GuidePedia

0
Image

Η πτώση της Κομπάνι είναι ένας μικρόκοσμος που αντικατοπτρίζει μια πολιτική που μοιάζει να είναι μοιραίο να οδηγηθεί σε αποτυχία. Είναι μια αναπόφευκτη τραγωδία. Καθώς παρακολουθούμε του μαχητές της ISIS να πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην κατάκτηση της πόλης, που είναι στρατηγικής σημασίας για την Συρία, η εξέλιξη των γεγονότων στην πόλη Κομπάνι μοιάζει με ταινία δράσης γεμάτη σασπένς και πικρό τέλος.

Ανόμοια με άλλες κεντρικές συριακές πόλεις που καταλήφθηκαν δίχως το θέμα να πάρει διαστάσεις, η κατάρρευση της Κομπάνι γίνεται δημοσίως και όλοι έχουν στρέψει την προσοχή τους εκεί. Στα συριο-τουρκικά σύνορα, δημοσιογράφοι, πρόσφυγες και τανκς του τουρκικού στρατού έχουν παραταχθεί παρατηρώντας εδώ και μέρες μια πόλη που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα. Αυτή η συνοριακή γραμμή, που οριοθετήθηκε χωρίς πολύ σκέψη, μόλις 100 χρόνια πριν, διαχωρίζει το Κουρδιστάν σε τουρκικό, συριακό και ιρακινό, είναι σήμερα θέμα ζωής και θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται από την “λάθος” πλευρά. Κάθε μέρα, όσο η ISIS προελάυνει προς την Κομπάνι, τόσο οι Κούρδοι κατά μήκος της περιοχής γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι και όλοι δείχνουν να γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει: “μια τρομερή σφαγή” με “5.000 νεκρούς εντός 24 μέχρι 36 ωρών”.

Με την Κομπάνι υπό έλεγχο, η ISIS θα καταλάβει μια στρατηγικής σημασίας λωρίδα γης που συνδέει την αυτοαποκαλούμενη πρωτεύουσα των τζιχαντιστών Ράκκα με τις θέσεις τους στη Χαλέπα, που βρίσκεται και αυτή επικίνδυνα κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, απειλόντας εν δυνάμει μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Παρόλα αυτά, κανείς δεν δείχνει αρκετά πρόθυμος να κάνει κάτι ουσιαστικό για να αποτρέψει την καταστροφή.

Ένα μήνυμα στο Twitter την προηγούμενη εβδομάδα είναι χαρακτηριστικό της πικρίας που αισθάνονται οι Κούρδοι για την απάθεια της Δύσης στην περίπτωση του Κομπάνι: “Οι Κούρδοι του Κομπανι θα πρέπει μάλλον να ασπαστούν τη θρησκεία των Γιαζίντι. Ίσως τότε να λάβουν κάποια βοήθεια”.

Γιατί οι ΗΠΑ βιάστηκαν να προστατεύσουν του Κούρδους στο Ιράκ και τους Γιαζίντι εκτοπισμένους που κατέφυγαν κυνηγημένοι στα βουνά Σιντζάρ για να αποφύγουν τη γενοκτονία, αλλά δεν κάνουν τίποτα για τους Σύριους Κούρδους του Κομπάνι που αντιμετωπίζουν ακριβώς τον ίδιο κίνδυνο;

Η αποκλίνουσα πολιτική των ΗΠΑ αναφορικά με τους Κούρδους της Συρίας, σε σχέση με του Ιράκ, αντανακλά την γενικότερα λανθασμένης πολιτική της Ουάσιγκτον να διακρίνει εδαφικά τις δυο περιοχές, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν επιδέχονται διαφοροποίησης. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, σε συνέντευξη που έδωσαν στην Wall Street Journal, οι αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ έχουν σχεδιαστεί με στόχο να ενισχύσουν τις ιρακινές δυνάμεις να αντικρούσουν τις δυνάμεις της ISIS, εντούτοις στην Συρία οι αξιωματικοί επεσήμαναν πως “δεν προσπαθούμε να κερδίσουμε έδαφος από αυτούς (την ISIS). Προσπαθούμε να μειώσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες τους”. Αυτή είναι μια πολιτική πουαπό τη μια στοχεύει με αποφασιστικότητα την ISIS στο Ιράκ, αλλά από την άλλη στην Συρία η επιφυλακτικότητα μοιραία θα οδηγήσει σε αποτυχία. Στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει στην αναβολή της άμεσης απειλής που συνιστά η ISIS στα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Οι νέες αεροπορικές επιδρομές εκτιμάται πως δεν λειτουργούν καταλυτικά.

