GuidePedia

0

29/06/2014
Οι συνεχείς αβελτηρίες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έχουν κατορθώσει να την αποξενώσουν από πολλές αραβικές χώρες. Τελευταίο παράδειγμα είναι η Λιβύη, όπου η τουρκική υποστήριξη προς τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Αχμέτ Μαϊτέεκ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και του οποίου η εκλογή ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
Του Semih Idiz
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Κατά του παράνομου, πλέον, ισλαμιστή πρωθυπουργού έχει κινηθεί ο στρατηγός Καλιφά Χιφτέρ. Ο Χιφτέρ έχει κηρύξει τον πόλεμο στους ισλαμιστές και παράλληλα έχει ταχθεί κατά της Τουρκίας, την οποία θεωρεί ως βασικό υπεύθυνο για την επικράτηση των ακραίων ισλαμιστών στη χώρα του.
Ο Χιφτέρ, λίγες μέρες πριν, διέταξε την άμεση απομάκρυνση όλων των υπηκόων της Τουρκίας και του Κατάρ από τα εδάφη που ελέγχουν οι δυνάμεις του, απειλώντας διαφορετικά ότι θα συλλαμβάνονταν με την κατηγορία της κατασκοπείας. Πράγματι όλοι οι Τούρκοι απομακρύνθηκαν αυθημερόν. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η Τουρκία υποχρεώθηκε να κλείσει το προξενείο της στη Βεγγάζη.

Όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν σαφή την απόλυτη αποτυχία της τουρκικής πολιτικής και στη Λιβύη. Η Άγκυρα με τα «τσαλίμια» της κατάφερε να αποξενωθεί όχι μόνο από χώρες όπου κυριαρχεί το σιιτικό Ισλάμ, αλλά και από σουνιτικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη.
Η Τουρκία ποντάρισε στην επικράτησε της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και στις δύο αυτές χώρες και έχασε. Έχασε όμως και στην Σαουδική Αραβία όπου και εκεί υποστήριξε την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ερχόμενη έτσι σε σύγκρουση με το καθεστώς.

Με τον τρόπο αυτό, αντί να επιτύχει την εξάπλωση της επιρροής της στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η Τουρκία βρέθηκε εντελώς αποξενωμένη από τον Αραβικό κόσμο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top