GuidePedia

0

Σοβαρότατο επεισόδιο είχαμε σήμερα το πρωί στη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ομάδα 13-30 κομάντος της Χαμάς, επιχείρησε να διεισδύσει σε ισραηλινό έδαφος για την πραγματοποίηση κάποιου θεαματικού πλήγματος, χρησιμοποιώντας το δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειων τούνελ που έχει κατασκευάσει η ισλαμιστική οργάνωση…
Οι Ισραηλινοί κατόρθωσαν να εντοπίσουν όμως την ομάδα των κομάντος που εισερχόταν στο έδαφός τους, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει «σφυροκόπημα» με πυρά, από τα οποία μη προσδιοριζόμενος αριθμός μαχητών σκοτώθηκε.
Οι υπόλοιποι προσπάθησαν να διαφύγουν πίσω στη Γάζα μέσω των τούνελ, τα οποία όμως ανατίναξε ο ισραηλινός στρατός, πλήττοντάς τα με πυραύλους από επιθετικά ελικόπτερα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες αναφορικά με το πόσα θύματα έχουν συνολικά υπάρξει.
Επίσης, διεξάγεται ενδελεχής έρευνα στην περιοχή για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κι άλλα τούνελ τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι μαχητές της Χαμάς για να προβούν σε άλλες ενέργειες σαμποτάζ.
Η τακτική αυτή όμως, δείχνει να έχει φέρει πιο κοντά από ποτέ τη χερσαία επέμβαση, η οποία μπορεί να απέχει μόλις μερικές ημέρες, καθώς οι συνομιλίες που διεξάγουν εκπρόσωποι των αντιμαχομένων στο Κάιρο με αιγυπτιακή μεσολάβηση, δεν δείχνουν να έχουν προοπτική ευτυχούς κατάληξης.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ιστοχώρο «debka» αντιδράσεις προκαλεί η φερόμενη ως διστακτικότητα του ισραηλινού γενικού επιτελείου, να επιχειρήσει την καταστροφή του υπόγειου κέντρου διοίκησης και ελέγχου στη Γάζα, το οποίο είναι προστατευμένο βαθιά μέσα στο έδαφος, στο κέντρο της Γάζας και μάλιστα κάτω από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης.
Οι πηγές αυτές υποστηρίζουν, ότι αν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν υπογειοποιημένες πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, έχουν τα μέσα να καταστρέψουν και το κέντρο διοίκησης της Χαμάς. Λογικό το επιχείρημα, μόνο που συνεπάγεται τη χρήση ισχυρότατων όπλων που θα προκαλέσουν εκατόμβη θυμάτων
Από την άλλη πλευρά βέβαια, αυτός είναι και ο πυρήνας της αποτρεπτικής στρατηγικής της Χαμάς, το να δημιουργεί τέτοια διλήμματα στην ισραηλινή πλευρά, ώστε και στις δυο περιπτώσεις να βγαίνει η ισλαμιστική οργάνωση κερδισμένη:
Είτε στο επικοινωνιακό – πολιτικό επίπεδο, δεδομένου του ότι επιδιώκει με συνέπεια τη «θυματοποίηση», είτε αποφεύγοντας το αποφασιστικό πλήγμα, αποτρέποντας δια της μεθόδου που περιγράφηκε, την ισραηλινή πλευρά.
Σε περίπτωση χερσαίας επέμβασης τα θύματα θα αυξηθούν και στην πλευρά των Ισραηλινών, ενώ εάν την ξεκινήσουν θα πρέπει να φθάσουν στο κέντρο της Γάζας και στα κρίσιμα σημεία από όπου θα ξεκινήσει η καταστροφή των κέντρων ελέγχου της Χαμάς.
Όλα δείχνουν, ότι κάποια στιγμή όμως θα γίνει, αφού σχεδόν αναπόφευκτα, οι Ισραηλινοί θα οδεύσουν προς αποφασιστική – οριστική (;) επίλυση του ζητήματος, αφού το να προκύπτουν συνεχώς, κάθε δυο-τρία χρόνια τα ίδια, δεν έχει νόημα και πολλοί είναι υπέρμαχοι του να αναληφθεί το όποιο κόστος τώρα.

Εξάλλου, η πυραυλική απειλή της Χαμάς γίνεται χρόνο με το χρόνο σοβαρότερη
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top