GuidePedia

0

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΕΘΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΡΕΣΒΗ
"Καυτός" προβλέπεται ο Σεπτέμβριος στην Ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα και Ισραήλ έχοτυν καταλήξει στα βασικά σενάρια μιας μεγάλης αεροναυτικής άσκησης, της  μεγαλύτερης που έχει γίνει μέχρι σήμερα μεταξύ των δύο χωρών, όπου προβλέπεται γεφύρωση των τριών εναέριων χώρων Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ
Οι ασκήσεις οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, θα καλύψουν ένα μεγάλο χώρο από το Ν.Α. Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο. Σε αυτές η ΠΑ πρόκειται να διαθέσει τουλάχιστον 2 Μοίρες ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα στον ελληνικό σχεδιασμό συμμετοχής και τρίτης Μοίρας. Από τις 2 Μοίρες η μια πρόκειται να είναι είτε η 343Μ είτε η 340Μ από την 115ΠΜ στην Κρήτη και η άλλη η 335Μ της 116ΠΜ στον Άραξο.
Τα περισσότερα από τα σενάρια που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της κοινής ελληνο-ισραηλινής  άσκησης δεν έχουν δοκιμαστεί ξανά σε άλλη άσκηση μεταξύ των δύο Αεροποριών.
Η έμφαση που δίνουν οι επιτελείς της ΠΑ στο σχεδιασμό τους αφορά δοκιμές εμπλοκών BVR για την εξασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής σε μια μεγάλη γεωγραφική έκταση
Από πλευράς ΠΑ υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δεν θα εμπλακούν στην άσκηση οι Α/Α συστοιχίες των S-300PMU1 (δεν θα έχει πραγματοποιηθεί έτσι ή αλλιώς η βολή αποδοχής και το ίδιο ισχύει και για τους Tor-M1...
Άλλωστε είναι βέβαιο ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα το πληροφορηθεί άμεσα και θα αντιδράσει με οξύ τρόπο η Ρωσία, οπότε μάλλον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η πληροφορία...
Παράλληλα θα υπάρξουν μικτοί σχηματισμοί (COMAO) και από τις δύο πλευρές σε εναλλάξιμη η βάση με την αντίπαλη πλευρά να επιχειρεί να τα προσβάλλει και να τα διασπάσει από μεγάλες αποστάσεις με τη χρήση βλημάτων BVR, ενώ σε μια τουλάχιστον περίπτωση θα υπάρξει μεμονωμένη πτήση διθέσιων μαχητικών F-16 block 52+ missionized τη νύκτα σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τη θάλασσα με τους ισραηλινούς να επιχειρήσουν να διασπάσουν και να αναχαιτίσουν το σχηματισμό.
Όπως αναφέρουν επιτελείς της ΠΑ που βρίσκονται πολύ κοντά στον σχεδιασμό της άσκησης ο οποίος πραγματοποιείται από κοινού αν και δεν έχει παγιωθεί ακόμη, οι ασκήσεις όπως χαρακτηριστικά λένε «θα είναι ιδιαίτερα σκληρές» σε πλήρως επιχειρησιακό περιβάλλον.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προβλέπονται εκτεταμένος αριθμός ανεφοδιασμών εν πτήση των ελληνικών μαχητικών από ισραηλινά τάνκερ ανατολικά της Κρήτης και αντίστοιχη «εχθρική» αντίδραση την ίδια ώρα.  Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές και είναι αμφίβολο αν γίνουν καθώς το περιεχόμενο της άσκησης κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.
Κύριος άξονας όμως της ελληνο-ισραηλινής άσκησης θα είναι το σενάριο μιας μεγάλης αεροπορικής σύγκρουσης της blue land και της red land που θα εξελιχθεί σε μια τεράστια θαλάσσια έκταση που θα ξεκινά από το ανατολικό  άκρο της Κρήτης και θα καταλήγει μέχρι και την Κύπρο.
Το θέμα συζητήθηκε κατά την σημερινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Ισραηλινού πρεσβευτή στην Ελλάδα Άριε Μέκελ.
Μετά την αποχώρηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου από το υπουργείο ζητούμενο για το Ισραήλ είναι αν θα βρει έναν συνομιλητή του ιδίου ειλικρινούς επιπέδου συνεργασίας με τον τέως υπουργό Άμυνας ο οποίος είχε τοποθετήσει επί πολύ ισχυρής βάσεως την ελληνο-ισραηλινή αμυντική συνεργασία.
Πάντως και ο Δ.Αβραμόπουλος είχε προχωρήσει την συνεργασία αυτή σε σημαντικό βαθμό επί υπουργίας του.
Ο Ισραηλινός πρεσβευτής επέδωσε επίσημη πρόσκληση στον Δ. Αβραμόπουλο να επισκεφθεί το Ισραήλ...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top