GuidePedia

0

Σε αντίθεση με το παρελθόν στη ναυτική άσκηση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν συμμετέχει μόνον ένας ή δύο στόλοι, αλλά τέσσερις: ο Βόρειος Στόλος, ο στόλος της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και του Ειρηνικού. Βέβαια, η αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο μονάδων του ρωσικού ναυτικού από το Σεβερομόρσκ, το Μπαλτίησκ, τη Σεβαστούπολη και το Βλαδιβοστόκ, είχε γίνει γνωστή πριν από το τέλος του περασμένου έτους. Την ίδια ώρα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας, επικαλούμενα ανώνυμη πηγή από το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ρωσίας, μετέδωσαν ότι τα πλοία πρόκειται να συναντηθούν σε προκαθορισμένο σημείο «για να φέρουν μαζί εις πέρας στρατιωτικές αποστολές» στις ακτές της Συρίας.

Εκτός τούτου, το καταδρομικό Moskva, τα μεγάλα ανθυποβρυχιακά πλοία Marshal Shaposhnikov και Severomorsk, οι φρεγάτες Yaroslav Mudry και Smetlivy, καθώς και τα έξι μεγάλα αποβατικά σκάφη Kaliningrad, Novocherkassk, Alexandr Shabalin, Saratov, Nikolai Filchenkov και Azov, μαζί με τα πλοία ανεφοδιασμού τους, θα επισκεφθούν επανειλημμένα τη ρωσική ναυτική βάση στο λιμάνι Ταρτούς, με σκοπό την ανάπαυση των πληρωμάτων και τον ανεφοδιασμό των πλοίων. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, δεν αποκλείεται, εφόσον κριθεί απαραίτητο, τα ρωσικά πλοία να συνδράμουν σε επιχείρηση απομάκρυνσης των ρώσων πολιτών που θα θελήσουν να εγκαταλείψουν την επικίνδυνη αυτό το διάστημα δεύτερη πατρίδα τους, τη Συρία.

Ασκήσεις απόβασης χωρίς πραγματικά πυρά

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές των ειδησεογραφικών πρακτορείων της χώρας, η ναυτική μοίρα που αποτελείται από μονάδες των 4 στόλων, δεν θα πραγματοποιήσει μόνο ασκήσεις και έλεγχο του συστήματος διοίκησης των 16 πλοίων, αλλά στο τέλος του Ιανουαρίου θα προβεί και σε τακτικά σενάρια απόβασης στις συριακές ακτές, όπου θα συμμετάσχουν πεζοναύτες του ΠΝ, αμφίβια τμήματα καταδρομέων του 108ου συντάγματος Κουμπάν, που υπάγονται στην ορεινή αερομεταφερόμενη μεραρχία καταδρομέων Νοβοροσίσκ, μαζί με τεχνικό εξοπλισμό. Θα ακολουθήσει και η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή η φόρτωση οχημάτων και τμημάτων στα μεγάλα αποβατικά πλοία, ενώ την κάλυψη πυρός της απόβασης θα αναλάβει από τη θάλασσα η ομάδα των πλοίων κρούσης: Moskva, Severomorsk, Yaroslav Mudry και Smetlivy.

Βέβαια, δεν πρόκειται να εξαπολυθούν πραγματικά πυρά στο συριακό έδαφος, αλλά μόνο πυρομαχικά εκπαίδευσης. Ο πραγματικός στόχος της εν λόγω άσκησης, πάντως, δεν είναι η επίδειξη της ολοένα και αυξανόμενης ισχύος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να γίνουν συγκρίσεις με άλλες μεγάλες ναυτικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί έχουν στείλει στην περιοχή τον έκτο στόλο, ο οποίος διαθέτει την ίδια περίπου ισχύ πυρός με τη συνολική ισχύ των τεσσάρων ρωσικών στόλων μαζί. Ένα ή δύο αεροπλανοφόρα, 40 πολεμικά πλοία, 175 αεροσκάφη και 21.000 άνδρες. Σκοπός αυτής της άσκησης, λοιπόν, είναι η προετοιμασία για την πιθανότητα εκκένωσης της περιοχής από ρώσους πολίτες.

