GuidePedia

0


Πρώτη σύγκρουση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο εάν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της στάσης της στην Ουκρανία.

Είναι ενδεικτικό ότι η γενική γραμματεία του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι εκδόθηκε δήλωση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ομόφωνα όπως λέει το κείμενο, όπου εκφράζονται σκέψεις για περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της στάσης της στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση της συναίνεσης της Ελλάδας και ότι στο πλαίσιο αυτό δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας.

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την ύπατη εκπρόσωπο αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κόντρα Κοτζιά-Βενιζέλου

Κόντρα προέκυψε και στην τελετή παράδοσης -παραλαβής στο ΥΠΕΞ,μεταξύ του νέου υπουργού Νίκου Κοτζιά και του απερχόμενου Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι “ορισμένα δείγματα ορισμένων εταίρων μας δεν ήταν τα καλύτερα. Παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα Κυβέρνηση. Αυτό το καταστήσαμε σαφές εξ αρχής, δε θα γίνει αποδεκτό. Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την κυριαρχία της και από την ενεργητική δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει λάθος.
Θέλουμε να είμαστε Έλληνες, πατριώτες, θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊστές, θέλουμε να είμαστε παγκόσμιοι διεθνιστές. Θέλουμε πριν από όλα ένα Υπουργείο που θα σκέφτεται, που θα τολμά να σκέφτεται διαφορετικά, που θα γυρίσει σελίδα και θα υπηρετήσει τις γενικότερες αγωνίες και προοπτικές του λαού μας.
Να θυμόσαστε η πολιτική δεν είναι μόνο σχεδιαγράμματα, δεν είναι μόνο διαπραγμάτευση, αλλά όπως συνηθίζω να λέω είναι και συναισθήματα. Σκεφτόμαστε, συναισθανόμαστε, νοιώθουμε τον πόνο του λαού μας και σκεφτόμαστε πως θα καταφέρουμε να αποκτήσει η Ελλάδα την καλύτερη δυνατή θέση στο ευρωπαϊκό και διεθνές σύστημα”.

Ο Βενιζέλος απάντησε στον Κοτζιά λέγοντας ότι “ούτε μία φορά, ούτε μία στιγμή η Ελλάδα απεδέχθη πίεση ή προσπάθεια πίεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας με μοχλό την οικονομική κρίση και ιδίως τα ζητήματα δημοσίου χρέους.
Ούτε ένα λεπτό, όχι δεν την απεδέχθη την πίεση, αλλά ουδείς τόλμησε να ασκήσει τέτοια πίεση και να συσχετίσει τα θέματα. Επειδή δε συνδέσατε την αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών με τη διαπραγμάτευση, σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής, σε σχέση με την επόμενη φάση και σε σχέση με το δημόσιο χρέος”.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top