GuidePedia

0

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Η Ελλάδα αποτελεί κομβικό σταθμό στο δρομολόγιο της ηρωίνης από την κύρια παραγωγό χώρα, το Αφγανιστάν, προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Από τη ΝΑ Ευρώπη και την Ελλάδα εκτιμάται ότι διέρχονται κάθε χρόνο 60 με 65 τόνοι ηρωίνης. Το 67% της ηρωίνης που κατασχέθηκε τη διετία 2011-2012 σε όλα τα Βαλκάνια εντοπίστηκε σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Τα παραπάνω επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, στις ετήσιες εκθέσεις τους η Europol και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα (UNODC).

«Οι διακινητές επιλέγουν κυρίως την οδική μεταφορά των ναρκωτικών, με την Εγνατία Οδό να αποτελεί το παραδοσιακό δρομολόγιο διακίνησης. Οι κατασχεθείσες ποσότητες ηρωίνης στα σύνορα με την Τουρκία και στα σημεία εξόδου της Εγνατίας (λιμάνι Ηγουμενίτσας) αποδεικνύουν χρήση του συγκεκριμένου άξονα μέσω του οποίου η ηρωίνη καταλήγει στην Ιταλία και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη», περιγράφουν για τον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων διακίνησης ηρωίνης στην Ελλάδα οι συντάκτες της τελευταίας έκθεσης του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (ΣΟΔΝ). Ενδεικτικά, τον Αύγουστο του 2012 συνελήφθη στους Κήπους Εβρου Ιταλός που μετέφερε στο Ι.Χ. του 61 κιλά ηρωίνης. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου συνελήφθη στο Τελωνείο Κήπων Γερμανός υπήκοος μεταφέροντας 20 κιλά ηρωίνης. Τον Νοέμβριο του 2012 είχε συλληφθεί στον Λιμένα Εξωτερικού της Ηγουμενίτσας 59χρονος Γερμανός ο οποίος μετέφερε 23,8 κιλά ηρωίνης.

Συνολικά, σύμφωνα με το ΣΟΔΝ, το 2012 κατασχέθηκαν σε όλη τη χώρα 331,1 κιλά ηρωίνης και το 2011 340,4 κιλά. Αντίστοιχα, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της «Κ», η κατασχεθείσα ποσότητα το 2013 ανήλθε σε 235 κιλά. Ο λεγόμενος «βαλκανικός δρόμος» αποτελεί τον βασικό άξονα μεταφοράς ηρωίνης από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, διαβεβαιώνει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα (UNODC). Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο με τίτλο «Το εμπόριο ναρκωτικών μέσω της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (The Illicit Drug Trade Through South-Eastern Europe), τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρονται συγκεκριμένα στο νότιο «παρακλάδι» του βαλκανικού άξονα, τη διαδρομή δηλαδή της ηρωίνης προς τη Δυτική Ευρώπη διαμέσου Ελλάδας και Ιταλίας.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι βασικός διαμετακομιστικός σταθμός της ηρωίνης είναι η Τουρκία, όπου το 2012 κατασχέθηκαν 13,3 τόνοι ηρωίνης. Σε συνδυασμό με το ότι στις χώρες προορισμού (Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία) η αντίστοιχη ποσότητα που κατασχέθηκε ανήλθε σε 5 τόνους, τα Ηνωμένα Εθνη συμπεραίνουν ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών διέρχονται διαμέσου του βαλκανικού άξονα δίχως να εντοπίζονται από τις διωκτικές αρχές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι το Αφγανιστάν το 2011 παρήγαγε 5.800 τόνους όπιο (83% της παγκόσμιας παραγωγής) και κατέσχεσε το ίδιο έτος «μόλις» 9 τόνους ηρωίνης. Η Ελλάδα πάντως περιγράφεται ως χώρα-σταθμός για τη νόθευση και επανασυσκευασία της ηρωίνης πριν καταλήξει στις χώρες προορισμού.

Η Europol, στην έκθεσή της για το Οργανωμένο Εγκλημα στην Ευρώπη (Serious Organise Crime Agency - 2013), επισημαίνει ότι οι εγκληματικές οργανώσεις της Τουρκίας διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακίνηση της ηρωίνης στην Ευρώπη. «Μεταφέρουν οι ίδιοι τα ναρκωτικά ή διευκολύνουν τη μεταφορά τους για λογαριασμό άλλων εγκληματικών οργανώσεων. Παραδοσιακά, οι εγκληματικές οργανώσεις της Τουρκίας εμπλέκονται σε διάφορα στάδια της διακίνησης ηρωίνης από τη Νοτιοδυτική Ασία στις αγορές της Ευρώπης». Σύμφωνα με τη Europol, οι Τούρκοι διακινητές διατηρούν στενούς δεσμούς με «προμηθευτές» στις χώρες παραγωγής.

