GuidePedia

0

ΚΥΠΡΟΣ: ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ !!
Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο σε έκθεση της η Deutsche Bank για πιο ξεκάθαρη δέσμευση των εσόδων από το φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ στον μηχανισμό στήριξης που αναμένεται να καταρτιστεί για την Κύπρο. Επίσης, η γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πιθανόν να καταστήσουν το χρέος της Κύπρου βιώσιμο, χωρίς να αποκλείει, επίσης, την ανάγκη για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης.
Σύμφωνα μετο Stockwatch, η Deutsche Bank εκτιμά ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναμένεται να ανέλθει στο 140% του ΑΕΠ και έχουν τεθεί ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο γερμανικός οίκος εκτιμά επίσης ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις. Εκτιμά ότι όπως είναι σήμερα το μνημόνιο, το δημόσιο χρέος μπορεί να μειωθεί στο 122% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 βασισμένο στις προοπτικές ανάπτυξης και τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (€3 δισ. όπως προτείνεται από το υπουργείο Οικονομικών) θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω το χρέος στο 106% του ΑΕΠ. Αν και η Deutsche Bank δεν διευκρινίζει πως θα προκύψουν τα €3 δισ., φαίνεται να στηρίζεται σε ανάλυση του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα προκύψουν €2 δισ. από τη διάθεση της συμμετοχής του σε τράπεζες.
Ωστόσο, τονίζεται, οι εκτιμήσεις αυτές μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξες και είναι πιθανό ένα σενάριο που οδηγεί σε μη βιώσιμο χρέος. Στην περίπτωση αυτή, προστίθεται, η απευθείας ανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα μπορούσε να είναι κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους.
Πέραν των σαφών δεσμεύσεων για ιδιωτικοποιήσεις, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η τελική συμφωνία ενδέχεται να περιλαμβάνει πιο ξεκάθαρη δέσμευση των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο.
Η Deutsche Bank θεωρεί απίθανο ένα σχέδιο απομείωσης των ομολόγων (PSI) αναφέροντας ότι λόγω της δομής του δημόσιου χρέους, τα οφέλη από το PSI για τη μείωση του χρέους είναι περιορισμένα, περίπου στο 11% του ΑΕΠ, και τα ρίσκα της μετάδοσης είναι ψηλά.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχουν πολιτικά εμπόδια από την πλευρά των πιστωτών με διαφορετικές απόψεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ ενώ επισημαίνονται και τα αρνητικά δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο.
Η Deutsche Bank θεωρεί απίθανη τη συμφωνία πριν τις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου ενώ σημειώνει ότι η συμφωνία με την τρόικα μπορεί να ολοκληρωθεί με τη νέα κυβέρνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top