GuidePedia

0

H κρίση κλιμακώνεται στην ανατολική Μεσόγειο και η Ουάσινγκτον δηλώνει πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εντοπίσει τρία ρωσικά αποβατικά πλοία στην περιοχή, που μπορεί να μεταφέρουν οπλικά συστήματα για τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, ενώ υπονοούν πως δεν αποκλείεται να μεταφέρουν συστοιχίες S-300. Το Defencenet χαρακτηρίζει την ιστορία ως προσπάθεια κλιμάκωσης από πλευράς ΗΠΑ, καθώς ρωσικά αποβατικά πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο εδώ και αρκετούς μήνες και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως "ανακάλυψη" το ότι ρωσικά πλοία πλέουν στην περιοχή. Οι Δυτικοί αλλά και οι Ισραηλινοί είναι πιά σίγουροι ότι ο Άσαντ αντέχει και μάλλον αρχίζει και κερδίζει τον πόλεμο χάρη στην συμμαχία του με την Ρωσία, το Ιράν και την Χεζμπολάχ.
Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας, που παίζει ρόλο στο να αντέχει το καθεστώς Άσαντ, είναι το σιιτικό Ιράκ. Με 60% του πληθυσμού Σιίτες, δεν ήταν δύσκολο το Ιράκ να αποκτήσει σιιτική κυβέρνηση, και έτσι το Ιράν είχε έναν έτοιμο διάδρομο, για να περάσει στην Χεζμπολάχ και στον στρατό του Άσαντ, εφόδια, όπλα, αλλά και ''Φρουρούς της Επανάστασης''. Μάλιστα η κυβέρνηση του Ιράκ ανέπτυξε 20.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, για να εμποδίζουν τον ανεφοδιασμό της Αλ Νούσρα, του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα που πολεμά ενάντια στον Άσαντ.
Τι γίνεται αν το πράγμα ξεφύγει; Ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης παραμένει υπαρκτός πάντα, αφού αυτή χτυπά και την πόρτα του Ισραήλ. Σφοδρές συγκρούσεις έλαβαν χώρα στην συνοριακή συριακή πόλη Κουνέιτρα στα υψώματα του Γκολάν, την οποία κατέλαβαν οι ισλαμιστές αντάρτες, με τα κυβερνητικά στρατεύματα να την ανακαταλαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός. Η πόλη της Κουνέιτρα είναι το μόνο συνοριακό πέρασμα από το Γκολάν στο Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί παραδέχτηκαν ότι άνοιξαν τα σύνορα στους ισλαμιστές αντάρτες που είχαν τραυματιστεί και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

Η δημιουργία αυτού του σιιτικού μπλοκ ενοχλεί και ανησυχεί Αμερικανούς αλλά και Ισραηλινούς, και λειτουργεί ως αντίβαρο στον σουνιτικό συνασπισμό που συναποτελούν οι βασικές δυνάμεις που μάχονται για ανατροπή του καθεστώτος της Δαμασκού: Σαουδική Αραβία, Κατάρ και η ''φίλη και σύμμαχος'' Τουρκία, η πλέον αναθεωρητική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, που η γεωγραφία δυστυχώς την κατέστησε γείτονα των Ελλήνων και της πατρίδας τους...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top