GuidePedia

0

Δύο Ελληνες πιλότοι καθώς και άλλοι οκτώ Γάλλοι στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους χθες ύστερα από την χθεσινή πτώση διθέσιου μαχητικού F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Λος Λιάνος - Αλμπαθέτε της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αμυνας στην Μαδρίτη, το αεροσκάφος υπέστη απώλεια ισχύος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απογείωσης, δεν μπόρεσε να πάρει ύψος και έπεσε πάνω σε άλλα νατοϊκά αεροσκάφη στον χώρο στάθμευσης της αεροπορικής βάσης.

Η πρόσκρουση του αεροσκάφους πάνω στα άλλα και οι μετέπειτα εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν επιπλέον 21 άτομα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας στη Ρώμη, 11 Ιταλοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, ενώ σύμφωνα με γαλλικές πηγές τραυματίστηκαν 10 Γάλλοι στρατιωτικοί.

Ιδιαίτερα καταστρεπτικό αποδείχτηκε το γεγονός ότι το αεροσκάφος ήταν γεμάτο καύσιμα και έπεσε πάνω σε άλλα σταθμευμένα αεροσκάφη που ήταν επίσης γεμάτα καύσιμα. Συνολικά καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιές τουλάχιστον 7 αεροσκάφη (1xF-16D, 2xAlphaJet και 2x Mirage 2000D της Γαλλίας, 2x AMX της Ιταλίας). 


Το μοιραίο αεροσκάφος ανήκε στην 341η Μοίρα της 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο. Συνολικά 4 F-16 Block 50 είχαν μετασταθμεύσει στην Ισπανία τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου και συμμετείχε στη νατοϊκή άσκηση TLP. Η συνολική δύναμη του κλιμακίου ήταν 41 ατόμων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΑ, πέρα από τους δύο χειριστές του μοιραίου αεροσκάφους, όλοι οι υπόλοιποι είναι καλά στην υγεία τους. Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ’ αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεων.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο στην Αθήνα, στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας εξέφρασε θλίψη και οδύνη «για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας» και πρόσθεσε ότι «η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των Ελλήνων αξιωματικών, όπως και με τις οικογένειες των θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικότητας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ από την έδρα της Συμμαχίας αναφέρθηκε σε «μια τραγωδία που επηρεάζει όλη την οικογένεια του ΝΑΤΟ».

Ομάδα εμπειρογνωμόνων της Π.Α. με επικεφαλής τον αρχηγό ΑΤΑ αντιπτέραρχο κ. Χρ. Βαΐτση αναχώρησε για την Ισπανία προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους. Οι υπουργοί Άμυνας της Ιταλίας και της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι θα μεταβούν σήμερα Τρίτη στην Ισπανία για να ενημερωθούν σχετικά με το δυστύχημα.

Αυτό ήταν το 6ο μαχητικό τύπου F-16 που χάνει η Πολεμική Αεροπορία από το 2006, όταν κατέπεσε το αεροσκάφος του σμηναγού Ηλιάκη στη διάρκεια εμπλοκής με τουρκικό μαχητικό. Τον Δεκέμβριο του 2014 και σύμφωνα με πληροφορίες, πάλι λόγω βλάβης του κινητήρα, ένα F-16 της ΠΑ είχε πέσει στη θάλασσα - οι χειριστές του είχαν προλάβει να το εγκαταλείψουν εγκαίρως.

H Πολεμική Αεροπορία έχει άσχημη προϊστορία σε δυστυχήματα με αεροσκάφη τύπου LockheedMartin F-16. Πλην του σμηναγού Ηλιάκη, τη ζωή τους έχασαν και οι χειριστές του F-16 που συνετρίβη στη Χαλκιδική τον Δεκέμβριο του 2007. Τον Αύγουστο του 2010 η Αεροπορία θρήνησε άλλους τρεις νεκρούς, όταν συγκρούστηκαν στον αέρα ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο F-16 νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μετά το χθεσινό τραγικό περιστατικό, η ΠΑ θρηνεί συνολικά 8 νεκρούς χειριστές με αεροσκάφη αυτού του τύπου.



πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top