Οικογένειας Μανουέλα Σβέζιγκ και ότι είμαι πεπεισμένος πως θα εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση στα πλαίσια του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

- Ποια στάση τηρεί ο υπουργός Παιδείας σε ό,τι αφορά το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας;

Ο κ. Μπαλτάς υποστηρίζει το σχέδιο αυτό, αλλά φυσικά επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να κάνει οικονομίες σε όλους τους τομείς, γεγονός που ισχύει και για το υπουργείο Παιδείας. Για το λόγο αυτό θα χρειαστεί καταρχήν να κοιτάξει με ποιο τρόπο θα μπορέσει να συμβάλει στη συνεισφορά της ελληνικής πλευράς για το Ίδρυμα Νεολαίας.

- Οι διαφωνίες στο θέμα του χρέους και το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων επιβαρύνουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις πολύ αυτήν τη στιγμή. Με ποιον τρόπο μπορεί, κατά τη γνώμη σας, ένα τέτοιο ίδρυμα να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων;

Ακριβώς επειδή αυτήν τη στιγμή υφίστανται σχετικά σοβαρές διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, προγράμματα όπως το ίδρυμα αυτό είναι τόσο σημαντικά».

Πρόταση εταιρειών η ίδρυση του Ελληνογερμανικού Γραφείου Νεολαίας

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, λοιπόν; Πολύ καιρό τώρα δε θέλαμε να πιστέψουμε πως, όταν οι Γερμανοί βάλουν κάποιο σχέδιο, θα το υλοποιήσουν κιόλας. Είναι προφανές ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ενάντια στις ανταλλαγές νεολαίων. Όσον αφορά όμως στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα, οι αντιρρήσεις είναι συγκεκριμένες για τους σκοπούς που έρχεται να εξυπηρετήσει και, όπως είπε η Γερμανίδα υφυπουργός, δεν κρύβει το στόχο του «καλλωπισμού της γερμανικής εικόνας» ιδίως στους νέους.

Χωρίς να έχουν διαπραγματευτεί οι Γερμανοί με κανέναν στην Ελλάδα, προβαίνουν στην ίδρυση του γραφείου και το βαφτίζουν "ελληνογερμανικό", παρόλο που πρόκειται για μονομερή πράξη. Οι ίδιοι αποφασίζουν για την ίδρυση μετά από την τήρηση δημοκρατικών διαδικασιών, όπως οι ίδιοι τις εννοούν.

Δηλαδή, γίνεται η πρόταση από την πρόεδρο των ελληνογερμανικών εταιρειών (στην Ελλάδα μεταφράστηκε από "έγκυρους ανταποκριτές" ως ελληνογερμανικές κοινότητες), την κ. Σκαρπέλη Σπερκ, στην ετήσια συνεδρίαση όλων των ελληνογερμανικών εταιρειών και η απόφαση για να προχωρήσουν και να το προτείνουν στη γερμανική κυβέρνηση παίρνεται από τη συνέλευση. Στη συνέχεια μπαίνει η πρόταση στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού SPD CDU CSU και πάλι δημοκρατικά αποφασίζουν την ίδρυση του γραφείου (!). Και ενώ πρόκειται για δήθεν "ελληνογερμανικό", η ελληνική πλευρά δε ρωτάται, δε συμμετέχει ποτέ στη διαμόρφωση των σκοπών και ό,τι άλλο συνεπάγεται πριν τη σύσταση ενός ελληνογερμανικού ιδρύματος. Καλείται, λοιπόν, τώρα η ελληνική κυβέρνηση και στην προκειμένη περίπτωση ο υπουργός να συνυπογράψει μια γερμανική πρωτοβουλία. Επιπλέον καλούμαστε να συνεισφέρουμε ετησίως 3 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που ο χώρος της παιδείας καταρρέει από έλλειψη κονδυλίων.

Η δράση της περίφημης κ. Σπερκ

Η κ. Ζίγκριντ Σκαρπέλης Σπερκ, είναι το ίδιο πρόσωπο που είχε υποσχεθεί στους Γερμανούς, αν δώσουν 250 ευρώ και άνω για την αναδάσωση στην Καισαριανή, να βάλει τα ονόματά τους σε μαρμάρινη πλάκα στην Καισαριανή. Η υπόθεση πήρε διαστάσεις με την παρέμβαση τότε του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Το Ίδρυμα Νεολαίας, αλλά και το Ταμείο για το Μέλλον είναι δικές της ιδέες, όπως με θέρμη υποστηρίζει. Μάλιστα θυμώνει, όταν αναφέρεται πως είναι έργα της Μέρκελ. Η Σκαρπέλης Σπερκ αναφέρεται συνεχώς στα χρόνια της δικτατορίας και στις καλές σχέσεις Ελλήνων και Γερμανών. Είχε την τύχη να ήταν τότε παντρεμένη με Έλληνα αντιστασιακό και μέσω του SPD, που ανήκε η ίδια, είχε καλές σχέσεις με το ΠΑΚ Γερμανίας. Ακόμη το 2010 αναφερόταν στις καλές της σχέσεις μεταξύ άλλων και με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Επί 25 χρόνια βουλευτής του SPD έχει, όπως είναι φυσικό, παντού υψηλές διασυνδέσεις.

