GuidePedia

0
Image

24-11-2014
Την ανάγκη για μείωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Τζο Μπάιντεν, στον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κατά την διήμερη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη-μάλιστα αυτό το είπε και δημόσια στην συνέντευξη τύπου μετά την συνάντησή του με τον κ Ερντογάν. Ο κ. Μπάιντεν είχε το Σάββατο συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ την Παρασκευή το βράδυ είχε προηγηθεί δείπνο εργασίας με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Με τον κ Νταβούτογλου Τούρκο προσφώνησαν και  συνέδριο για την Ενέργεια που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη το ''Ατλαντικό Συμβούλιο''.

 Το κύριο βάρος ωστόσο των επαφών του κ Μπάιντεν με την ηγεσία της Τουρκίας ήταν η αντιμετώπιση του ''Ισλαμικού Κράτους''.

Η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου , με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, κ Μπάιντεν (Joe Biden), χθες στα ανάκτορα του Μπεϊλέρμπεγί, ενώ είχε προβλεφθεί για 1 ½ ώρα, τελικά τελείωσε περίπου μετά από 4 ώρες!

Μετά τη συνάντηση, οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν στους δημοσιογράφους και ο  κ. Ερντογάν, αναφορικά με τη συνάντηση, είπε ότι με ικανοποίηση είδαν πως σε πολλά από τα θέματα που συζήτησαν υπάρχει ταύτιση απόψεων- και απαριθμώντας τα τα θέματα που συζητήθηκαν απαρίθμησε την ISID-ISIL,τη Συρία, το Ιράκ, την Κύπρο, την Ουκρανία, τον Καύκασο και το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις επίκαιρες εξελίξεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται.

 ΄΄Θα πρέπει να μειωθεί η ένταση''

Όσον αφορά στο κυπριακό, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος ο κ. Μπάϊντεν ζήτησε από τις δυο ηγεσίες να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών και παράλληλα, να ρίξουν τους τόνους στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας την σημασία των κερδών που θα προκύψουν και για τις δυο κοινότητες.Υπενθυμίζοντας πως τον Μάιο είχε μεταβεί στην Κύπρο είπε: ''Επισκέφθηκα την Κύπρο ως αρχαιότερος Αμερικανός αρμόδιος, που επισκέφθηκε το νησί εδώ και 50 χρόνια. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες όσον αφορά στην ενοποίηση του νησιού, υπό την ηγεσία των Η.Ε. ως μία δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία. Αν σήμερα υπάρχει πολιτική βούληση, θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει δυναμικό για τη λύση, το οποίο θα είναι κατάλληλο και για τους δύο λαούς στο νησί και για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Για την
υλοποίηση αυτού θα πρέπει να μειωθεί η ένταση και να ακολουθήσει εστιασμός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν ληφθεί υπόψη το σοβαρό δυναμικό ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το να δημιουργηθεί ένα μέλλον με τη συνεργασία των δύο πλευρών, θα είναι πολύ ωφέλιμο και για τις δύο κοινότητες''.

Η τουρκική πλευρά επιμένει, πάντως, ότι η συνεργασία των δυο πλευρών στην ΑΟΖ είναι εφικτή και χωρίς την λύση του Κυπριακού. ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν πάντως για την ανάγκη εκτόνωσης της έντασης , ενω υπογραμμίζουν την σημασία της συνεργασίας της Τουρκίας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων.


Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται ότι στις συνομιλίες που ειχε ο κ. Μπάιντεν συζητήθηκαν ''ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, και οι συνομιλίες για τη διευθέτηση στην Κύπρο και την ενεργειακή ασφάλεια”.

Η ενέργεια

Ο κ. Μπάιντεν,, μιλώντας στο συνέδριο του ''Ατλαντικού Συμβουλίου'' στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε θετικά στον ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Στη δική του ομιλία, ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι “η Τουρκία έχει στόχο να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο και να συνδέσει τον κόσμο όπως ο δρόμος του μεταξιού ένωνε την Ασία με την Ευρώπη”, ενώ σημείωσε πως εάν η ενέργεια αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά και ανέφερε χαρακτηριστικά την Κύπρο επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουν και οι δυο πλευρές πως το αέριο ανήκει και όλους. Υπό το ίδιο πρίσμα η τουρκική πλευρά επισημάνει ότι είναι έτοιμη να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και νερό στην Κύπρο στο πλαίσιο ανταλλαγμάτων για λύση στο Κυπριακό.

Ο Τούρκος Υπ. Ενέργειας, κ. Τανέρ Γιλντίζ, τόνισε ότι “τα έσοδα από το αέριο που δυνητικά υπάρχει στην Αν. Μεσόγειο, ανήκουν σε ολόκληρο το λαό της Κύπρου. Θα πρέπει παντού να είμαστε συνεπείς. Όπως λέμε ότι το φυσικό αέριο του Ιράκ ανήκει σε όλο το Ιράκ, το ίδιο πρέπει να πούμε και για την Κύπρο”. Σε σχέση με τον πιο οικονομικό τρόπο μεταφοράς του, τόνισε πως “ο χρόνος θα είναι ένα καλό φάρμακο και αυτός ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ του σωστότερου προγράμματος” το οποίο προσδιόρισε ως αυτό της μεταφοράς από τη βόρεια Κύπρο μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη. Και ο υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ, κ. Έρνεστ Μονίζ, δήλωσε πως τα έσοδα από το αέριο ανήκουν σε όλη την Κύπρο.- κάτι βέβαια που πρώτη και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο το έχει διακηρύξει η Κυπριακή κυβέρνηση , αλλά οι Τουρκοι το ...ξεχνούν. Το θέμα είναι πότε θα αρχίσει η συζήτηση επ αυτού, πριν ή μετά την λύση του Κυπριακού Η κυπριακή κυβέρνηση λέει μετά, και εκεί είναι η διαφορά..

