GuidePedia

0
ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ: Θρησκευτικό κι εθνοτικό μίσος οι μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές – Στην κοσμάρα τους οι Ευρωπαίοι, την ανισότητα θεωρούν Νο1!

Στην κοσμάρα τους οι Ευρωπαίοι, την ανισότητα θεωρούν Νο1!

Με τις συγκρούσεις να είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή και να επεκτείνονται όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι της περιοχής αναφέρουν το θρησκευτικό και εθνοτικό μίσος ως τη μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο. Επιπλέον, το κοινό σε όλο τον κόσμο βλέπει την απειλή της θρησκευτικής και εθνοτικής βίας ως μια αυξανόμενη απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Αλλά στην Ευρώπη, οι ανησυχίες σχετικά με την ανισότητα ξεπερνούν όλους τους άλλους κινδύνους και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών θεωρείται κορυφαία πρόβλημα του κόσμου από τους ανθρώπους που ζουν στις προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
erevna1


Ασιάτες και Λατινοαμερικανοί είναι κάπως διχασμένοι σχετικά με το μεγαλύτερο κίνδυνο στον κόσμο, αλλά η ρύπανση και τα περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς και η διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι ψηλά στη λίστα των απειλών. Οι Αφρικανικές χώρες βλέπουν το AIDS και άλλες μολυσματικές ασθένειες ως το πιο πιεστικό ζήτημα στον κόσμο σήμερα.
Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα μιας πρόσφατης έρευνας του Pew Research Center, η οποία διεξήχθη σε 44 χώρες, μεταξύ 48.643 ερωτηθέντων, σε διάστημα 2,5 μηνών. (Μέσα Μαρτίου με αρχές Ιουνίου)
Πιο αναλυτικά
Γενικά οι Ευρωπαίοι συμφωνούν ότι η ανισότητα είναι η κορυφαία απειλή για τον κόσμο. Ένας μέσος όρος του 32% σε επτά χώρες της ΕΕ λέει ότι το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών είναι η κορυφαία απειλή και η ανισότητα βαθμολογήθηκε ως ο νούμερο ένα κίνδυνος σε πέντε από αυτές τις χώρες.
erevna2


Η ανισότητα αυτή αναφέρεται ως η κορυφαία πρόβλημα κατά 54% στην Ισπανία και 43% στην Ελλάδα, οι χώρες όπου οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Λίγο λιγότερο στη Γερμανία (34%), την Ιταλία (32%), την Πολωνία (32%) και τη Γαλλία (32%). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εθνοτικό και θρησκευτικό μίσους (39%) θεωρούνται η μεγαλύτερη απειλή, ακολουθούμενη από την ανισότητα (25%).
Στη Ρωσία και την Ουκρανία, οι δύο ρωτήθηκαν μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά πριν από τους μήνες μαχών στην ανατολική Ουκρανία, μεταξύ Ουκρανίας και φιλο-ρωσικών δυνάμεων. Η διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι ο υπ “αριθμόν ένα κίνδυνος. Περισσότεροι από τρεις στους δέκα λένε αυτό στην Ουκρανία (36%), ενώ το 29% έχει την ίδια άποψη στη Ρωσία.
Πέντε από τις επτά χώρες της Μέσης Ανατολής που ρωτήθηκαν, ανέφεραν το θρησκευτικό μίσος ως την κορυφαία απειλή για τον κόσμο, με μέσο όρο 34% σε αυτές τις επτά χώρες, παρά το γεγονός ότι η έρευνα έγινε πριν από την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους και την πρόσφατη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.
Στο Λίβανο, το 58% εντόπισε το θρησκευτικό μίσος ως την κορυφαία απειλή, το υψηλότερο επίπεδο ανησυχίας από κάθε χώρα που συμμετείχε στην έρευνα. Το θρησκευτικό μίσος είναι η κορυφαία ανησυχία στους Χριστιανούς του Λιβάνου (56%), στους Σιίτες Μουσουλμάνους (62%) και τους σουνίτες μουσουλμάνους (58%). Αλλά η ανησυχία για την απειλή αυτή είναι επίσης διαδεδομένη στα παλαιστινιακά εδάφη, την Τυνησία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Οι απόψεις για τους κορυφαίους κινδύνους είναι πιο ανακατεμένες στην Ασία. Τρεις-στους-δέκα ή περισσότεροι Ταϊλανδοί (36%), Φιλιππινέζοι (34%), Κινέζοι (33%) και Βιετναμέζοι (32%) θεωρούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα ως κύριο κίνδυνο για τον κόσμο. Οι θρησκευτικές και εθνοτικές διαιρέσεις έχουν την υψηλότερη κατάταξη στη Μαλαισία, το Μπαγκλαντές, την Ινδονησία και την Ινδία. Στη Μαλαισία, οι Μουσουλμάνοι (35%) ανησυχούν περισσότερο από τους Βουδιστές (22%) για το θρησκευτικό μίσος.
erevna3


Στην Ιαπωνία, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η μοναδική που έχει βιώσει πυρηνική επίθεση, το 49% λέει ότι η διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι η μεγαλύτερη απειλή,έχοντας την υψηλότερη θέση για το θέμα αυτό και στις 44 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Τρεις στους δέκα στο Πακιστάν, το οποίο συνορεύει με την πυρηνική αντίπαλο της Ινδίας, λένε ότι η εξάπλωση των όπλων αυτών είναι ύψιστος κίνδυνος, μπαίνοντας στην κορυφαία θέση. Στη Νότια Κορέα, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα (32%), αντανακλώντας τα ευρήματα από πολλές από τις άλλες προηγμένες οικονομίες που εξετάστηκαν.
Οι Αφρικανοί είναι γενικά ενωμένοι στην άποψη ότι το AIDS και άλλες μολυσματικές ασθένειες είναι η κορυφαία απειλή για τον κόσμο. Η Αφρική έχει τα υψηλότερα ποσοστά HIV / AIDS στον κόσμο και η πρόσφατη επιδημία Έμπολα έχει εξαπλωθεί δυτικά της ηπείρου. Στην Ουγκάντα είναι που ανησυχούν περισσότερο για το AIDS (44%), ακολουθεί η Τανζανία (41%), η Νότια Αφρική (35%), η Κένυα (29%) και η Σενεγάλη (29%). Στη Νιγηρία, όπου η Boko Haram στα βόρεια της χώρας δημιουργεί χάος, το 38% λένε πως το θρησκευτικό μίσος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κόσμο.
Αύξηση ανησυχία για το θρησκευτικό μίσος
Λαμβάνοντας το μέσο όρο των ποσοστών στις 28 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα τόσο το 2007 όσο και το 2014, υπήρξε μια στροφή των ανησυχιών σχετικά με το θρησκευτικό και εθνοτικό μίσος ως κορυφαίο πρόβλημα του κόσμου, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

erevna4


Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος του κοινού βλέπει τώρα την ανισότητα ως κορυφαίο πρόβλημα σε σύγκριση με πριν από επτά χρόνια, πριν από τη Μεγάλη Ύφεση και κρίση.

erevna5


pewglobal.org

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top