Κατασχέσεις

Την ίδια πάντως ώρα, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα, σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ελλάδα παρατηρείται «επέκταση» της διακίνησης αλβανικού χασίς. Τη διετία 2011-2012 η ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης που κατασχέθηκε στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διπλασιάστηκε, από 23 τόνους το 2011 σε 48 τόνους το 2012. Σημειώνεται πως, μόνο στην Ελλάδα, το 2013 κατασχέθηκαν απ’ όλες τις διωκτικές αρχές 20 (!) τόνοι ακατέργαστου χασίς. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις κατασχέσεις κοκαΐνης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυτές αντιστοιχούν σε μόλις 1% της συνολικής ποσότητας που κατάσχεται στις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Το 2012 ανήλθαν μόλις σε 356 κιλά αντί 48,2 τόνων κόκας που εντοπίστηκε την ίδια χρονιά σε Ολλανδία, Πορτογαλία και Βέλγιο.

Υπήρχαν πομποί στις συσκευασίες

Τον 29χρονο Αλβανό Στ. Λ. που παραδόθηκε οικειοθελώς στις αρχές την περασμένη Κυριακή υπέδειξαν στις απολογίες τους στον ανακριτή οι Ελληνες συλληφθέντες ως το άτομο που, εν αγνοία τους, μετέφερε και έκρυψε στο σπίτι της Φιλοθέης 577 κιλά ηρωίνης. Σύμφωνα με τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς τους, ο 29χρονος την τελευταία οκταετία απασχολούνταν σε εργασίες στην έπαυλη της Φιλοθέης και έχαιρε της εμπιστοσύνης των μελών της οικογενείας.

Ενώπιον της ανακρίτριας, ο 40χρονος επιχειρηματίας, η τέως σύζυγός του, 40 ετών και ο σύντροφός της υπέδειξαν τον 29χρονο ως το άτομο που μετέφερε από και προς τη μονοκατοικία της οδού Αθ. Διάκου τις συσκευασίες με την ηρωίνη, δίχως οι ίδιοι να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους. Και οι τρεις πάντως κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ ελεύθερες χωρίς όρους αφέθηκαν μόνο η μητέρα της 40χρονης και η Βουλγάρα οικιακή βοηθός. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συσκευασίες των ναρκωτικών είχαν, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τοποθετηθεί συσκευές μέσω των οποίων οι διωκτικές αρχές παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο την πορεία της ηρωίνης. «Την απόφαση βάρυνε η ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα των ναρκωτικών και το γεγονός ότι η ανάκριση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Η πορεία της ανάκρισης θα ξεκαθαρίσει τα δεδομένα», δήλωσε χθες στην «Κ» ο συνήγορος υπεράσπισης των τριών κ. Σάκης Κεχαγιόγλου. Σημειώνεται ότι ο 29χρονος πρόκειται να απολογηθεί στην ανακρίτρια Πειραιά αύριο Παρασκευή. Στο μεταξύ, προφυλακιστέοι κρίθηκαν χθες οι πέντε Τούρκοι υπήκοοι που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση διακίνησης του ενός τόνου ηρωίνης. Αρνήθηκαν τις κατηγορίες και προέβαλαν ο καθένας διαφορετικούς ισχυρισμούς. O ένας από τους συλληφθέντες, για παράδειγμα, υποστήριξε ότι ενεπλάκη στην υπόθεση ως διερμηνέας ενός εκ των συγκατηγορουμένων του, καθώς και ότι κλήθηκε να συστήσει εταιρεία στο Βέλγιο, η οποία επρόκειτο να έχει νόμιμες δραστηριότητες στην Ελλάδα. Αλλος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε σε λάθος τόπο τη λάθος στιγμή, καθώς ήρθε μια ημέρα πριν από την επιχείρηση προκειμένου να επισκεφθεί έναν φίλο του από τους συλληφθέντες που είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Προσέθεσε ότι συνελήφθη ως συνεπιβάτης σε ένα από τα οχήματα που μετέφεραν την ηρωίνη και ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες είχαν πει στον πελάτη του ότι θα μετέφεραν κάποια τρόφιμα και νερά σε μια αποθήκη στο Κορωπί.

Στο μεταξύ, έγγραφα και αποδείξεις πληρωμής που επιβεβαιώνουν την προετοιμασία αποστολής των ναρκωτικών στη Δυτική Ευρώπη περιλαμβάνει η δικογραφία του Λιμενικού για την πολύκροτη υπόθεση κατάσχεσης ενός τόνου ηρωίνης σε Φιλοθέη και Κορωπί.

Για παράδειγμα, προκύπτει ότι τα μέλη του κυκλώματος μίσθωσαν «μόλις» την 4η Ιουνίου (οκτώ ημέρες πριν από τη σύλληψή τους) την αποθήκη στο Κορωπί όπου γινόταν η συσκευασία της ηρωίνης μέσα σε σάκους με μαρμαρόσκονη.
Καθημερινή
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top