GuidePedia

0
ERT-KTIRIO01



Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην αρχή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπήρχε μεταξύ τους μεγάλη διαφορά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβελης επέμεναν να ανοίξει η παλιά ΕΡΤ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τους απάντησε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί μια κορυφαία μεταρρυθμιστική πράξη. Τους επισήμανε επίσης ότι έχει ήδη υποχωρήσει μια φορά με την πρόταση των εννέα σημείων.
Σε αυτό το σημείο της σύσκεψης αποφάσισαν να περιμένουν την απόφαση του ΣΤΕ την οποία ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι θα σεβόταν, όποια κι αν ήταν. Όταν έγινε γνωστή η απόφαση, υπήρξε ζήτημα ερμηνείας και προσεκληθησαν ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τ. Μπαλτακος και ο νομικός σύμβουλος του κράτους κ. Μπενος οι οποίοι είπαν ότι με την απόφαση του ΣΤΕ η ΕΡΤ έκλεισε. “Την Τετάρτη πιστεύουμε να υπάρξει σύγκλιση”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές και έκαναν γνωστό ότι στη χθεσινή σύσκεψη δεν τέθηκε θέμα εκλογών ή προσώπων που θα μπουν στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, σε συμφωνία για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που υπήρξε και ο καταλύτης της εξέλιξης της αποψινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, κατέληξαν ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ερμηνεύοντας ωστόσο διαφορετικά το περιεχόμενο της απόφασης αυτής. Οπως όλα δείχνουν οι διαφορετικές ερμηνείες που δίνουν το Μέγαρο Μαξίμου και οι κυβερνητικοί εταίροι θα συζητηθούν στη νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, δίνοντας διευκρινήσεις μετά την έκδοση της απόφασης που αναστέλλει εν μέρει την υπουργική απόφαση που προβλέπει το κλείσιμο της ΕΡΤ, το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί ειδικός διαχειριστής (έχει ήδη οριστεί ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γκίκας Μάναλης) ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες που είχε η παλιά διοίκηση της ΕΡΤ.
Ο διαχειριστής έχει την δυνατότητα να διατηρήσει το υπάρχουν προσωπικό ή να αποφασίσει απολύσεις και κατόπιν θα πρέπει να συσταθεί ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία).
Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση τη ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της, και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας.
Η ερμηνεία αυτή έρχεται ωστόσο σε αντίθεση με τα όσα είχαν δηλώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μετά την αποψινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η απόφαση του ΣτΕ λέει αυτά που έλεγε το ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διακόψει τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να μαυρίσει τις οθόνες. Η απόφαση, πρόσθεσε, επιτάσσει την άμεση λήψη όλων των οργανωτικών μέτρων, ώστε να επανέλθουν οι εκπομπές και οι ψηφιακές δράσεις του δημόσιου φορέα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να ανοίξει η ΕΡΤ και επισήμανε ότι η λειτουργία δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πρέπει να γίνει από δημόσιο φορέα και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος δημόσιος φορέας πλην της ΕΡΤ.  Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης της ΕΡΤ που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, η οποία θα ψηφίσει και το πλαίσιο λειτουργίας της.
Ο κ. Βενιζέλος φάνηκε κάπως δύσπιστος ως προς την ερμηνεία που μπορεί να δοθεί από διαφόρους και γι’ αυτό τόνισε ότι περιμένει από τον πρωθυπουργό να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση. Τόνισε δε ότι στην αποψινή σύσκεψη άνοιξαν όλα τα ζητήματα που τέθηκαν το τελευταίο διάστημα και με αφορμή και το θέμα της ΕΡΤ συζητήθηκαν ηπρογραμματική βάση λειτουργίας της κυβέρνησης και οι κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία μιας τρικομματικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά του και ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι «η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ, επιτάσσει να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι συχνότητες του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, τα οποία ενημέρωσε αμέσως μετά, έθεσε στην συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου με απόλυτο τρόπο την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ανέφερε ότι δεν έγινε κανενός είδους διαπραγμάτευση για θέμα αντιπροεδρίας και κυβερνητικών θέσεων, και τους είπε ότι τα ζητήματα της λειτουργίας της κυβέρνησης και του ανασχηματισμού θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση των τριών αρχηγών την προσεχή Τετάρτη.
Ο κ. Κουβέλης στις δηλώσεις του πρόσθεσε ότι όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ θα πρέπει να βγουν στον αέρα καθώς είναι δικαίωμα των πολιτών στον πολιτισμό, τη μόρφωση και τον πολιτικό διάλογο. Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να θέσει σε κίνηση την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και αμέσως μετά να δρομολογηθούν ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωσή της.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top