Κρίσιμα ερωτήματα

Επειδή πλέον η υπόθεση φαίνεται να αποκτά ραγδαίες ταχύτητες, τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι σαφή:

- Ποια ήταν η διαδικασία για τα άλλα δύο ιδρύματα (Γερμανοπολωνικό Γαλλογερμανικό); Υπάρχουν διαφορές;

- Τι εμπεριέχει η συμφωνία που καλείται η ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει;- Τι θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο αυτή η συμφωνία;- Δεν πρέπει να συζητηθεί και σε ελληνικά όργανα (Βουλή, κοινοβουλευτικές ομάδες κ.α.), και να παρθεί απόφαση για τη συμμετοχή στο ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας;

Κρύβουν λόγια

Οι μαθητές και... οι αποζημιώσεις

Ενδεικτικό των πραγματικών προθέσεων της γερμανικής κυβέρνησης είναι και το περιστατικό που σημειώθηκε πέρυσι με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Παιδείας, η οποία για λόγους ανεξήγητους πλέον έχει αποσυρθεί από το διαδίκτυο (!). Όταν πέρυσι είχαμε τις συμμετοχές Ελλήνων από τους μαρτυρικούς δήμους στα ταξίδια που διοργάνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανάμεσά τους και νεολαίοι με χρηματοδότηση από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το γερμανικό υπουργείο Παιδείας έκανε μία δήλωση όπου ήταν ξεκάθαρο πως δε θα επέτρεπαν στα παιδιά από τους μαρτυρικούς δήμους της Ελλάδας να μιλήσουν για αποζημιώσεις. Η δήλωση ανέφερε : «Πηγές του γερμανικού υπουργείου Παιδείας που μίλησαν στην EurActiv είπαν ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί σε «καμία περίπτωση», το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, διότι αυτό αφορά μια πλατφόρμα νέων που θέλουν να «δουν μπροστά ένα κοινό μέλλον». (http://bit.ly/1xOI6D3).

Μετά από το σάλο που προκλήθηκε, κατέβασαν τη σελίδα από το διαδίκτυο.

Έχει ενδιαφέρον σε αυτά που δημοσιοποιούμε τι θέση θα πάρουν οι τοπικοί μας βουλευτές, με δεδομένο ότι η Κρήτη είναι τόπος που γνώρισε τις ναζιστικές θηριωδίες και καταστροφές. Συμφωνούν οι βουλευτές μας και ιδίως οι κυβερνητικοί να δεσμευτούμε με τη Γερμανία να βάζουμε από 'δω και πέρα κάθε χρόνο λεφτά σε ένα ίδρυμα που δεν τους ρωτάνε ούτε αυτούς, ούτε τον ελληνικό λαό; Δε θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στους βουλευτές τουλάχιστον το κείμενο της συμφωνίας και να συζητηθεί πριν υπογραφεί;

Στην τελική, γιατί μία τέτοια συμφωνία, αφού θα κληθούμε να καταβάλουμε και 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για το Ελληνογερμανικό Γραφείο Νεολαίας, να μην περιλαμβάνει μια παράγραφο που να λέει πως οι νέοι από τις δύο χώρες θα ασχοληθούν και θα στηρίξουν τη διεκδίκηση των οφειλών τις Γερμανίας; Για να επέλθει η δικαίωση και να μην επισκιάζεται πλέον το μέλλον των νέων ανθρώπων από το παρελθόν. Οι νομικοί μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να συντάξουν μια τέτοια παράγραφο.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΓΚΡΙΣΗ

Μια περίεργη απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί μία απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, μία μέρα μετά την οργάνωση στις 20 Μαΐου της επιστημονικής ημερίδας στο Ηράκλειο από την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Ηρακλείου-Μαλεβιζίου και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης για την 74η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, εκ παραλλήλου με τη φωτογραφική έκθεση-ντοκουμέντο του αρχείου Κουτουλάκη που διαθέτει ο Δήμος Μαλεβιζίου και αφορά στις ωμότητες στην Κρήτη την περίοδο της Κατοχής.

Στην ημερίδα, φορείς, αιρετοί, επιστήμονες, σύλλογοι και πολίτες στηλίτευσαν την υπόθεση αναγόρευσης του Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και κυρίως την απαξία του. Το Πανεπιστήμιο, παρά τις αντιδράσεις σε όλη την Κρήτη και εκτός αυτής, αποφεύγει να επανεξετάσει τη στάση του. Κι αυτό παρά την εξόφθαλμη παραχάραξη από τον κ. Ρίχτερ, που στο βιβλίο του εξισώνει εισβολείς και αμυνομένους, θύτες και θύματα, θεωρώντας ότι οι η αντίσταση, ως τέτοια, υπήρξε... εγκληματική και προκάλεσε τις γερμανικές θηριωδίες.

