GuidePedia

0


Του Λ.ΛΥΓΟΥΡΙΩΤΗ

Ο τουρκικός στρατός εξέφρασε την υποστήριξή του στην διαδικασία για την ειρήνη για την επίλυση του Κουρδικού και τον αφοπλισμό του ΡΚΚ σε συνάντηση που έγινε στις 6-7 Φεβρυαρίου, γράφει η εφημερίδα Sabah. Στην συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι της Πρωθυπουργίας της Τουρκίας, του Γενικού Επιτελείου, των Υπουργείων Αμυνας, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών , της Στρατοχωροφυλακής και της ΜΙΤ .
Σε αυτή συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να ληφθούν ώστε να έχει επιτυχή έκβαση η πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης για την επίλυση του Κουρδικού .
Η εφημερίδα παραθέτει τους παρακάτω 4 πυλώνες στρατηγικής που αποφασίστηκαν κατά την συνάντηση και οι οποίοι ανεξάρτητοι αναλυτές χαρακτηρίζουν αφενός σκληρούς για το ΡΚΚ και αφετέρου σε ορισμένα σημεία ασφυκτικούς για τους Κούρδους, αφού προβλέπουν κάμερες ασφαλείας στην ΝΑ Τουρκία κλπ:

-       Εκδημοκρατισμός: Αφορά στην ενδυνάμωση του κουρδικού στοιχείου της Τουρκίας με το τουρκικό κράτος, την διευκόλυνση χρήσης και διδαχής της κουρδικής γλώσσας, την αποκατάσταση κουρδικών ονομασιών τοπωνυμιών, την βελτίωση των υποδομών κυρίως στην ΝΑ Τουρκία και την περισσότερο πολιτισμένη και ευγενική συμπεριφορά των κρατικών αξιωματούχων προς τους Κούρδους.
-       Διεθνής προσέγγιση: Αφορά στην προετοιμασία του στρατού για διασυνοριακές επιχειρήσεις, την εκπόνηση στρατηγικής καταπολέμησης της πτέρυγας του ΡΚΚ στην Ευρώπη , ενδυνάμωση του μηνύματος προς ξένες χώρες ότι πρέπει να τύχουν σεβασμού οι τουρκικές ευαισθησίες για το θέμα προσπάθειες της Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
-       Κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική διάσταση: Αφορά στην αφαίρεση σωβινιστικών αναφορών από τα σχολικά βιβλία, την νομιμοποίηση θρησκευτικών κηρυγμάτων στην Κουρδική γλώσσα, την βελτίωση των υποδομών σε σχολεία και αγροτικό τομέα την παροχή επαρκούς πληροφόρησης στον πληθυσμό για θέματα κρατικής βοήθειας και κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών.
Επέκταση  δικτύου καμερών ασφαλείας
-  Διάσταση Ασφάλειας: Αφορά στην εξουδετέρωση του ΡΚΚ και τον τερματισμό των αποσχιστικών δραστηριοτήτων του KCK, την συνέχιση της  διεξαγωγής του πολέμου κατά της τρομοκρατίας παράλληλα με τις παραπάνω στρατηγικές , την επέκταση του δικτύου καμερών ασφαλείας στην ΝΑ Τουρκία , την συνέχιση των επιχειρήσεων κατά του δικτύου διακίνησης ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων του ΡΚΚ και την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης του ΡΚΚ.

Παρέμβαση Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Στο μεταξύ και ενώ ετοιμάζεται να πάει να συναντήσει τον Οτζαλάν τρίτη αντιπροσωπεία του  BDP το Ιμραλί πριν τους εορτασμούς του Newroz (Νεβρούζ) της 21ης Μαρτίου, ενδιαφέρον εμφανίζει η συνάντηση του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κιλιστντάρογλου με τον Τούρκο Πρόεδρο Γκιούλ για Κουρδικό!
Η Vatan αναφέρει ότι ο αρχηγός του CHP κ. Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε χθες εκτάκτως με τον Τούρκο Πρόεδρο  για να εκφράσει τις ανησυχίες του και να συζητήσει το θέμα της πολιτικής της κυβέρνησης με το Ιμραλί.
 Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Κιλιτσντάρογλου τόνισε στον Τούρκο Πρόεδρο κ. Γκιούλ ότι η διαδικασία με το Ιμραλί διεξάγεται μόνο από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και το φιλοκουρδικό BDP με αποτέλεσμα το 50% του τουρκικού λαού να είναι αποξενωμένο από την διαδικασία!. Του ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας αυτών των πολιτικών της κυβέρνησης και ζήτησε την παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι την διαδικασία συνομιλιών  με το Ιμραλί έπρεπε να αναλάβει η Εθνοσυνέλευση και όχι η μυστική Υπηρεσία ΜΙΤ .
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top