GuidePedia

0
Αλί Χαμενέι: “Πόλεμος στον μουσουλμανικό κόσμο”

Μήνυμα που εμφανίσθηκε στα αγγλικά σε λογαριασμό στο Twitter, ο οποίος θεωρείται ότι συνδέεται με το ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ , αναφέρει ότι οι σουνίτες μαχητές θέλουν να φέρουν τον πόλεμο στον μουσουλμανικό κόσμο.
Στο μήνυμα που εμφανίζεται στον λογαριασμό @khamenei_ir αναφέρεται ότι οι μαχητές αυτοί θέλουν να ενσπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες, έναν στόχο που μοιράζονται μαζί με τις “αλαζονικές” δυνάμεις, όρος που στο Ιράν χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους δυτικούς συμμάχους τους και το Ισραήλ.
Αναφερόμενο σε μαχητές “τακφίρι” – σουνίτες που θεωρούν τους ανήκοντες σε άλλα δόγματα του ισλάμ άπιστους και κατά συνέπεια νόμιμους στόχους του τζιχάντ -, το μήνυμα προειδοποιεί: “Οι μουσουλμάνοι πρέπει να γνωρίζουν τον κοινό στόχο των τακφίρι και των αλαζόνων για την πρόκληση πολέμου στον μουσουλμανικό κόσμο – τόσο οι σιίτες, όσο και οι σουνίτες πρέπει να επαγρυπνούν”.
“Ο μεγάλος κίνδυνος που προέρχεται από τους τακφίρι δεν είναι ο θάνατος αθώων ανθρώπων, αν και αυτό συνιστά έγκλημα, μεγάλο έγκλημα…Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τους τακφίρι είναι η πρόκληση διχόνοιας ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες…αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος που εκπληρώνει τον στόχο των αλαζόνων”, αναφέρεται στο μήνυμα.
Η σουνιτική και αντίπαλος του Ιράν Σαουδική Αραβία έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Ιράκ και τους κινδύνους που περικλείουν για την ασφάλεια και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ενδεχόμενες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον μαχητών στο Ιράκ μπορεί να προκαλέσουν πολλούς νεκρούς μεταξύ των αμάχων και πως η Ουάσινγκτον δεν βλέπει θετικά μια τέτοια στρατηγική, ενώ η Σαουδική Αραβία θεωρεί επίσης πως ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των Ιρακινών και όχι η έξωθεν επέμβαση, είναι ο τρόπος για να επιλυθεί η αναταραχή στο Ιράκ και επισημαίνει πως αρκετές ηγετικές δυτικές δυνάμεις συμφωνούν με τη θέση αυτή.
“Η Αμερική, με τη σημερινή της στάση και τις δηλώσεις που έχει κάνει, δεν βλέπει θετικά τέτοιες επιθέσεις”, δήλωσε ο Ερντογάν προς δημοσιογράφους στην Άγκυρα όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν αμερικανές αεροπορικές επιδρομές.
“Υπάρχουν (μαχητικά) στοιχεία του ΙΚΙΛ που είναι αναμιγμένα με τον κόσμο. Μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό νεκρών μεταξύ των πολιτών”, τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός.
Στην Ντόχα, σαουδαραβική πηγή δήλωσε σήμερα προς το πρακτορείο Ρόιτερς πως “καμιά έξωθεν επέμβαση δεν πρόκειται να ωφελήσει”.
“Η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία συμφωνούν όλες πως ο διάλογος και μια πολιτική λύση είναι η οδός για να προχωρήσουμε στο Ιράκ”, πρόσθεσε η πηγή.
REUTERS, ANA-MPA, AFP
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top