Σενάρια εκκένωσης

Όπως φαίνεται όμως, προς το παρόν, δεν θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση απομάκρυνσης ρώσων πολιτών από την περιοχή. Ο συριακός στρατός αποκρούει με επιτυχία τις επιθέσεις της ποικιλόμορφης και ετερόκλιτης αντιπολίτευσης. Οι συριακές ακτές, από το ακρωτήρι Ιμπν Χανί, κοντά στη Λατάκια, μέχρι την Τζέμπλ, τη Μπανιάς και την Ταρτούς, έχουν εκκαθαριστεί από τους στασιαστές και ύστερα από συμφωνία με τη νόμιμη ηγεσία στη Δαμασκό, η αποβίβαση της δύναμης μπορεί να πραγματοποιηθεί, όπως λένε οι ναυτικοί, σε απροπαρασκεύαστη ακτή. Το σύνηθες σενάριο είναι το εξής: Τα μεγάλα αποβατικά σκάφη προσεγγίζουν σε απόσταση 100-150 μέτρων από τις ακτές, ανοίγουν τις θύρες που βρίσκονται στο πρωραίο τμήμα τους και στο νερό αφήνονται πλωτές ράμπες πάνω στις οποίες πλέουν τα θωρακισμένα οχήματα. Η καθεμιά από αυτές αποτελεί κάτι σαν άκατο η οποία κινείται αργά αλλά σταθερά προς την ακτή, εξαπολύοντας ταυτόχρονα με τα βαριά πολυβόλα του θωρακισμένου μια βροχή πυρός εναντίον του «εχθρού» που έχει οχυρωθεί στα βράχια. Μετά, όταν τα οχήματα πατήσουν στη γη, εξέρχονται από αυτά οι πεζοναύτες οι οποίοι, δημιουργώντας μια ανθρώπινη αλυσίδα, πραγματοποιούν έφοδο καλυπτόμενοι από τα πυρά των θωρακισμένων οχημάτων και των πυροβόλων των πλοίων.

Κατάπλους στο λιμάνι της Ταρτούς


Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει δρομολογηθεί απόβαση των αμφίβιων δυνάμεων στις ακτές της Συρίας. Το ένα από τα αποβατικά της συνδυασμένης μοίρας, το Kaliningrad, το οποίο ανήκει στη δύναμη του στόλου της Βαλτικής, πέρασε τα Δαρδανέλια, τη θάλασσα του Μαρμαρά και τον Βόσπορο, και κατέπλευσε στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ για να φορτώσει τα BTR-80 με τα οποία θα αποβιβαστούν οι στρατιώτες και αξιωματικοί. Το άλλο μεγάλο αποβατικό, Alexandr Shabalin, πλέει προς τον ίδιο προορισμό, στο ίδιο λιμάνι και με τον ίδιο σκοπό. Μετά από περίπου μία εβδομάδα πρόκειται να επιστρέψουν στη Μεσόγειο και να εισέλθουν στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς, όπου λίγες ημέρες πριν είχαν συναντηθεί. Ύστερα από την ολοκλήρωση της μεταγωγικής αποστολής τους, έχει προγραμματιστεί η επιστροφή τους στο λιμάνι που σταθμεύουν, το Μπαλτίησκ.

Την ίδια ώρα, το αποβατικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Azov, έχοντας επιβιβάσει στο Νοβοροσίσκ τα τμήματα των αμφίβιων καταδρομέων και τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, επέστρεψε στη Μεσόγειο. Πηγές από το Γενικό Επιτελείο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαιώνουν ότι προορισμός του είναι το λιμάνι της Ταρτούς. Ενώ κατά τον πλου του προς αυτό, στις 25 Ιανουαρίου, πρόκειται να συναντηθεί με άλλα πλοία της ενωμένης ρωσικής ναυτικής μοίρας για τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων. Στη βάση του ΠΝ στην Ταρτούς κατέπλευσε το αποβατικό Saratov. Στη διάρκεια της πλεύσης του χάλασε μια από τις ντίζελ γεννήτριές του που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για το πλοίο, και πρόκειται να πραγματοποιήσει εκεί μια μικρή επισκευή.

Παρουσία σε όλη τη Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ρώσοι ναυτικοί είναι παρόντες στη Μεσόγειο Θάλασσα, τόσο στο ανατολικό τμήμα της, στο κεντρικό, αλλά και στο Αφρικανικό Κέρας, τον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα. Και παρ’ όλο που οι αποστολές τους είναι παντού διαφορετικές, τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας αναγεννιέται, έπαψε να είναι καθηλωμένο στα λιμάνια και εξήλθε στις θάλασσες του κόσμου. Όχι με σκοπό να φοβίσει κάποιους. Αλλά για να τελειοποιήσει τις πολεμικές του ικανότητες και τη ναυτοσύνη του προσωπικού του. Να επιδείξει την παρουσία του και την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πιθανή διεθνή επιχείρηση, που θα έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είτε, σε διαφορετική περίπτωση, για να προστατέψει τη ζωή και την ακεραιότητα των ρώσων πολιτών. Και η σταθερή αυτή παρουσία, πλέον, είναι κάτι που πολλοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top