GuidePedia

0

Η αποτυχία της αποκρατικοποίησης ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ «σκανδάλη» των εξελίξεων.

Η αποτυχία της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ  με την αιφνίδια αποχώρηση  της ρωσικής Gazprom ανακοινώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποβάλει δεσμευτική προσφορά για την αγορά της εταιρείας φυσικού αερίου φαίνεται πως αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Το γεγονός της «άτακτης» ρωσικής υποχώρησης σε συνδυασμό με τον «ύποπτο» ρόλο της Κομισιόν  που «τορπιλίζοντας» τη επιδιωχθείσα συμφωνία  - τηλεφώνημα Μπαρόζο- έθεσε νέα δεδομένα στις σχέσεις του πρωθυπουργού με την ΕΕ και την τρόικα.
"Όλα πήγαιναν καλά στις συνομιλίες μας και στις διαπραγματεύσεις μέχρι πριν λίγες ημέρες με την Gazprom. Τότε συνέβησαν πράγματα πέρα και έξω από εμάς και τις δυνατότητές μας και είχαμε το αποτέλεσμα το χθεσινό" είχε δηλώσει στις 10 Ιουνίου ο πρωθυπουργός αφήνοντας τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζ.Κ.Γιουνκέρ λίγο έως πολύ άναυδο-  λέγοντας ουσιαστικά πως η παταγώδης αυτή αποτυχία της αποκρατικοποίησης οφειλόταν και σε έξωθεν παρεμβάσεις.
Μια ημέρα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε την παύση λειτουργίας της ΕΡΤ  ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών όχι τόσο πολύ στο εσωτερικό όσο –και κυριότερα- από το εξωτερικό!
Οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού πολιτισμού η οποία χαρακτήρισε «ως τραγωδία για τη Δημοκρατία το κλείσιμο τηςε ΕΡΤ-, οι δηλώσεις του –γνωστού και μη εξαιρετέου  Επίτροπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης  Νιλς Μούιζνιεκς.ο οποίος λίγο έως πολύ χαρακτήρισε ως «χούντα» την κυβέρνηση, αλλά και οι αποστάσεις που πήρε η Κομισιόν και η Γερμανία από την συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά υπονόμευσαν τις επιταγές που ζήταγε η ίδια η Ευρώπη για μεταρρυθμίσεις.
Τα γεγονότα αυτά φαίνεται πως έχουν «σημαδέψει» τον Α. Σαμαρά και την πολιτική του, κυριότερα όμως τους στόχους της πολιτικής αυτής.   Επιχειρεί να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις και η ΕΕ τον «σαμποτάρει». Θέλει να προσχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο και η ίδια η Ευρώπη δεν τον καλύπτει όπως θα το ήθελε. Και όλα αυτά αποτελώντας επιταγές και μάλιστα αυστηρές της τρόικα!
Μήπως τελικά ο Α. Σαμαράς θέλει να ανταποδώσει τη «χάρη»; Μήπως σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές κοιτάζοντας περισσότερο έξω παρά εντός της χώρας;
Ή μήπως είχε αντιληφθεί πως κάποιοι στις Βρυξέλες δεν θέλουν να πετύχει στην πραγματικότητα – βλέποντας κάποιον άλλο στη θέση του- και η ΕΡΤ δεν ήταν παρά μια δοκιμή ένα «δόλωμα» για να δει τις αντιδράσεις τους; Και τις είδε.
Έτσι είναι  σαν να λέει ο πρωθυπουργός στους ευρωπαίους εταίρους Εγώ έκανα ή προσπάθησα να κάνω  ότι έχουμε συμφωνήσει αλλά εσείς μου τραβάτε το χαλί κάτω από τα πόδια, θέτοντας το «success story» υπό αμφισβήτηση; Πως σας φαίνονται τώρα οι εκλογές και μάλιστα πριν τις γερμανικές;
 Ένα ενδεχόμενο για το οποίο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το απεύχεται καθώς θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο δικό της προεκλογικό αγώνα, δεδομένα τα οποία δεν θέλει να υπάρχουν. Ενδεχομένως για αυτό το λόγο στέλνει εσπευσμένα και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα για επίσκεψη προκειμένου να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν είναι όμως σίγουρο ότι και θα το καταφέρει.
Από την άλλη ο εσωτερικός προς του δύο εταίρους της συγκυβέρνησης «εκβιασμός» Σαμαρά,  τείνει να εξελιχθεί σε απειλή προς το εξωτερικό  και η απειλή σε πράξη –σε λίγη ώρα θα γνωρίζουμε- ανατρέποντας τις υφιστάμενες ισορροπίες;
Εάν είναι έτσι, πρόκειται σίγουρα για μια απόφαση που έχει ληφθεί εν θερμώ, καθώς πριν από την αποτυχία της ΔΕΠΑ δεν υπήρχαν δεδομένα που να επιβεβαιώνουν τις υποψίες του.
Ότι δηλαδή κάποιοι στις Βρυξέλες αλλά και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού θέλουν την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία. Εάν αυτό ισχύει τότε οι εκλογές είναι η μόνη λύση που μπορεί να δώσει απαντήσεις στον ίδιο και στους αντιπάλους του.
Σε περίπτωση που νικήσει θα τότε θα διαπραγματευθεί με τους όρους του στο εξωτερικό και το εσωτερικό. Στην αντίθετη περίπτωση θα εγκαταλείψει το πολιτικό σκηνικό για τους επίδοξους διαδόχους του. Είναι ένα ρίσκο που φαίνεται διατεθειμένος να πάρει.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top