GuidePedia

0
Αναβάθμιση του ψευδοκράτους επιδιώκει τώρα η Αγκυρα

Αναβάθμιση του ψευδοκράτους επιδιώκει τώρα η Αγκυρα.
Παρούσα στις εξελίξεις στην Κύπρο δηλώνει µε κάθε ευκαιρία η Τουρκία, µε τον πρόεδρο Α. Γκιουλ να καλεί (από το Βίλνιους που πραγµατοποιεί επίσκεψη) όλους να βοηθήσουν ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ξεκινήσουν και πάλι τις συνοµιλίες και τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας να επιχειρεί να κρατήσει «ζεστό» το σενάριο για εξαγωγή του φυσικού αερίου της περιοχής, µέσω της Τουρκίας.
Κάνοντας λόγο για τη «µεγάλη ευκαιρία που προσφέρει για λύση του Κυπριακού η κρίση» ο Α. Γκιουλ δεν έκρυψε τις πραγµατικές προθέσεις του καθώς έσπευσε να ζητήσει την ταυτόχρονη «άρση όλων των εµπάργκο που υπάρχουν στο νησί» θέλοντας να χρησιµοποιήσει την κρίση απλώς για την αναβάθµιση του ψευδοκράτους και την απαλλαγή των υποχρεώσεων που έχει έναντι της Κύπρου στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ο Τανέρ Γιλντίζ επανέλαβε ότι η µόνη βιώσιµη λύση για την εξαγωγή του φυσικού αερίου του Ισραήλ και των «Ελληνοκυπρίων» είναι µέσω της Τουρκίας και εκτίµησε ότι αυτό θα διευκολυνθεί µε τη διαδικασία εξοµάλυνσης των σχέσεων µε το Τελ Αβίβ. Πάντως το Ισραήλ παραµένει σιωπηρό σε αυτή την οµοβροντία Τούρκων αξιωµατούχων που ευελπιστούν ότι η τηλεφωνική «συγνώµη» του Μπ. Νετανιάχου στον Τ. Ερντογάν αρκεί για να εναποθέσει η ισραηλινή πλευρά το στρατηγικό όπλο της, το φυσικό αέριο, στα χέρια της Αγκυρας.
Tο πρότζεκτ
Μια εξέλιξη η οποία θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση τη Λευκωσία η οποία θα έπρεπε είτε να ενταχθεί στο πρότζεκτ αυτό είτε να αναζητήσει µοναχικό δρόµο στην εξαγωγή του φυσικού αερίου.
Η κυπριακή κυβέρνηση θεώρει ότι πέτυχε τη διασφάλιση της διαχείρισης των εσόδων από το φυσικό αέριο και, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, (ο οποίος πραγµατοποιεί επίσκεψη στον Λίβανο και θα µεταβεί και στο Ισραήλ), ο ρόλος της τρόικας θα είναι συµβουλευτικός.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top