GuidePedia

0

Η άφιξη των λίγων Πεσμεργκά στο Κομπάνι, μέσω Τουρκίας, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία. Η άφιξη τόσο περιορισμένου αριθμού μαχητών, οι οποίοι μάλιστα δεν πρόκειται να εμπλακούν, άμεσα, στις μάχες, γεννά ερωτήματα σχετικά με την σκοπιμότητα της όλης κίνησης. Φαίνεται λοιπόν πως η ενέργεια αυτή είχε πολιτικά κίνητρα και όχι επιχειρησιακά.
Τμήμα άρθρου του SEMIH IDIZ
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Παρόλα αυτά, στην Άγκυρα, οι φήμες δίνουν και παίρνουν, όσον αφορά την οργή των στρατιωτικών. Οι σκηνές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της διέλευσης των Πεσμεργκά μέσω Τουρκίας, στις 29 Οκτωβρίου, με τους Κούρδους της Τουρκίας να υποδέχονται με τιμές ηρώων τους ομοεθνείς τους του Ιράκ, έχουν προκαλέσει τεταρταίο πυρετό στους Τούρκους αξιωματικούς, σε συνδυασμό με τις φήμες ότι το καθεστώς Ερντογάν επέτρεψε την είσοδο στους Πεσμεργκά, κατόπιν ισχυρών αμερικανικών πιέσεων.
Την ίδια ώρα Τούρκοι στρατιωτικοί εκτελούνται, μέρα μεσημέρι, από τους μαχητές του ΡΚΚ. Από μια άποψη είναι απολύτως λογικό οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να μην είναι ενθουσιασμένες με τις εξελίξεις αυτές, καθώς πολεμούν κατά των Κούρδων περισσότερα από 30 χρόνια.

Το γεγονός ότι η τουρκική στρατιωτική ηγεσία δεν είναι και τόσο ευχαριστημένη, φάνηκε και από το γεγονός ότι για τη μεταφορά των Πεσμεργκά δεν χρησιμοποιήθηκαν στρατιωτικά μεταγωγικά, αλλά αεροσκάφη των τουρκικών αερογραμμών. Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της διέλευσης των Κούρδων, την ευθύνη είχαν αναλάβει η ΜΙΤ και οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, χωρίς καμία εμπλοκή του στρατού.
Πηγή δυσαρέσκειας των στρατιωτικών είναι και η συμμετοχή εκπροσώπου των Πεσμεργκά στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στις 30 Οκρωβρίου, στην Άγκυρα, στην οποία προέδρευσε ο ίδιος ο Ερντογαν. Επισήμως, το τουρκικό ΓΕΕΘΑ δεν έχει αντιδράσει, αλλά ούτε έχει σχολιάσει τις διάφορες φήμες και τα δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο και το διαδίκτυο.
Μόνο ο απόστρατος υποστράτηγος Αρμαγκάν Κουλογλού, ο οποίος αρθρογραφεί σε τουρκική εφημερίδα, σχολίασε πως η απόφαση εισόδου των Πεσμεργκά στο Κομπάνι είναι πολιτική, καθώς είναι αδύνατο 150 Πεσμεργκά να αλλάξουν την στρατιωτική κατάσταση.
«Ο βασικός λόγος είναι η πίεση των ΗΠΑ. Όμως, έτσι εξυπηρετείται το όραμα του μεγάλου Κουρδιστάν, το οποίο προωθείται», έγραψε ο Τούρκος στρατηγός, ο οποίος τόνισε επίσης πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να εξασφαλίζουν την αυτόνομη κουρδική περιοχή από τυχόν επίθεση του Ισλαμικού Κράτους.
«Η είσοδος των Πεσμεργκά στην Τουρκία ήταν ιδιαίτερα ενοχλητική. Υπήρχαν Κούρδοι με κουρδικές σημαίες, εντός Τουρκίας, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους, την ώρα που άλλοι Κούρδοι σκοτώνουν Τούρκους στρατιώτες. Όλα αυτά προκαλούν εκνευρισμό όχι μόνο στους Τούρκους στρατιωτικούς, αλλά και στους Τούρκους εθνικιστές.

»Κι αν η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τους Κούρδους της Συρίας τρομοκράτες και συμμάχους του ΡΚΚ, πως επιτρέπει την ενίσχυσή τους;», αναφέρει το Τούρκος στρατηγός. «Μήπως αυτό σημαίνει την έμμεση ενίσχυση του ΡΚΚ; Η Άγκυρα ενίσχυσε την ανάδειξη της περιφερειακής κουρδικής οντότητας, η οποία τελικά θα ελέγξει τμήματα του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας», υπογράμμισε.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top