Ερντογάν με Ερογλου

Σε είδηση που αναρτήθηκε αργότερα στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ihlas,με τον τίτλο ''Συναντήθηκε με τον ομόλογό του της ''ΤΔΒΚ'''', αναφέρεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο , μετέβη στο Συνεδριακό Κέντρο του Κερατίου, όπου συναντήθηκε εκεί με τον «Πρόεδρο της ''ΤΔΒΚ''», κ.  Ντερβίς Έρογλου (Dervis Eroglu). Η συνάντηση αυτή κράτησε περίπου ½ ώρα, πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και δεν ακολούθησαν δηλώσεις.Συζήτησαν για το Κυπριακό, τις επαφές Μπάιντεν αλλά και τις προτάσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντα.Οι δύο άντρες είχαν συνάντηση μισής ώρας σε χώρο κοντά στην θάλασσα του Κεράτιου στο πλαίσιο τελετής γάμου όπου παρευρέθηκαν και οι δύο.


Για ISIL

Την δημόσια  δέσμευσή τους για ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας ενάντια στη δράση της ακραίας  τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIL στη Συρία και το Ιράκ ανακοίνωσαν ο αμερικανός Αντιπρόεδρος, κ.Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Κ. Ερντογάν.

Παρόλο που Τουρκία αποτελεί και επίσημα μέλος του υπό την αμερικανική ηγεσία διεθνούς συνασπισμού που μάχεται κατά των ανταρτών του ISIL, ωστόσο ο ρόλος της χώρας στη συμμαχία αυτή δεν έχει ακόμα καθοριστεί και δεν αναφέρθηκε κάτι συγκεκριμένο αλλά εκτιμάται ότι ίσως να υπήρξε μια δειλή εξέλιξη.

Από τα όσα δημοσιοποιήθηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου λίγα ήταν τα στοιχεία που προέκυψαν σχετικά με την προοπτική μιας μελλοντικής συμμαχίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία διήρκεσε σχεδόν 4 ώρες. Όλα αυτά υπό τους ήχους και τις έντονες διαμαρτυρίες διαδηλωτών κατά της πολιτικής των ΗΠΑ και  με συνθήματα κατά του Μπάιντεν
''Συζητήσαμε σχετικά με το έργο μας στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού που θα υποβαθμίσει και τελικά να νικήσει (το Ισλαμικό Κράτος)'', δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ.Μπάιντεν μετά το τέλος της συνάντησης. ''Μιλήσαμε επίσης και για το μέλλον της Συρίας''- προφανώς χωρίς τον Ασαντ.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ στις προσπάθειες αντιμετώπισης της  απειλής της ISID-ISIL., ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η απουσία κινδύνου στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. ''Με ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνούν σε διάφορα τοπικά ζητήματα'', δήλωσε.

Η Τουρκία είχε συμφωνήσει στην εκπαίδευση, υποστηριζόμενων από τη Δύση, 2.000 Σύρων ανταρτών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε θα ξεκινήσει κάτι τέτοιο. Είναι το πρόγραμμα ''εκπαιδεύσου-εξοπλίσου''.

Οι ΗΠΑ  από την πλευρά τους, ασκούν πιέσεις στην Τουρκία για χρήση της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ, μία αμερικανική εγκατάσταση για τις δράσεις των ΗΠΑ στη Συρία. Εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να εξασφαλίσουν την άδεια χρήσης της βάσης, τα αεροπλάνα του Συνασπισμού κατα της απειλής της ISID-ISIL, θα βρίσκονται σε πολύ πιο κοντινή απόσταση από τους στόχους τους στο Ιράκ και τη Συρία. Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει δώσει οποιαδήποτε απάντηση στο εν λόγω ζήτημα, .

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερντογάν υπέβαλε τα δικά του αιτήματα στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Η ηγεσία της Τουρκίας επιδιώκει να δημιουργηθεί μία ''ζώνη απαγόρευσης πτήσεων'' στη βόρεια Συρία και κύριο σημείο εστίασης της συμμαχίας να είναι η εκδίωξη του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, παρά η αντιμετώπιση της απειλής που προβάλει στην περιοχή η  ISID-ISIL. .

''Συμφωνούμε με τους Τούρκους ότι είναι απαραίτητη μια πολιτική μετάβαση από το καθεστώς του Άσαντ'', δήλωσε  Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση, ωστόσο τόνισε ότι η απειλή που προβάλουν οι τζιχαντιστές του ISID-ISIL. αποτελεί Νο 1  μέλημα για την Ουάσινγκτον.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top