GuidePedia

0

Η κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη και η ομηρία δεκάδων μελών του προσωπικού του, όπως και Τούρκων οδηγών φορτηγών, από το ISIS, συνιστά την πλέον δραματική επίθεση που έγινε ποτέ εναντίον τουρκικής διπλωματικής αποστολής και Τούρκων πολιτών. Δυστυχώς, τουρκικές αποστολές και τούρκοι υπήκοοι γίνονται ολοένα και περισσότερο στόχος. Το τελευταίο συμβάν το έχουμε στη Λιβύη, όταν σε 250 Τούρκους, που εργάζονται εκεί, δόθηκε τελεσίγραφο 48 ωρών να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Του Sami Kohen, «Millyet.com.tr», 26/6/2014
Μετάφραση: Σ. Δημόπουλος

Ο απόστρατος στρατηγός Khalifa Hifter, ο οποίος έχει εξεγερθεί εναντίον της κυβέρνησης και ήδη ελέγχει τις ανατολικές περιοχές της χώρας, έχει κατηγορήσει τους Τούρκους και τους Καταριανούς ότι ενεργούν ενάντιά του και ότι είναι αναμεμιγμένοι σε κατασκοπεία. Εφημερίδες στη Βεγγάζη αναφέρουν ότι οι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι από τη στάση της Τουρκίας, κι ως εκ τούτου, οι Τούρκοι έπρεπε να φύγουν.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς «αβάσιμους και λανθασμένους» και είπε πως η νόμιμη κυβέρνηση στην Τρίπολη είχε την ευθύνη για την υπεράσπιση των Τούρκων απέναντι στις κατηγορίες του Hifter. Τελικά, όμως, η Τουρκία αναγκάστηκε να πάρει αυτούς τους υπηκόους της από τη Λιβύη.
Εξαιτίας των θερμών ειδήσεων από τη Συρία και το Ιράκ, τα γεγονότα στη Λιβύη έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό, παρά τη φοβερή αναταραχή που μαίνεται στη χώρα. Ο Hifter έχει την υποστήριξη του στρατού, της αστυνομίας και των περισσοτέρων φυλών. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του και τους ισλαμιστές, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συνεχίζονται. Όσο για την κεντρική κυβέρνηση αυτή έχει περιθωριοποιηθεί.

Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε πώς θα τελειώσει αυτός ο αγώνας μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων, αλλά προς το παρόν ο Hifter ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η απόφασή του να εκδιώξει τους Τούρκους αλλά και Καταριανούς αποδεικνύει τις δυνατότητές του. Παρά το γεγονός ότι, οι ισχυρισμοί που επικαλέστηκε για την απόφαση του μπορεί να θεωρηθούν αβάσιμοι και ψευδείς, πρέπει, όμως, να αναρωτηθούμε γιατί να επικρατεί μια ανάλογη αντίληψη μεταξύ αυτών που ελέγχουν τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία δίνει την εντύπωση ότι έχει πάρει το μέρος κάποιας πλευράς που είναι εναντίον τους στην πολιτική πάλη για την εξουσία που λαμβάνει χώρα στη Λιβύη.
Η εκδίωξη των Τούρκων υπηκόων καθιστά την πολιτική μας στη Λιβύη προβληματική. Είναι μία ακόμη ένδειξη πώς η Τουρκία χάνει τα κέρδη που αποκόμισε η τουρκική διπλωματία στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης. Μετά τη Συρία, την Αίγυπτο και το Ιράκ, η Λιβύη τώρα έχει γίνει μια προβληματική χώρα για την Τουρκία.

Φυσικά, οι απροσδόκητες εξελίξεις στις χώρες αυτές έχουν παίξει κάποιο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, αλλά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει και το ρόλο ορισμένων λανθασμένων πολιτικών, που η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει ακολουθήσει. Είναι σίγουρα επιτακτική ανάγκη να διαγνώσει σωστά το γιατί όλες αυτές οι χώρες, που προηγουμένως ήταν γνωστές για τη φιλία τους προς την Τουρκία, τώρα την έχουν βάλει στο στόχαστρο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top