GuidePedia

0
Image

“Εθνική αποστολή” με “ευρωπαϊκό κοστούμι” ήταν το ταξίδι του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος γνώριζαν την πρωτοβουλία Αβραμόπουλου και ήθελαν πάση θυσία να γίνει η επαφή. Το γιατί είναι περίπου αυτονόητο.

Η Άγκυρα δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να πιέσει αφόρητα σε Αιγαίο και Κύπρο.
Όχι επειδή αισθάνεται πανίσχυρη αλλά ακριβώς επειδή η ηγεσία της εκτιμά ότι για να “κερδίσει” όσα δεν δικαιούται αλλά διεκδικεί τώρα είναι η ώρα. Η Ουάσινγκτον έχει ανάγκη την Τουρκία και γι΄ αυτό δεν την πιέζει όπως θα μπορούσε. Η Άγκυρα θέλει να προλάβει την προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή να υψωθεί απέναντι στην επεκτατική της πολιτική ένας “τείχος”. Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έχει ενοχλήσει την Τουρκία και το δείχνει.

Αυτό που ήθελε να διαπιστώσει ο Αβραμόπουλος στην επαφή του με τον Ερντογάν ήταν όχι αν είναι σοβαρά τα πράγματα. Αλλά πόσο σοβαρά είναι. Κι επιπλέον να του επισημάνει ότι αν οδηγήσει την περιοχή σε ανάφλεξη χαμένος θα είναι και ο ίδιος.

Η ανάλυση του Αβραμόπουλου πριν κάνει την επαφή ήταν ότι η Τουρκία δεν έχει την πολυτελεία να δημιουργήσει ένα ακόμη μέτωπο. Πιέζει όσο πιο πολύ μπορεί την Κύπρο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ταυτόχρονα προσπαθεί να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι της νοτιοανατολικής Μεσογείου, απειλώντας ότι θα το δυσκολέψει όπως και όσο μπορεί αν την αφήσουν στη γωνία. Ξέρει ότι δεν είναι εύκολο αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Πληροφορίες από την “ομάδα” που συνόδευε τον Αβραμόπουλο στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδουν “κλίμα ψυχραιμίας”. Σε καμία περίπτωση εφησυχασμού αλλά ψυχραιμίας.
Ο Αβραμόπουλος συνάντησε τον Ερντογάν έχοντας μόλις αποχωρήσει από το ΥΠΕΘΑ και λίγες ώρες πριν φορέσει και τυπικά το “καπέλο” του Επιτρόπου. Η νέα του θέση δεν είναι καθόλου αδιάφορη στην Άγκυρα . Και σε συνδυασμο με την προσωπική σχέση που έχουν χρόνια τώρα Αβραμόπουλος και Ερντογάν ίσως να αποδειχτεί σχετικά χρήσιμη σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο και στα ελληνοτουρκικά. Τα οποία θα γίνονται όλο και δυσκολότερα...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top