Δεν αντέχει καν σχολιασμού η είδηση που προέκυψε πριν από μερικές ώρες από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Τη στιγμή που η χώρα περνάει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της Ιστορίας της κι ενώ οι δυνητικές απειλές για την ασφάλειά της πολλαπλασιάζονται, αφήνουν έναν από τους πιο κρίσιμες για την ελληνική εθνική ασφάλεια τομείς, αυτόν των μυστικών υπηρεσιών, στην τύχη του!
Πως αλλιώς να ερμηνεύσει άραγε κανείς το ότι η ΕΥΠ, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ναι, αυτή που γνώριζε σχεδόν τα πάντα στην κρίση των Ιμίων και κανείς δεν της έδινε σημασία, κατάντησε μπαλάκι του πινγκ-πονγκ ανάμεσα σε δυο υπουργούς της κυβέρνησης, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη και τον υπουργό προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια!
Γιατί το λέμε αυτό όμως; Διότι, πολύ απλά, οι φίλοι του «defence-point.gr» πιθανότατα θα ενθυμούνται την ερώτηση που είχε καταθέσει στο Κοινοβούλιο η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.) Σταυρούλα Ξουλίδου, στην οποία προέβαινε σε πρωτοφανείς ισχυρισμούς-ερωτήσεις, οι οποίοι εάν διατυπώνονταν σε κάποια χώρα που παίρνει στα σοβαρά τα θέματα εθνικής ασφάλειας, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είχε γυρίσει ο κόσμος ανάποδα… Όχι όμως και στην Ελλάδα. Εμείς, όταν είδαμε ότι η καθυστέρηση στην απάντηση, παρά τον σάλο που είχε προκληθεί αφού το θέμα ήταν σοβαρό, μετά από μακρά αναμονή μπας και δοθεί λύση, δημοσιεύσαμε θέμα με τίτλο «Το ‘βαθύ λαρύγγι’… made in Greece και η πολύπαθη ΕΥΠ», το οποίο όσοι επιθυμούν μπορούν να το αναγνώσουν στη διεύθυνση: http://www.defence-point.gr/news/?p=69071.
Η ερώτηση ενέπλεκε ξεκάθαρα την ΕΥΠ σε διαρροές προς στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας, με αφορμή τις αποκαλύψεις των σημάτων που στέλνονταν στο State Department με αναλύσεις και εκτιμήσεις της κατάστασης, όπου περιέχονταν και πληροφορίες για τις πηγές που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες, εντός κι εκτός εισαγωγικών (υπάρχουν και οι ‘official cover agents’, οι πράκτορες δηλαδή – κυρίως της CIA, αλλά όχι μόνο – οι οποίοι εμφανίζονται ως διπλωμάτες και προστατεύονται από ασυλία).
Την απάντηση στην ερώτηση έσπευσε να δώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Με το γνωστό ευγενέστατο ύφος του, ο υπουργός δήλωσε αναρμοδιότητα και παρέπεμψε στον συνάδελφό του Νίκο Δένδια από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δημοσιοποιήθηκε όμως τώρα και η απάντηση του ΠΡΟΠΟ… Τι νομίζετε ότι είπε; Λοιπόν, δήλωσε και αυτός αναρμοδιότητα και το καλύτερο… παρέπεμψε στο υπουργείο Δικαιοσύνης! Το θέλουμε πιο απλά; Κατηγορείται η πιο ευαίσθητη υπηρεσία για την ασφάλεια του κράτους με τα προαναφερθέντα και οι ερωτώμενοι υπουργοί δηλώνουν αναρμόδιοι.
Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να μη μάθουμε ποτέ τίποτα, αρκεί να μας πούνε μόνο ποιος τέλος πάντων είναι υπεύθυνος για την υπηρεσία! Και φυσικά να πληροφορηθούμε ότι η χώρα φρόντισε αρμοδίως να «στεγανοποιήσει» το σύστημα, όσο είναι δυνατόν. Για το ρεζιλίκι να καρφωνόμαστε μεταξύ μας στις πρεσβείες, ας μην το θέσουμε καθόλου. Εμείς τουλάχιστον ντρεπόμαστε. Αν για παράδειγμα, ο Έλληνας πρεσβευτής στη Βρετανία αναλάβει καθήκοντα, πόσο λογικό είναι να τον επισκεφτεί ο επικεφαλής της MI6 και να ανοίξει κουβέντα, λέγοντάς του σε ποιες διευθύνσεις χωλαίνει η υπηρεσία του; Διότι και τέτοια φαινόμενα υπήρξαν, σύμφωνα πάντα με τα Wikileaks…
Η υπόθεση προσφέρεται για πολύ χιουμοριστικό σχολιασμό, όμως θα το αποφύγουμε συνειδητά, για έναν και μόνο λόγο. Στην αρχή του άρθρου δεν αναφερθήκαμε τυχαία στα Ίμια. Ένα από τα χαρακτηριστικά της διαχείρισης αυτής της κρίσης από την πλευρά του ελληνικού κράτους, έτσι όπως προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του τομέα των διεθνών σχέσεων και δημοσιογράφοι, είναι η ΑΠΕΧΘΕΙΑ για την υπηρεσία από την πλευρά του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Μια στάση που υπαγορευόταν ξεκάθαρα από στερεοτυπικές πεποιθήσεις που διατηρούσε από τα νεανικά του χρόνια, με αποτέλεσμα όταν ακούει για μυστικές υπηρεσίες… να βγάζει καντήλες. Προσθέστε και λίγο από το ότι θεωρούσε τον τότε διοικητή, ναύαρχο Λεωνίδα Βασιλικόπουλο, ως εσωκομματικό του αντίπαλο και έχετε την απάντηση.
Τους πολιτικούς – φορείς γελοίων και ξεπερασμένων στερεοτύπων τους πλήρωσε ακριβά η χώρα στην κρίση των Ιμίων. Πόσο απογοητευτικό μπορεί να είναι όταν διαπιστώνεται σήμερα παρόμοια συμπεριφορά από υπουργούς της κυβέρνησης; Και μάλιστα από δυο που θεωρούνται και από αυτούς που έχουν σταθεί αξιοπρεπώς και αν μη τι άλλο έχουν καταβάλλει κάποιες προσπάθειες, ασχέτως της κριτικής που έχουμε ασκήσει κατά καιρούς. Είναι κυριολεκτικά ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ αυτό που συμβαίνει.
Περιοριζόμαστε σε αυτά. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση και δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε ότι επιτέλους, κάτι πρέπει να γίνει με την ΕΥΠ. Δεν είναι δυνατόν ούτε να συμβαίνουν… όσα συμβαίνουν (μην περιμένετε να επεκταθούμε σε λεπτομέρειες, προφανώς), ούτε να συνεχίσει ο πολιτικός κόσμος να την αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο.
Η λογική λέει ότι στην υπόθεση οφείλει να παρέμβει προσωπικά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Αν μη τι άλλο, έχει τη φήμη ανθρώπου που αντιλαμβάνεται τα θέματα εθνικής ασφάλειας. Ασχέτως εάν κάποια από τα «κριτήρια» στις κρίσεις των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και τα πληροφορηθήκαμε και μας «έβγαλαν από τα ρούχα μας». Ας είναι… σε αυτό θα επανέλθουμε σύντομα.
Τυχαία έβαλε ο πρωθυπουργός στη θέση του διοικητή άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του; Τον οποίο, ασχέτως των όποιων ενστάσεων που διατυπώσαμε τότε, προφανώς και σεβόμαστε απόλυτα ως φορέα του συγκεκριμένου αξιώματος και ευχόμαστε ολόψυχα να αποδειχθεί ο πιο πετυχημένος στο έργο του, καθώς αυτό θα ωφελήσει την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά να διατάξει τους υπουργούς του να δώσουν τις απαντήσεις που πρέπει κι εάν τίθεται ζήτημα εθνικού απορρήτου, πάλι υπάρχουν τρόποι χειρισμού του ζητήματος.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ – Οι απαντήσεις Ρουπακιώτη και Δένδια
πηγή
Δημοσίευση σχολίου