GuidePedia

0
Τούρκοι στρατιώτες βλέπουν τις γραμμές των προσφύγων να πυκνώνουν πίσω από τον μεθοριακό φράχτη.

Η επέλαση των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία ανάγκασε την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορα για να υποδεχθεί Κούρδους πρόσφυγες, οι οποίοι εγκατέλειπαν πανικόβλητοι τα χωριά τους, σε μια αναγκαστική στροφή 180 μοιρών έναντι της πολιτικής που ακολουθούσε μέχρι χθες η Αγκυρα.

«Θα φιλοξενήσουμε τους αδελφούς μας που καταφεύγουν στην Ανατολία, προερχόμενοι από τη Συρία ή άλλες περιοχές, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εθνική ή θρησκευτική διάκριση», δήλωσε, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι 4.000 Κούρδοι της Συρίας είχαν περάσει μέχρι χθες το μεσημέρι τα σύνορα και ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει την «ανθρωπιστική αποστολή» της.

Εως το βράδυ της Πέμπτης, η Τουρκία, η οποία ήδη φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία, εμφανιζόταν αποφασισμένη να εμποδίσει καινούργιες προσφυγικές ροές, ενισχύοντας την ασφάλεια στα σύνορα. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε πιθανολογήσει τη δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» στα σύνορα, ενώ ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωνε ότι η Τουρκία θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες, αλλά μόνο εντός της συριακής επικράτειας.

Ωστόσο από νωρίς το πρωί σχεδόν χίλιοι Κούρδοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, είχαν συγκεντρωθεί πίσω από τα συρματοπλέγματα απέναντι από το μεθοριακό τουρκικό χωριό Ντικμετάς, εκλιπαρώντας να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα. Το Ντικμετάς βρίσκεται απέναντι από την κουρδική συριακή πόλη Ιν αλ Αραμπ (γνωστή στα κουρδικά ως Κομπανί), η οποία έχει περικυκλωθεί από μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που έχει καταλάβει μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ. Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, το ISIS κατέλαβε 21 χωριά γύρω από το Κομπανί, τροφοδοτώντας τον πανικό στις γραμμές του τοπικού κουρδικού πληθυσμού.

Λίγες ώρες προτού ανοίξουν τα σύνορα, Τούρκοι κάτοικοι της μεθοριακής περιοχής διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση των τουρκικών αρχών να προσφέρουν άσυλο στους Κούρδους που το επιζητούσαν. Η αστυνομία συνόρων απάντησε με δακρυγόνα και κανόνια νερού, προτού αλλάξει πολιτική η Αγκυρα, επιτρέποντας τη διέλευση των προσφύγων.

Οι αντάρτες του PYD

Στο εσωτερικό της Συρίας, το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) και η ένοπλη πτέρυγά του Ομάδες Λαϊκής Αυτοάμυνας (YPG) απηύθυναν έκκληση στους ομοεθνείς τους που ζουν στην ανατολική Τουρκία να σπεύσουν στη Συρία για να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών. Ηδη οι αντάρτες του PYD μάχονται στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων του ιρακινού Κουρδιστάν εναντίον του ISIS και εμφανίζονται ως φυσικοί σύμμαχοι της Δύσης στην εκστρατεία της εναντίον των τζιχαντιστών. Οπως αναφέρει το Reuters, ισχυρά κράτη της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έριξαν γέφυρες προς το PYD μετά την επέλαση του ISIS σε δυτικό και βόρειο Ιράκ, στις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ δυτικών κυβερνήσεων και PYD περιπλέκονται από το γεγονός ότι το PYD διατηρεί στενές σχέσεις συνεργασίας και ιδεολογική συγγένεια με το αυτονομιστικό κόμμα των Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ, το οποίο εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top