GuidePedia

0

Οι «υπόγειες» διεργασίες ΗΠΑ-Ιράν και πώς καθορίζουν το «παιχνίδι» στη Μέση Ανατολή. Οι αντοχές των τζιχαντιστών και οι πονοκέφαλοι της Βαγδάτης. Αντικρουόμενη η στρατηγική της Τουρκίας. Οι εξελίξεις σε Αίγυπτο και Λιβύη. Τι προβλέπει η Stratfor για το δ' τρίμηνο.

Από την αρχή του έτους, το Stratfor έχει τονίσει δύο βασικές τάσεις για τη Μέση Ανατολή: την προσπάθεια επαναπροσέγγισης ΗΠΑ και Ιράν και την πιεστική ανάγκη των ΗΠΑ να βασιστούν περισσότερο σε τοπικούς «παίκτες» -κυρίως στο Ιράν και την Τουρκία- προκειμένου να διαχειριστούν τις συγκρούσεις στην περιοχή. Αν και οι ΗΠΑ σίγουρα έχουν προσπαθήσει να υλοποιήσουν αυτούς τους στόχους, η ταχεία εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, η δυσκολία των διαπραγματεύσεων με το Ιράν και η επιφυλακτικότητα της Τουρκίας μπερδεύουν τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Οι διάφορες ομάδες των ανταρτών και οι «χορηγοί» τους θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία ώστε να σπρώξουν την Ουάσιγκτον προς την πολιτική κατεύθυνση που επιθυμούν εκείνες, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν ισορροπίες μεταξύ πολλών -και συχνά αντικρουόμενων- στόχων.

Για περισσότερα Euro2Day
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top