GuidePedia

0



Αν μέσα στις χώρες που ταλαντεύονται ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση υπάρχει συχνά πυκνά, κατά κοινή ομολογία, ένα «κράτος μέσα στο κράτος», τότε στην περίπτωση της Τουρκίας μοιάζουν να αναδύονται τελικά δύο «παράλληλα κράτη». Το σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε την κυβέρνηση Ερντογάν και οδήγησε σε μαζικές απολύσεις, με αποκορύφωμα τις τελευταίες απομακρύνσεις των 350 αστυνομικών -εκ των οποίων οι 80ήταν επικεφαλής των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος στην Αγκυρα- είναι μόνο η αρχή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίσως τελικά να μην κινδυνεύει ούτε από τους διαδηλωτές στους δρόμους ούτε από τους πασάδες του στρατού ούτε και από τον ισλαμιστή ιμάμη, πρώην μέντορα και σύμμαχό του Φετχουλάχ Γκιουλέν, αλλά από το ίδιο του το αίμα, που έχει κακές συναναστροφές τη λάθος στιγμή. Ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του Τούρκου πρωθυπουργού, φέρεται ότι διατηρεί επαφές με τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Γιασίν Aλ Καντί, που θεωρείται ευρέως ως βασικός χρηματοδότης της Αλ Κάιντα, παρόλο που οι σύμμαχοί του επιμένουν να τον αποκαλούν «φιλάνθρωπο».

Την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ των δύο φαινομενικά αταίριαστων ανδρών έθιξε ο Ουγκούρ Μπαϊρακτουτάν, μέλος του Λαϊκού Κόμματος (CHP) -του βασικότερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης-, απαιτώντας παράλληλα δημόσια απάντηση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο Αλ Καντί ήταν εδώ παράνομα, έχουμε φωτογραφίες που το αποδεικνύουν» υπογράμμισε ο Μπαϊρακτουτάν στην Deutsche Welle.

«Στοχεύουν τον γιο μου, αλλά στην πραγματικότητα εμένα θέλουν να χτυπήσουν» περιορίστηκε να απαντήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για κατασκευασμένες κατηγορίες από τους εχθρούς της κυβέρνησης με στόχο αποδυναμώσουν το Κόμμα Ανεξαρτησίας και Δικαιοσύνης (AK) εν όψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου.

Οσον αφορά τον Σαουδάραβα επιχειρηματία που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας εκτός από τον Μπιλάλ Ερντογάν; Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Aλ Καντί έχει στοχοποιηθεί από τις ΗΠΑ ως υποστηρικτής της τρομοκρατικής οργάνωσης και συγκαταλέγεται σε λίστα των Ηνωμένων Εθνών με άτομα τα οποία έχουν υποστεί κυρώσεις εξαιτίας εικαζόμενων διασυνδέσεών τους με την Αλ Κάιντα. Οπως αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο φίλος του υιού έχει προϋπάρξει φίλος του πατρός, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον είχε υποστηρίξει δημοσίως, όταν είχαν ξεσπάσει οι κατηγορίες των ΗΠΑ σε βάρος του.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top