Εσπευσμένα καταφθάνει το Σαββατοκύριακο στην περιοχή ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, με σκοπό να αποτρέψει τα σχέδια του προκλητικού με κάθε μέτρο Ερντογάν, να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας, ανακατεύοντας την «τράπουλα», αλλά ταυτόχρονα και την εξωτερική πολιτική και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ σε μια δύσκολη συγκυρία. Και αυτά, παραδοσιακά, δεν εκτιμούνται ιδιαίτερα στην Ουάσιγκτον…
Ταυτόχρονα, οι ενέργειες Ερντογάν συνιστούν χτύπημα «κάτω από τη μέση» για τις ΗΠΑ, αφού ακυρώνουν στην πράξη την πολυπόθητη – μετά από καιρό – επιτυχία που σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος με το «απολογητικό» τηλεφώνημα του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Ερντογάν, οπότε το πλήγμα που δέχονται οι ΗΠΑ δεν έχει μόνο τη διάσταση της εξωτερικής πολιτικής, αλλά εκθέτει τον Ομπάμα και στο εσωτερικό μέτωπο, με τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους να είναι πολύ πιο άκαμπτοι στην αντιμετώπιση της Τουρκίας σε σύγκριση με τους παραδοσιακά πιο «συμβιβαστικούς» Δημοκρατικούς.
Ο Τζον Κέρι θα κινηθεί στο τρίγωνο Άγκυρα, Τελ Αβίβ και Ραμάλα (Δυτική Όχθη, προφανώς για να ζητήσει από τους μετριοπαθείς Παλαιστίνιους να λογικέψουν τον Ερντογάν), σε μια προσπάθεια να δώσει την εντύπωση ότι η αποστολή του είναι να διασώσει την προσέγγιση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, συγκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό, ενδεχομένως, την εσωτερική πολιτική διάσταση.
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην ενημέρωση του State Department (εξαιρετικό, ως συνήθως, το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου που βρέθηκε εκεί, αξίζει να διαβαστεί στο «http://mignatiou.com»), φαίνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται άκαμπτος, αφού η «προστασία» (για να μην το χαρακτηρίσουμε αλλιώς) των Παλαιστινίων είναι κομβικής σημασίας στο πλαίσιο της εξωτερικής του πολιτικής, με στόχο να προωθήσει το νεοθωμανικό του μοντέλο, αυτή τη μίξη θρησκευτικής και ιμπεριαλιστικής επεκτατικής πολιτικής.Αυτό προσπαθεί να το «πουλήσει» στην Ουάσιγκτον, λέγοντας – με επιτυχία μέχρι σήμερα – ότι θα λειτουργεί ως «υπεργολάβος» των ΗΠΑ στην περιοχή και ότι με τον τρόπο αυτό προβάλλει το τουρκικό παράδειγμα – υπόδειγμα προς μίμηση από τον μουσουλμανικό κόσμο. Μία από τις «κόκκινες γραμμές» που παραβιάζει η Τουρκία όμως με τον τρόπο αυτό, είναι η σταθερή στάση και επιμονή των ΗΠΑ ότι η Χαμάς είναι «τρομοκρατική οργάνωση»…
Το εξοργιστικό βέβαια είναι, ότι παρόλη τη «μη φιλική» («εχθρική-προκλητική» στη διπλωματική γλώσσα) συμπεριφορά του Ερντογάν, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τον «χαϊδεύουν» και αντί να δώσουν παράδειγμα ηγεσίας σε μια άναρχη περιοχή – όπως έχει εξελιχθεί – και το έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ, λειτουργούν με έναν τρόπο που λυπούμαστε που το λέμε, δεν συνάδει με «υπερδύναμη», ούτε καν με μεγάλη δύναμη.
Είναι προφανές ότι μπορούμε όλοι να φανταστούμε πως θα συμπεριφερόταν π.χ. η Ρωσία εάν είχε να αντιμετωπίσει τέτοια συμπεριφορά, ενώ είναι χαρακτηριστική και η πιο συγκρατημένη στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν προσωπικά όταν συναλλάσσεται με τη Μόσχα. Για να μην αναφέρουμε ότι η χώρα αυτή είναι η βασικότερη αιτία που επιβάλλει ως στρατηγικό στόχο την ένταξη στη Ευρωπαϊκή Ένωση…Τούτων λεχθέντων, μάλλον επιβεβαιώνονται οι υποψίες – εκτιμήσεις που εκφράσαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις αναφορικά με τη διπλωματική «γκάφα» των Τούρκων να διαρρεύσουν την επίσκεψη Ερντογάν χωρίς να την έχει ανακοινώσει η τουρκική πλευρά, με αποτέλεσμα τα διπλωματικά «φάουλ» του Τούρκου πρωθυπουργού να έχουν ήδη σοβαρό κόστος.
Σε αυτό το κλίμα εντάξαμε και τις… αβρότητες Νταβούτογλου προς τους συγγενείς των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά, αφού η Τουρκία θα επιχειρήσει να «πουλήσει» στις ΗΠΑ την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως την πρόθεση μίας οικογένειας να δώσει τα λεφτά… στη Χαμάς και τις υψηλές απαιτήσεις που θέτει η τουρκική κυβέρνηση προς τους Ισραηλινούς, υποτίθεται για να πείσει τις οικογένειες να αποσύρουν τις νομικές προσφυγές τους…
Άλλη μια πληροφορία που δίνει ο Μ. Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον έχει τη δική της σημασία, ότι «στελέχη του Εβραϊκού Λόμπι στην Ουάσιγκτον διαβεβαίωσαν την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα ότι η συγνώμη του κ. Νετανιάχου δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα. Αντίθετα υπογράμμισαν ότι οι σχέσεις αυτές είναι ανεξάρτητες από τις προσπάθειες επανεπροσέγγισης με την Τουρκία».
πηγή
Δημοσίευση σχολίου