GuidePedia

0


Ανοικτά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaroς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρισκόταν πριν από λίγο ανατολικά του Κάβο Γκρέκο, συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravο και M/V Deep Supporter και πλησιάζει την περιοχή των τεμαχίων 2 και 3.
Τα σκάφη αυτά περιλαμβάνονταν στην οδηγία Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα. Τόσο το Barbaros όσο και τα πλοία που το συνοδεύουν βρίσκονται ακόμη εκτός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Το σκάφος είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Μερσίνης.
Με την έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλομένους (Navtex), η Τουρκία δέσμευσε από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών. Η οδηγία καλύπτει μέρος τόσο του τεμαχίου 9 όσο και των τεμαχίων 2 και 3, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAs.
Επιβεβαιώνει ο Φωκαΐδης

Την πληροφορίες επιβεβαίωσε με δηλώσεις του πρίν από λίγο ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης.
Σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρπαρός βρίσκεται, συνοδευόμενο από δύο ή τρία υποστηρικτικά σκάφη, από τις 06:30 στην θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία, με οδηγία προς ναυτιλομένους.
Πρόκειται, είπε ο κύριος Φωκαϊδης για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαίκού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
Ο κύριος Φωκαϊδης ανέφερε ότι μετά την εξέλιξη αυτή η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της.

Συνεδριάζει στις 10:00 το Εθνικό Συμβούλιο

Υπό τη σκιά της συνέχισης των τουρκικών παραβιάσεων επί τις κυπριακής ΑΟΖ, με την Άγκυρα να κινείται προς υλοποίηση των απειλών της για ενεργοποίηση της οδηγίας NAVTEX, συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο, υπό την Προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη.
Κατά τη συνεδρία που αρχίζει στις 10:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, το Σώμα αναμένεται να ενημερωθεί από τον ΠτΔ για τις επαφές πού είχε στο Μιλάνο με Ευρωπαίους ηγέτες και αρχηγούς ασιατικών κρατών, με τα κόμματα να καταθέτουν τις θέσεις και προτάσεις τους για το πώς προχωρά η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ατζέντα της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, που ήταν προγραμματισμένο πριν τις τουρκικές προκλήσεις για να συνέλθει για να συζητήσει πάνω στο Κυπριακό, θα διαφοροποιηθεί καθώς η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο πώς θα ενεργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της.
Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και κινείται σε διπλωματικό επίπεδο ενώ έχει ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με διάφορες χώρες.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, αν κριθεί αναγκαίο η συνεδρία θα συνεχισθεί και αύριο.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top