Μια βασική διαφορά μεταξύ της νέας αμερικανικής πολεμικής στρατηγικής στις περιοχές που κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο, ήταν η απόφαση της Ουάσιγκτον να ενισχύσει τους Κούρδους εταίρους στα εδάφη του Ιράκ, αλλά όχι της Συρίας. Στο Ιράκ, πέρα από τα αεροπορικά πλήγματα, οι ΗΠΑ εξόπλισαν τους Κούρδους πεσμεργκά και απέστειλαν στρατιωτικούς “συμβούλους”. Το αποτέλεσμα ήταν πως οι πεσμεργκά μπόρεσαν να διαθέσουν πληροφορίες από εδάφους που καθοδήγησαν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και μπόρεσαν στη συνέχεια με την συνδρομή των Κούρδων μαχητών από της Τουρκία και την Συρία να ανακαταλάβουν σημαντικές περιοχές που έλεγχαν οι μαχητές της ISIS.

Στην Συρία, οι ΗΠΑ είναι αρκετά πιο επιφυλακτικοί στο να ξεκινήσουν μια τόσο τολμηρή συνεργασία. Με μια πρώτη ματιά, ο λόγος είναι ο εξής: Η κουρδική μάχιμη δύναμη της Συρίας, με την ονομασία Λαϊκές Αμυντικές Μονάδες (YPG), συνδέεται άμεσα με το PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση, λόγω των μακροχρόνιων συγκρούσεων που είχε με την Τουρκία. Το YPG επομένως δεν είναι και τόσο εύκολη επιλογή για τους Αμερικανους, τουλάχιστον σε σχέση με την KPG στο Ιράκ, την αναγνωρισμένη διεθνώς Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στην επικράτεια του Ιράκ. Ωστόσο ήταν οι δυνάμεις YPG και PKK που εξασφάλισαν σημαντική ενίσχυση με χερσαίες δυνάμεις στους Ιρακινούς Κούρδους, επιτρέποντας τις δυνάμεις πεσμεργκά KRG να ανακαταλάβουν περιοχές που είχαν χάσει από τους ISIS στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ σε μεγάλο βαθμό οφείλει την περιορισμένη επιτυχία της στο Βόρειο Ιράκ τόσο στο PKK, όσο και στο YPG.

Το μάθημα που θα έπρεπε οι ΗΠΑ να πάρουν από αυτήν την εμπειρία στο Βόρειο Ιράκ είναι ότι δεν μπορείς να νικήσεις έναν πόλεμο μόνο από αέρος. Στο Ιράκ απεδείχθη πράγματι ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά της ISIS μπορούν να δώσουν αποτελέσματα – αλλά μόνο όταν συνδυάζονται με προσπάθειες εξοπλισμού και εκπαίδευσης μιας αξιόπιστης δύναμης στην περιοχή που θα είναι ικανή να κάνει στη συνέχεια επιδρομή ώστε να ανακαταλάβει και να διατηρήσει τον έλεγχο της δεδομένης περιοχής από εδάφους. Η κουρδική YPG είναι μια τέτοια δύναμη στην Συρία και κάθε αεροπορική επιδρομή, δίχως αντίστοιχη ενίσχυση με εκείνην που δόθηκε στους Κούρδους πεσμεργκά του Ιράκ, θα είναι μάταιη. Η συνεργασία μεταξύ της YPG αναμένεται να είναι γεμάτη παγίδες, καθώς οι εντάσεις μεταξύ PKK και Τουρκίας, που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, έχουν πρόσφατα ενταθεί. Το PKK, εξοργισμένο από τις ενέργειες τη Τουρκίας που έχει ερμηνεύσει ως προσπάθεια να καλύψει την ISIS, και η παθητικότητα στην πολιορκία της πόλης Κομπάνι, απειλεί να τερματίσει την ειρηνευτική συμφωνία αν η ISIS κατακτήσει το Κομπάνι. Η ειρηνευτική συμφωνία δεν είναι μόνο η καλύτερη ευκαιρία που η Τουρκία θα μπορούσε να έχει για Ειρήνη στο εσωτερικό της, αλλά η παρούσα κάλυψη της κυβέρνησης Ομπάμα για την συνεργασία με την συριακή YPG. Οι ΗΠΑ επομένως έρχονται στην ανάγκη να σώσουν το Κομπάνι και την ειρηνευτική διαδικασία, προσφέροντας ευρύτατες ενισχύσεις στο YPG στην Συρία, με την προϋπόθεση πως το PKK μείνει πιστό στη δέσμευση του για ειρηνευτικές διαδικασίες με την Τουρκία.

Μετάφραση – Επιμέλεια: OnAlert.gr
Πηγή: Center of Geopolitical Analysis

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top