Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο νέος γενικός πρόξενος του Ισραήλ στην Τουρκία Σαΐ Κοέν, σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις σχέσεις Ισραήλ- Τουρκίας. Ο Κοέν δεν είναι κάποιος τυχαίος διπλωμάτης, καθώς έχει διατελέσει επικεφαλής του τμήματος Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας και Περιφερειακής Ασφάλειας του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.
«Πρέπει να υπάρξει διεθνής συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων κρατών που εμπλέκονται, για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Δεν μπορεί να χρεωθεί ο σκοπός αυτός μόνο στην Τουρκία», είπε ο Κοέν.
«Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από το επεισόδιο του Μαβί Μαρμαρά και δεν είναι μυστικό ότι η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο χωρών έχει ανασταλεί, κατά κάποιον τρόπο. Τα τελευταία αυτά χρόνια οι διμερείς σχέσεις έχουν χειροτερεύσει σε πολιτικό και ειδικά σε στρατηγικό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, τις τελευταίες εβδομάδες που βρίσκομαι στην Τουρκία, είδα ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης των σχέσεων μας και σε άλλα πεδία. Όμως η γενικότερη στάση μας, είναι η προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων μας ως χώρες και ως λαοί».
Ο Κοέν δήλωσε πως υπάρχουν πολλά ζητήματα που πιθανόν καθυστερούν τη διαδικασία ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων, η αποδοχή του διορισμού του από τον Ερντογάν όμως αποτελεί, όπως είπε, μήνυμα ότι οι σχέσεις μπορεί να βελτιωθούν. Δήλωσε επίσης, ότι από την προηγούμενη θέση του, είχε ασχοληθεί με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αυτής του ΙΚ περιλαμβανομένης.
«Οφείλω να τονίσω ότι ο πόλεμος κατά της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, εδικά εδώ, στα σύνορα και της Τουρκίας και του Ισραήλ, δεν πρέπει να αποτελέσει ευθύνη μόνο της τουρκικής κυβέρνησης και των τουρκιών δυνάμεων. Χρειάζεται διεθνής συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες», είπε.
Τόνισε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία να περιφρουρήσει τα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ, καθώς χρειάζονται πολλά χρήματα για την αποτελεσματική τους φρούρηση και υψηλή τεχνολογία.
Επίσης είπε, ότι τουλάχιστον 3.000 τζιχαντιστές είχαν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ από την Ευρώπη. «Από αυτούς το 30% έχει επιστρέψει στις χώρες από όπου είχε φύγει, κάτι που σημαίνει ότι ήδη υπάρχουν εκατοντάδες κινούμενες βόμβες στην Ευρώπη», είπε.
Αν και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι τζιχαντιστές μπαινοβγαίνουν σε Συρία και Ιράκ μέσω Τουρκίας, είπε ότι το να σταματήσει αυτή η διακίνηση δεν αποτελεί μόνο ευθύνη της Τουρκίας. «Αποτελεί ευθύνη όλων. Οι ίδιες οι ευρωπαϊκές χώρες από όπου οι τζιχαντιστές προέρχονται θα έπρεπε να είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των τζιχαντιστών πολιτών τους», υπογράμμισε.
Ο Κοέν δήλωσε επίσης ότι για το Ισραήλ η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι το ΙΚ, αλλά η Χεζμπολάχ, η οποία αυτή την στιγμή διαθέτει περισσότερες από 100.000 ρουκέτες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν βεληνεκές 700 χλμ. « Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους κατά του ΙΚ, ακόμα και με την Τουρκία, αν και εφόσον οι μεταξύ μας σχέσεις ομαλοποιηθούν», τόνισε.
Ο Κοέν αναφέρθηκε και στην παρουσία του αρχηγού των Ταξιαρχιών Κασάμ της Χαμάς, Σαλέχ Αρουρί, στην Τουρκία, τον οποίο χαρακτήρισε ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας των τριών Ισραηλινών εφήβων, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για τον νέο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
«Έχουν γραφεία και εδώ, στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος ο Αρουρί είπε πως στην Κωνσταντινούπολη προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την στρατιωτική διοίκηση της Δυτικής Όχθης της Χαμάς», πρόσθεσε.
Ο Κοέν, τέλος, αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, λέγοντας πως οι ο όγκος των εμπορικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών έχει ξεπεράσει τα 5 δισ. δολάρια.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου