GuidePedia

0


Η αναστάτωση που έχει προκληθεί σε όλη την υφήλιο σε επίπεδο συμμαχιών, με τις ανακατατάξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς μάλιστα να είναι ορατό ποιος συντάσσεται μακροπρόθεσμα με ποιον, δεν θα μπορούσε να αφήσει την περιοχή του Κόλπου ανέπαφη…

Η είδηση που έχει προκύψει, είναι ο σοβαρότατος διχασμός που έχει προκύψει στο αραβικό «στρατόπεδο» και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC: Gulf Cooperation Council), αφού η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν, ανακοίνωσαν την απόσυρση των πρεσβευτών τους από το Κατάρ!
Οι τρεις χώρες κατηγορούν τη Ντόχα, ότι παραβίασε τους όρους περιφερειακού συμφώνου ασφαλείας που είχαν συνομολογήσει μόλις στις 23 Νοεμβρίου 2013, πάντα στο πλαίσιο του GCC, σύμφωνα με το οποίο, οι υπογράφουσες χώρες δεσμεύονταν να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των υπολοίπων. Η συμφωνία κάλυπτε και τις δράσεις ομάδων ή ατόμων προερχομένων από τα κράτη του GCC, αλλά και τα όσα αναφέρονται σε τηλεοπτικά δίκτυα.
Στην ανακοίνωση αναφέρουν, ότι το Κατάρ δεν τήρησε τη συμφωνία χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες… Το Κατάρ αντιμετώπισε την εξέλιξη με φαινομενική ψυχραιμία. Εξέφρασε τη λύπη και την έκπληξή του και δήλωσε ότι δεν θα αποσύρει τους δικούς του πρεσβευτές σε αντίποινα, εκφράζοντας την εκτίμηση, ότι η απόφαση αφορά ζητήματα που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια των πολιτών του Κόλπου, δηλώνοντας τη δέσμευσή του στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής…

Η σύγκρουση όντως μπορεί να οφείλεται σε θέματα όπως αυτό της Αιγύπτου, των σχέσεων του Κατάρ με τον «θανάσιμο εχθρό» που εκπροσωπεί η Τεχεράνη, ακόμα και τον ρόλο που έχει παίξει η χώρα στη Συρία και τη Γάζα. Ακόμα κι αν επιφανειακά οι στόχοι σε κάποια επιμέρους θέματα φαίνονται ίδιοι, εγείρονται συχνότατα θέματα που αφορούν την προσπάθεια καπήλευσης των διπλωματικών προσπαθειών, ενώ ενίοτε η Ντόχα αντιμετωπίζεται ως… «λαγός» άλλων.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top