GuidePedia

0
pod_1701_061_cmyk1358501180
Ορισμένοι το αποκαλούν «σκιώδη CIA»
. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται απλώς για ένα ισχυρό αμερικανικό Think Tank που έχει, όπως πολλά άλλα, «τις πηγές του». Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Ινστιτούτο Στράτφορ (Strategic Forecasting Global Intelligence, ή αλλιώς Stratfor) παίζει και αυτό τα «παιχνίδια» του και ότι οι αναλύσεις του ανταποκρίνονται συχνά – αν όχι πάντα – στις βλέψεις, τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Με αυτή τη λογική, δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να μας αφήνει αδιάφορους η πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε και η οποία αφορά τις «προβλέψεις» του Ινστιτούτου για το έτος 2013.
Έχοντας πάντα κατά νου τα περί… ταύτισης του Στράτφορ με την αμερικανική διπλωματία, η έκθεση του Ινστιτούτου αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τόσο την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της τελευταίας όσο και τα ζητήματα που λούζουν με κρύο ιδρώτα την Ουάσιγκτον, με πρώτο και καλύτερο την κρίση στην Ευρωζώνη.
Για όσους αμφισβητούν ακόμη την «απόλυτη σύμπλευση» και, σε μεγάλο βαθμό, την εσωτερική «πληροφόρηση» (κάποιοι θα προτιμούσαν τον όρο «διορατικότητα»;) του Στράτφορ ως προς την πολιτική της Ουάσιγκτον, αρκεί μια ματιά στις «προβλέψεις» που κάνει η έκθεση για το μέλλον της Ευρωζώνης, της Ελλάδας αλλά και της Βρετανίας για να πειστεί.
Σύμφωνα με τα όσα έχει υποστηρίξει στο παρελθόν το Στράτφορ, από το 2008-2009 το διεθνές σύστημα έχει εισέλθει σε έναν «νέο κύκλο» δομικών αλλαγών (οι οποίες, σύμφωνα με τους αναλυτές, πραγματοποιούνται περίπου κάθε 20 χρόνια).
Των «δομικών» αυτών αλλαγών προηγείται συχνά μια «περίοδος άρνησης», κατά την οποία οι δυνάμεις που εδραίωσαν την ισχύ τους την προηγούμενη περίοδο «προσπαθούν να διατηρήσουν το στάτους κβο». Όπως ισχυρίζεται το Ινστιτούτο, η άρνηση αυτή θα συνεχιστεί στα περισσότερα μέτωπα και το 2013, ωστόσο σε πολλά από αυτά, τα γεγονότα έχουν ήδη «ξεπεράσει» την «αποδοχή ή μη» της επερχόμενης αλλαγής από τους εκάστοτε ηγέτες.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως οι μοναδικές δυνάμεις «που έχουν πλήρη συνείδηση των αλλαγών που συντελούνται» και προσπαθούν μεθοδικά να αντεπεξέλθουν σε αυτές, από πολύ διαφορετική βέβαια θέση.
Όσο για τον αραβικό κόσμο, εκεί το Στράτφορ επιβεβαιώνει όσους αναλυτές ερμήνευσαν τις πρόσφατες αλλαγές στον τομέα ασφάλειας στις ΗΠΑ ως «απροθυμία του Μπαράκ Ομπάμα για ανοιχτές συμβατικές στρατιωτικές επεμβάσεις και συνέχιση των υπόγειων πολέμων». Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα γενικότερο περιβάλλον ισχυροποίησης των επί δεκαετίες καταπιεσμένων Ισλαμιστών από άκρη σε άκρη του αραβικού κόσμου, το Στράτφορ προβλέπει πως η κατάσταση θα παραμείνει έκρυθμη στη Συρία, ενώ υπογραμμίζει με νόημα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εμποδίσουν τη χρήση χημικών όπλων από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ωστόσο, σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφύγουν πάση θυσία μια νέα επέμβαση στον αραβικό κόσμο μέσα στο 2013», αφήνοντας την ίδια ώρα ένα «παραθυράκι» για μια τέτοια εξέλιξη σε περίπτωση που αυτή συντελεστεί με την πρωτοβουλία άλλων δυνάμεων.
H Ευρωζώνη «καίει»
Το μεγαλύτερο βέβαια ενδιαφέρον, τουλάχιστον για εμάς, βρίσκεται στην… εκτενέστατη ανάλυση που γίνεται για το – βραχυπρόθεσμο – μέλλον της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και στην οποία η Ελλάδα κατέχει περίοπτη θέση. Αντανακλώντας με τον καλύτερο τρόπο την έντονη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο χρόνο ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον – μέσω του ΔΝΤ – για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί ως προς την έξοδο από την κρίση, το Στράτφορ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους την ανεπάρκεια των λύσεων που προωθούνται από τους Ευρωπαίους και τις συνέπειες που θα επιφέρει η πιθανή εμμονή στις ίδιες πολιτικές. Συγκεκριμένα, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωζώνη «θα καταφέρει να επιβιώσει και το 2013», το Ινστιτούτο χαρακτηρίζει «πρόχειρες» τις συνταγές που εφαρμόζονται, τονίζοντας ότι δεν απαντούν στην πραγματική – πολυδιάστατη – φύση της κρίσης.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top