GuidePedia

0

Του Τhierry Meyssan
Voltaire Network

Μια έντονη αντιπαράθεση είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στην Τουρκία αλλά και στον αραβικό Τύπο σχετικά με τo ποιες είναι ακριβώς οι αρμοδιότητες του Τούρκου αρχηγού της αστυνομίας, Veysel Dalmaz.

Ο Dalmaz είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος, ένας ανώτερος αξιωματούχος ο οποίος κάποτε υπηρέτησε ως Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ συγχρόνως ήταν διοικητής της αστυνομίας σε διάφορες περιφέρειες της Τουρκίας. Στις 21 Σεπτέμβρη 2012 ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση Erdoğan τον διόρισε «Βαλή* των Συρίων»(!), ξυπνώντας μνήμες του οθωμανικού παρελθόντος της Τουρκίας, αλλά και της Συρίας, η οποία ελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς στις αρχές του 20ού αιώνα.

Πρόκειται για τίτλο τον οποίο έφεραν οι κυβερνήτες των διοικητικών περιφερειών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και σήμερα σε ορισμένες χώρες, όπως η Αλγερία και το Μαρόκο. Είναι ενδιαφέρον, επομένως, το γεγονός ότι ο ίδιος όρος, «Βαλής»*, χρησιμοποιούνταν τα χρόνια εκείνα κατά τα οποία η Συρία τελούσε υπό τον ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, και αναφερόταν στον Οθωμανό κυβερνήτη της Συρίας, που διοριζόταν από τον Σουλτάνο. 

Ο εν έτει 2013 «Βαλής των Συρίων», Veysel Dalmaz, επιβεβαίωσε ότι αποκλειστική και μόνη αρμοδιότητά του θα είναι η ευημερία των 200.000 περίπου Σύριων προσφύγων στην Τουρκία. Ο «Βαλής» δεσμεύθηκε επίσης ότι οι αρμοδιότητές του δεν θα είναι σε καμμία περίπτωση πολιτικές ή στρατιωτικές, δεν θα σχετίζονται με τις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» των ξένων ως επί το πλείστον μισθοφόρων, αλλά μόνο με τα στρατόπεδα «προσφύγων» τα οποία δημιούργησε η Τουρκία. 

Παρ' όλα αυτά, προκύπτει από διάφορα δημοσιεύματα ότι ο «Βαλής των Συρίων» είναι επίσης υπεύθυνος για τους εκτοπισμένους από τους μισθοφόρους Σύριους εντός της Συρίας.

Όλα δείχνουν ότι το αίτημα της Γαλλίας για την ανάληψη αρμοδιότητας του ΟΗΕ για τις «απελευθερωμένες (από τον ΕΣΣ) περιοχές της Συρίας», το οποίο τελικά απορρίφθηκε, δεν άργησε καθόλου να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις φιλοδοξίες των «νεο-οθωμανών».

Τέλος, μία ακόμη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια:

Όλως περιέργως, ο Veysel Dalmaz δεν θα λογοδοτεί πλέον στο υπουργείο στο οποίο υπαγόταν μέχρι την ανακοίνωση της νέας του αρμοδιότητας, αλλά απ’ ευθείας στο υπουργικό συμβούλιο και το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, Recep Tayyip Erdoğan.


*Βαλής (πληθυντικός «Βαλήδες»): εξελληνισμένος όρος που αναφερόταν σε διοικητικό τίτλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο όρος προέρχεται από την αραβική λέξη Wali [Ουαλί (ορθότερα: Ουααλίι)], η οποία στην τουρκική γλώσσα προφέρονταν «Βαλή». Τον τίτλο αυτό έφερε ο Διοικητής μιας γεωγραφικής περιοχής που αποτελούσε ιδιαίτερο διοικητικό διαμέρισμα της Αυτοκρατορίας, το λεγόμενο Βιλαέτι ή στα Αραβικά Βιλάγια. Τα καθήκοντα του Βαλή ήταν αντίστοιχα με του σημερινού Περιφερειάρχη, με ενισχυμένες αρμοδιότητες οικονομικής και στρατολογικής φύσεως.

Οι Βαλήδες ορίζονταν πάντοτε από τον εκάστοτε Σουλτάνο, και συνηθέστερα ήταν στρατιωτικοί και (στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) και Πασάδες, ανεξάρτητα θρησκείας ή καταγωγής.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top