GuidePedia

0
Απογοήτευση των Κούρδων από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Σύσσωμος ο κουρδικός λαός απαιτεί απελευθέρωση του Οτσαλάν Δεν θα εγκαταλείψει τα όπλα μέχρι την τελική δικαίωση

«Μπαρούτι» μυρίζει και πάλι η Νοτιαανατολική Τουρκία, με τις σχέσεις των Κούρδων με την κυβέρνηση Ερντογάν να επιδεινώνονται συνεχώς.
Η κηδεία των τριών γυναικών του Εργατικού – Κουρδικού κόμματος και μελών του PKK, που δολοφονήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, εξελίχτηκε σε διαδήλωση στο Ντιγιάρμπακιρ στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50.000 Κούρδοι.
Τα συνθήματα δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή, ενώ ο κόσμος χειροκροτούσε καθώς η νεκρώσιμη πομπή περνούσε στους δρόμους της πόλης στη Νοτιοανατολική Τουρκία που κατοικείται κατά συντριπτική πλειοψηφία από Κούρδους.
«Είναι επιτέλους ώρα για ειρήνη», δήλωσε στο newsbomb.gr υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων, προσθέτοντας πως «οι δολοφόνοι των τριών γυναικών είναι εχθροί των ειρηνευτικών διαδικασιών».
Όπως υποστηρίζει, «δεν είναι η πρώτη φορά που δολοφονούν Κούρδους αξιωματούχους στο εξωτερικό, αλλά η τρίτη. «Επιτέλους, μια ζωή οι εχθροί των Κούρδων σκοτώνουν αξιωματούχους σε άλλα κράτη, θέλουμε ειρήνη, είναι η ώρα για ειρήνη».
Όπως εκτιμά, ο τερματισμός του αντάρτικου αγώνα των Κούρδων του ΡΚΚ είναι αδύνατος, όσο ο ηγέτης τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν βρίσκεται στη φυλακή.
 «Εάν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων, η αιχμαλωσία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν από την Τουρκία πρέπει να τερματισθεί», δηλώνει στο Newsbomb.gr ο Κούρδος αξιωματούχος στέλνοντας σαφές μήνυμα στη γειτονική χώρα.
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί - φυλακή Ιμραλί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, μετά την καταδίκη του το 1999.
Όπως καταγγέλλεται, ο Οτσαλάν δεν έχει συναντήσει τους δικηγόρους του,  εδώ και αρκετό καιρό και ότι οι απάνθρωπες συνθήκες της κράτησής του εγείρουν ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του και την ασφάλειά του. Μόνο ο αδερφός του Μεχμέτ Οτσαλάν κατάφερε να τον δει για λίγα λεπτά την επομένη της δολοφονίας των τριών ακτιβιστριών.
«Το “κλειδί” για τη λύση του Κουρδικού το έχει ο Οτσαλάν, μόνο αυτός μπορεί να δώσει λύση και κανένας άλλος», υποστηρίζει ο Κούρδος αξιωματούχος.
«Η Τουρκία πρέπει να τον βγάλει από τη φυλακή και να ξεκινήσει μαζί του διάλογο, γιατί μόνο αυτός μπορεί να φέρει την ειρήνη. Αν δεν γίνει αυτό, τότε το αντάρτικο θα συνεχιστεί», τονίζει. 
Ο αξιωματούχος των Κούρδων με τον οποίο επικοινωνήσαμε, αφήνει αιχμές για τη  στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία, όπως ισχυρίζεται αρνείται να πάρει θέση για το Κουρδικό.
«Δεν ξέρω τι φοβάται ή αν έχει κάποιο στόχο η Ελλάδα. Είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της. Ο ελληνικός λαός είναι αλληλέγγυος και γνωρίζει, όμως η ελληνική κυβέρνηση κρατάει μια αρνητική στάση απέναντί μας», υποστηρίζει ο Κούρδος αξιωματούχος.
«Ίσως γιατί δεν θέλει να ταράξεις τις σχέσεις με την Τουρκία, δεν μπορώ να ξέρω. Εμείς ζητούμε όμως να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο Κουρδικό», σημειώνει.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους Κούρδους διαταράχθηκαν το 1999, όταν η κυβέρνηση Σημίτη εξεδίωξε τον Οτσαλάν με αποτέλεσμα να πέσει στα χέρια των Τούρκων.  

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top