GuidePedia

0

Με κήρυξη πολέμου ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα που δρουν ανεξέλεγκτα πλέον στη Συρία, ισοδυναμεί η δολοφονία ανώτατου διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων των πρώτων, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στα διεθνή ΜΜΕ.
Σύμφωνα με αυτές, ο στρατιωτικό διοικητής που δολοφονήθηκε από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Λεβαντίνη, είναι ο Καμάλ Χαμάμι, γνωστός και ως Αμπού Μπασίρ Αλ Λαντκάνι. Ο FSA δηλώνει ότι θα πάρει εκδίκηση για την πράξη αυτή και ότι δεν πρόκειται να αφήσει ατιμώρητους τους ισλαμιστές μαχητές.
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται πλέον με δεδομένο τον εμφύλιο στις τάξεις των αντικαθεστωτικών, είναι ποια θα είναι η στάση του καθεστώτος Άσαντ. Θεωρητικά έχει τρία ενδεχόμενα για να επιλέξει:

Το πρώτο είναι να αφήσει τις δυο πλευρές να αλληλοσφάζονται, αφού αυτό αδυνατίζει τους αντιπάλους του καθεστώτος. Το αρνητικό είναι ότι ο FSA με αυτό τον τρόπο δίνει «διαπιστευτήρια» πολιτικώς ορθής συμπεριφοράς που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τον εξοπλισμό του από τη Δύση. Δηλαδή, ότι στόχος είναι η εξουδετέρωση των ισλαμιστών, ενώ στη συνέχεια αυτά τα όπλα θα στραφούν κατά των δυνάμεων του Άσαντ.
Η δεύτερη επιλογή είναι να βοηθήσει τον FSA επιχειρώντας παράλληλα να ρίξει γέφυρες προς την πλευρά των αντικαθεστωτικών, με στόχο να υποβοηθηθεί η πολιτική διαδικασία για τη λήξη του εμφυλίου την επόμενη ημέρα. Ως ιδέα έχει τα ρίσκα της, αφού δεν εξασφαλίζει το τέλος του εμφυλίου και την έναρξη πολιτικής διαδικασίας, ενώ θα έχουν απώλειες και οι δικές του δυνάμεις. Επίσης, δεν θα μπορεί να προβάλλει αξιόπιστες ενστάσεις σε περίπτωση εξοπλισμού των ανταρτών του FSA αφού θα έχει συνταχθεί με αυτούς…
Η τρίτη θεωρητική δυνατότητα είναι να συνταχθεί με τους Ισλαμιστές για αν εξουδετερώσει τον FSA πιο εύκολα και στη συνέχεια να έχει «πολιτικώς ορθό» στόχο, την εξουδετέρωση των ισλαμιστών που άπαντες δηλώνουν πως θέλουν να εξαφανίσουν από το «κάδρο»! Αυτό θα είχε μεγάλο πολιτικό ρίσκο και κόστος στο εξωτερικό, αφού θα κατέστρεφε οριστικά την εικόνα του κοσμικού καθεστώτος που προβάλλει συστηματικά ο Άσαντ, εξομοιώνοντας τους μαχητές του FSA με τους ισλαμιστές.
Διαλέγετε και παίρνετε… Η σειρά των σεναρίων έχει μπει επίτηδες έτσι, με το πρώτο να είναι το πιο πιθανό σενάριο και το τρίτο το πιο απίθανο. Υπάρχουν βέβαια και υποκατηγορίες που άπτονται της συγκεκαλυμμένης δράσης που ενίοτε συγκεντρώνουν καλές πιθανότητες… Χρειάζονται όμως στοιχεία.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top