GuidePedia

0

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ.

Εμμένει η Τουρκική ηγεσία -  Πρόεδρος και κυβέρνηση - στο να αποχωρήσουν από την Τουρκία άοπλοι οι αντάρτες του ΡΚΚ, ενώ η πλευρά των Κούρδων θέλει να φύγουν τα στελέχη της ένοπλα και με απόφαση της Βουλής - το τελευταίο δεν το δέχεται η Άγκυρα.

Για τις διαφωνίες αυτές  ο επικεφαλής της ΜΙΤ  κ. Χακάν Φιντάν, συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τον έγκλειστο ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπουλάχ Οτζαλάν, προκειμένου να αναζητήσει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την αποχώρηση των ένοπλων μελών του ΡΚΚ, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος Γκιούλ.

Υπάρχει ανταλλαγή αλληλογραφίας

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Λετονία, ο Τούρκος Πρόεδρος  κ. Γκιούλ δήλωσε ότι παρόλο που  ΡΚΚ κηρύσσει  εκεχειρία  για όγδοη φορά από το 1999, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά και πρόσθεσε: «για πρώτη φορά το κράτος συνδιαλέγεται με  τους ένοπλους. Στη διαδικασία έχουν εμπλακεί πολιτικοί εκπρόσωποι, ενώ υπήρξε και ανταλλαγή αλληλογραφίας. Τα πάντα είναι στο φως. Αυτή φορά είναι διαφορετικά».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε έξοδο μελών του ΡΚΚ που φέρουν όπλα από το τουρκικό έδαφος και είπε : «ο στόχος δεν είναι να εξασφαλίσουμε την έξοδο του ΡΚΚ από τη χώρα και να διατηρηθεί η ίδια (ένοπλη) δύναμη εκτός τουρκικών συνόρων. Το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί  σε μερικά χρόνια εκτός αν τα μέλη του ΡΚΚ δεχθούν να αφοπλιστούν και να ξεκινήσουν μια φυσιολογική ζωή».

Επίσης ο κ,  Ερντογάν, δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα μέλη του ΡΚΚ θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα όπως ακριβώς μπήκαν – άοπλοι.Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, κ. Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε ότι η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας σε συνεργασία με την ΜΙΤ θα επιληφθούν της αποχώρησης των μελών του ΡΚΚ από την Τουρκία.

Πάντως αναλυτές σημειώνουν ότι στο - βασικής σημασίας - μήνυμα του Οτζαλάν που διαβάστηκε σε μεγάλες συγκεντρώσεις των Κούρδων , δεν αναφερόταν σε κατάθεση ή παράδοση των όπλων αλλά σε σίγαση. Άλλα στελέχη - που έχουν διαψεύσει διαρροές ότι άρχισε η ''έξοδος'' κουρδων ανταρτών - έχουν ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και για λόγους ασφάλειας στην φάση της εξόδου δεν αφήνουν τον οπλισμό τους.

Περιοδείες του ΑΚΡ για  το Κουρδικό

Στο μεταξύ το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ  πριν ακόμα  καθοριστεί  η Επιτροπή Σοφών για την εξασφάλιση  της υποστήριξης της κοινής γνώμης  σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης του κουρδικού, θα αποστείλει σε διάφορες επαρχίες της χώρας αντιπροσωπεία μελών του κόμματος προκειμένου να εξασφαλίσουν τη στήριξη του λαού  υπέρ της επίλυσης του Κουρδικού.

Ομάδα 30 μελών του κόμματος θα επισκεφθεί διάφορες επαρχίες της χώρας και θα συναντηθεί με τοπικούς παράγοντες και πολιτικούς ακτιβιστές.  Μια ξεχωριστή αντιπροσωπεία από 45 κομματικά στελέχη από τις δυτικές επαρχίες θα περιοδεύσουν νοτιοανατολικά σε 13 πόλεις καθώς και στο Ντιγιάρμπακιρ , Μπάτμαν και Σιίρτ, για το σκοπό αυτό.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top