GuidePedia

0

Του Μιχάλη Ψύλου
Το παιγνίδι ήταν αριστουργηματικά στημένο. Με ένα και μόνο στόχο: Την ανατροπή του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Οι Τζιχαντιστές αντάρτες, στην πλειοψηφία τους μισθοφόροι των πετρομοναρχιών του Κόλπου επιτίθενται την κατοικούμενη από Κούρδους συριακή πόλη Κομπάνι στα σύνορα με την Τουρκία. Οι απανταχού Κούρδοι βγαίνουν στους δρόμους και αξιώνουν από την κυβέρνηση Ερντογάν να εισβάλει στο συριακό έδαφος για να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από το Κομπάνι. Η τουρκική βουλή με μεγάλη πλειοψηφία δίνει το πράσινο φως στην κυβέρνηση να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η τουρκική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους Αμερικανούς , δηλώνει ουσιαστικά ότι … πουλάει εκδούλευση στην Ουάσιγκτον στην προσπάθειά της να ανατρέψει τον Ασσαντ. Και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Πλήν του Ασαντ φυσικά ,που βλέπει και πάλι τον κλοιό να σφίγγει γύρω του.

Ευκαιρία και όχι απειλή για την Τουρκία
“Ευκαιρία και όχι ως απειλή βλέπουν οι ηγέτες της Τουρκίας την κατάληψη της συριακής μεθοριακής πόλης Κομπάνι από τους τζιχαντιστές “ γράφει η λιβανέζικη εφημερίδα Αλ Μόνιτορ.. Και έχει απόλυτο δίκιο. Γιατί ξαφνικά οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν επίθεση σε μια απομακρυσμένη κουρδική πόλη στη μεθόριο Συρίας-Τουρκίας; ¨Εχει τόσο μεγάλη στρατηγική σημασία το Κομπάνι για το Ισλαμικό Κράτος;
Απλώς ,οι τζιχαντιστές ήταν για άλλη μία φορά σε διατεταγμένη υπηρεσία. Μισθοφόροι της Σαουδικής Αραβίας και των εμιράτων οι τζιχαντιστές ,αφού εστάλησαν πριν δύο χρόνια στη Συρία για να ανατρέψουν τον Ασαντ και απέτυχαν, αναγορεύτηκαν ξαφνικά σε εχθρούς της Δύσης όταν εισέβαλαν στο Ιράκ. Εκεί όμως έπαιξαν και πάλι το παιγινίδι των Αμερικανών βοηθώντας έμμεσα στην απομάκρυνση του τέως πρωθυπουργού του Ιράκ αλ Μάλικι που ήταν εμπόδιο στην προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών με το γειτονικό Ιράν. Μόλις απομακρύνθηκε ο αλ Μάλικι ,οι τζιχαντιστές ξαναπήγαν στη Συρία για να ανατρέψουν τον Ασαντ .

wpid-20141009093131.jpg
Γιατι επέλεξαν το Κομπάνι;
Οπως λέει ο Γκίντερ Ζόιφερτ, ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Πολιτικής στο Βερολίνο μιλώντας στη Deutsche Welle.
“πριν από ενάμιση χρόνο ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν έκλεισε ειρήνη με την Τουρκία. Εξήγγειλε μάλιστα ένα κοινωνικό μοντέλο συμβίωσης διαφόρων εθνοτήτων και θρησκειών στην Εγγύς Ανατολή που στηρίζεται στο μοντέλο της άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας. Αυτό το μοντέλο έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί στο Κομπάνι. Που σημαίνει ότι για τους Κούρδους της Τουρκίας και κυρίως για τους οπαδούς του ΡΚΚ, το Κομπάνι έχει μεγάλη συμβολική σημασία ως τόπος, όπου για πρώτη φορά το κοινωνικό μοντέλο του πολιτικού τους ηγέτη έγινε πραγματικότητα. Στα μάτια τους το Κομπάνι συμβολίζει το μέλλον των Κούρδων στην Εγγύς Ανατολή .Με την πτώση του Κομπάνι ο κουρδικός πληθυσμός της Τουρκίας θα συνέδεε τον τερματισμό της ειρηνευτικής διαδικασίας, πολύ απλά γιατί οι Κούρδοι της χώρας δεν κάνουν καμιά διάκριση με τους ομοεθνείς τους στην Συρία», υποστηρίζει ο Γερμανός ειδικός.

 « Σε μεγάλο ποσοστό είναι συγγενείς τους, στη δεκαετία του 30 πολλοί Κούρδοι της Τουρκίας μετανάστευσαν στη Συρία και μιλούν την ίδια γλώσσα”.Πολλοί Κούρδοι πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι συνένοχη στην επίθεση των τζιχαντιστών εναντίον του Κομπάνι. Ο Ερντογάν θεωρεί ότι το ΡΚΚ είναι εξίσου επικίνδυνο με το Ισλαμικό Κράτος” .Το είπε άλλωστε καθαρά μιλώντας σε δημοσιογράφους στις 3 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη. “Είναι λάθος να το δείτε το ΡΚΚ με διαφορετικό τρόπο, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο”.

Η πτώση του Κομπάνι θα αποτελέσει ταπεινωτικό πλήγμα για το PKK και θα αποδυναμώσει την υποστήριξη του ΡΚΚ μεταξύ των Κούρδων της Συρίας. Θα ενισχύσει επίσης τη θέση αναγκάσει επίσης τη θέση του Μασούντ Μπαρζανί, του προέδρου της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) στο Ιράκ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο «αληθινός ηγέτης» όλων των Κούρδων. “Η εξίωση είναι πολύπλοκη, αλλά δεν είναι δύσκολο να επιλυθεί”“ γράφει ο τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν στην εφημερίδα “Χουριέτ” .Με αριστουργηματικό τρόπο οι Αμερικανοί κατόρθωσαν τελικά να καταστήσουν πιόνι τους τον Ερντογάν στο σχέδιο των ΗΠΑ να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, με πρόσχημα τη δήθεν αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top