GuidePedia

0
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΜΑΡΑΣ / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ


Η «Κ» εξασφάλισε βίντεο με την πορεία του πλοίου Barbaros που μπαινοβγαίνει εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η  τελευταία θέση του πλοίου ειναι στις πέντε τα ξημερώματα.Ήδη έχει περάσει σε απόσταση περίπου 35 χλμ εντός του τεμαχίου «2», πλέοντας παράλληλα με τις ακτές της νότιας Κύπρου από το Κάβο Γκρέκο προς την Λάρνακα. Αφού πραγματοποίησε πλεύση για σάρωση του βόρειου τμήματος του τεμαχίου «3», δείχνοντας ότι θα συνεχίσει εκεί, άλλαξε πορεία και συνέχισε κατευθείαν στο τεμάχιο «2».

Σε κυκλική πορεία σχήματος οβάλ κινείται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros το οποίο τελικά εισήλθε στις νότιες θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας.
To Barbaros όπως η πορεία του έχει καταγραφεί από ιστοσελίδα που παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις των πλοίων και στην περιοχή της Κύπρου φαίνεται να εισήλθε στην Κυπριακή ΑΟΖ στο ύψος του Γκάβο Γκρέκο γύρω στις έξι και τριάντα το πρωί Δευτέρας.
Στην συνέχεια ακολουθώντας παράλληλη πορεία ,με την ακτογραμμή διείσδυσε μέχρι το ύψος της Λάρνακας όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτα.
Στο σημείο εκείνο έκανε αναστροφή και ακολούθησε την ίδια παράλληλη πορεία αυτή την φορά προς τα ανοιχτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Εξήλθε της ΑΟΖ και συνέχεια επανέλαβε την ίδια κάθετη πορεία εντός του τεμαχίου 3, επεκτείνοντας τις πρώτες πρωινές ώρες τις ερευνές του εντός του τεμαχίου 2 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Οι κινήσεις του ερευνητικού σκάφους σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές παραπέμπουν στην διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών.
Το Barbaros καθ όλη την διάρκεια της ημέρας είχε ως συνοδεία δυο πλοία υποστήριξης ενώ πηγές της «Κ» υποστήριζαν ότι τις κινήσεις του πλοίου παρακολουθούσε από απόσταση φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Έρευνες εν μέσω στρατιωτικών ασκήσεων

Στην περιοχή  όπου παραμένει το Barbaros έντονη παρουσία έχει το ρωσικό πολεμικό ναυτικό το οποίο μετά από οδηγία που εξέδωσε προς ναυτιλλομένους με την συγκατάθεση της Δημοκρατίας πραγματοποιεί ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή πλησίον του τεμαχίου τρία.
Παράλληλα με τις ρωσικές ασκήσεις θα πραγματοποιήσει από την Τρίτη και μετά η Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με εναέριες Ισραηλινές δυνάμεις. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει ένα κομμάτι της άσκησης αφορά και την πτήση και βύθιση πολεμικών αεροσκαφών F15 και F16 του Ισραήλ σε περιοχές που δεν έχουν γίνει γνωστές.
Παρακολουθεί και λαμβάνει νέα μέτρα η Λευκωσία

Την ώρα που το Barbaros είχε εισέλθει σε περιοχή της ΑΟΖ το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίαζε για αντιμετώπιση της όλης προκλητικής συμπεριφοράς της Άγκυρας.
Σε ποια μέτρα θα καταλήξει η Λευκωσία για αντιμετώπιση του κλίματος έντασης που δημιουργεί στην περιοχή η Τουρκία θα ανακοινωθούν μετά το πέρας της δεύτερης μέρας συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου την Τρίτη.
Πάντως οι αρμόδιες αρχές ήταν σε επιφυλακή παρακολουθώντας διαρκώς τις κινήσεις αλλά κυρίως την συμοεριφορά του Barbaros εντός της ΑΟΖ.
Όπως μας ελέχθη καθ όλη την διάρκεια της πρώτης ημέρας εφαρμογής της τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλομένους οι αρχές της Δημοκρατίας είχαν ολοκληρωμένη εικόνα από την περιοχή.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top