Μία μέρα μετά από την εκδήλωση, και όχι συμπτωματικά, εκδίδεται η παρακάτω απόφαση της Συγκλήτου: «Ο πρύτανης ενημερώνει τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης ότι μέλη του Ιδρύματος συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από τις ακαδημαϊκές μονάδες που προβλέπει ο νόμος, όπως τμήματα και σχολές, χρησιμοποιώντας το όνομα και το σήμα του Πανεπιστημίου. Μετά την ενημέρωση και τη συζήτηση που ακολούθησε, η Σύγκλητος ομόφωνα αποφασίζει: Οι καθηγητές του Ιδρύματος που συμμετέχουν σε τοπικές, εθνικές ή διεθνείς εκδηλώσεις, όταν θέλουν να χρησιμοποιηθεί το όνομα και το σήμα του Πανεπιστημίου ως συνδιοργανωτή αυτών των εκδηλώσεων, πρέπει να έχουν Ι) την πρότερη σύμφωνη γνώμη του Τμήματος, και ΙΙ) την τελική έγκριση της Πρυτανείας. Η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί άμεσα στα ακαδημαϊκά Τμήματα του Πανεπιστημίου για να την κοινοποιήσουν άμεσα στα μέλη τους. Η απόφαση αυτή αποστέλλεται και στις διοικητικές μονάδες, στον ΕΛΚΕ και στην Εταιρεία Αξιοποίησης Διαχείρισης Περιουσίας του Ιδρύματος».

Είναι εμφανές ότι η απόφαση ουσιαστικά αυτή μία μέρα μετά την επιστημονική ημερίδα για την 74η επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο Ηράκλειο και τα όσα ακούστηκαν για την υπόθεση Ρίχτερ σε σχέση με το Πανεπιστήμιο επιχειρεί να "παγιδεύσει" εντός του Ιδρύματος κάθε δράση και κριτική ακόμη και πανεπιστημιακών που διαφωνούν κάθετα με τις επιλογές της διοίκησης του Ιδρύματος, αφού στην ημερίδα του Ηρακλείου συνδιοργανωτής ήταν και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο επικεφαλής του οποίου όντας πανεπιστημιακός άσκησε κριτική στην απόφαση αναγόρευσης του Ρίχτερ και μη ανάκλησής της μετά τα όσα διαδραματίστηκαν και αποκαλύφθηκαν. Αν αυτό δεν είναι έμμεση "φίμωση" της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών τότε τι είναι;
ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Διακήρυξη της Κρήτης για την Ιστορική Αλήθεια


Ωστόσο χθες δόθηκε στη δημοσιότητα, η ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής φορέων της Κρήτης στη συγκρότηση μετώπου που θα αποτελεί σταθερό πυρήνα της "Διακήρυξης της Κρήτης για την Ιστορική Αλήθεια". Η πρόσκληση απευθύνεται αρχικά στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τους βουλευτές, τους δημάρχους και εκπροσώπους φορέων και αναφέρει:

«Με στόχο τη διατήρηση και διάδοση της ιστορικής αλήθειας τόσο για τη Μάχη της Κρήτης, όσο και για τα γεγονότα και την αντίσταση στη διάρκεια της κατοχής, απευθύνουμε πρόσκληση συμμετοχής στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου και αποκρυσταλλώθηκε με τη Διακήρυξη της Κρήτης.

Με την παρούσα επιστολή απευθύνεται πρόσκληση στον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κρήτης, τους βουλευτές, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους επίσημους φορείς της Κρήτης για τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου με την ευρεία υιοθέτηση της Διακήρυξης.

Στηρίζεται και το εθνικό αίτημα διεκδίκησης από τη γερμανική κυβέρνηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων, ενώ τονίζεται ότι η δικαίωση των θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα αποτελεί χρέος και πρόταγμα για την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών.

Συγκεκριμένα, το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης που υιοθετήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει ως εξής:

«Εμείς οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου, ο Δήμος Μαλεβιζίου και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, δηλώνουμε την αταλάντευτη πεποίθησή μας να συμβάλουμε στην ιστορική γνώση και αλήθεια για τη Μάχη της Κρήτης και τη διάδοσή τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίηση, καθώς και πλήρης επανέκδοση της Έκθεσης Διαπίστωσης Ωμοτήτων και η προβολή του φωτογραφικού υλικού του αρχείου Κουτουλάκη.

Υποστηρίζουμε σθεναρά το αίτημα-αξίωση-διεκδίκηση προς τη γερμανική κυβέρνηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων, ζήτημα ανοικτό επί 70 χρόνια και ουδόλως σχετιζόμενο με την τρέχουσα συγκυρία.

Η δικαίωση των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής αποτελεί χρέος για τη σύγχρονη Ελλάδα, πρόταγμα ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών».

Για περισσότερες πληροφορίες συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας και την πρωτοβουλία για τη Διακήρυξη της Κρήτης επικοινωνήστε, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιουνίου, με το συντονιστή έρευνας του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Δημήτρη Ξενάκη, στο dxenakis@otenet.gr».


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top