GuidePedia

0

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Η είσοδος του τουρκικού πλοίου ερευνών "Μπαρμπαρός" στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί μία ξεκάθαρη πρόκληση. Αυτό, ισχυρίζονται οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, οι οποίες καταγγέλουν την τουρκική ενέργεια.
Είναι όμως έτσι; Ή, για την ακρίβεια, είναι μόνο αυτό ή συμβαίνει κάτι πολύ πιό σοβαρό, το οποίο τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν τολμούν να αναφέρουν;

Για να το ξεκαθαρίζουμε, η είσοδος του Μπαρμπαρός στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εισβολή η οποία αποδεικνύεται από το Διεθνές Δίκαιο. Μία ξεκάθαρη εισβολή χωρίς όπλα, αλλά με την απειλή των όπλων. Μία εισβολή - πρόκληση προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και προς την Αθήνα. Είναι μία ενέργεια που καταπατά Κυπριακή θαλάσσια κυριαρχία και που εισάγει μία νέα τακτική από την πλευρά της Άγκυρας, η οποία ενδεχομένως να επαναληφθεί και σε ελληνικά θαλάσσια ύδατα (ΑΟΖ) νότια του Καστελλόριζου, αλλά και νότια της Ρόδου.

Δυστυχώς, πρόκειται για μία τουρκική ευθεία πρόκληση που δεν αντιμετωπίστηκε όπως θα έπρεπε από την ελληνική πλευρά. Κι αυτό, επειδή η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι εγγυήτρια χώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όφειλε ως εγγυήτρια δύναμη να στηρίξει έμπρακτα την Λευκωσία απέναντι στην συγκεκριμένη, καλοσχεδιασμένη και μεθοδευμένη τουρκική κίνηση.

Η κυβέρνηση των Σαμαρά - Βενιζέλου, λοιπόν, όφειλε να στείλει πλοία του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού και να καταγράψει έμπρακτα την άρνηση αποδοχής των μονομερών παραβάσεων και προκλήσεων της Τουρκίας. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση των Αθηνών επέλεξε να καταγγείλει λεκτικά (πάγια τακτική που δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα στις τουρκικές προκλήσεις) τη νέα τουρκική "εισβολή", αντί να τολμήσει να σηκώσει τους τόνους και να υποδείξει στην Άγκυρα πως δεν μπορεί να κινείται ανεξέλεγκτα χωρίς να αντιμετωπίσε σοβαρά προβλήματα και χωρίς να υποστεί σοβαρές ζημίες από τις ενέργειές της.

Έτσι, μετά από τη νέα αυτή αποδοχή των τουρκικών κινήσεων - προκλήσεων, και με καταγεγραμμένη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την μηδενική διάθεση να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της, είναι άγνωστο τι θα συμβεί όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Μπαρμπαρός" εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα (ΑΟΖ) για να πραγματοποιήσει έρευνες. 
Και στο σημείο αυτό δεν τίθεται και το ζήτημα για το εάν η Τουρκία θα προχωρήσει τις έρευνές της σε ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Το μόνο ζήτημα που τίθεται είναι για το πότε θα συμβεί αυτό, δηλαδή πότε θα αποφασίσει να Άγκυρα να κορυφώσει τις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις της προς την Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας μέχρι στιγμής αρκείται να παρακολουθεί χωρίς ουσιαστική διάθεση παρέμβασης για να σταματήσει την τουρκική πειρατική επέλαση...

Δυστυχώς, οι χώρες που δεν μπορούν να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους που προέρχονται από το Διεθνές Δίκαιο, αργά ή γρήγορα ανακαλύπτουν εθνικές καταστροφές επειδή δεν τόλμησαν να κινηθούν κατάλληλα όταν έπρεπε...
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top