GuidePedia

0

Tα 16 ''σημεία'' του διαλόγου Άγκυρας με Οτζαλάν -στον οποίο συμμετέχει και ο Αρχηγός της ΜΙΤ- αναδεικνύονται από τα ρεπορταζ  δύο τουρκικών εφημερίδων. Συνδυάζοντας τα σχετικά άρθρα της Gunes και της Sabah προκύπτει ότι κατά τις συνομιλίες  που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο, συζητήθηκαν τα παρακάτω 16 ζητήματα-στόχοι  αλλά και ορισμένες λεπτομέρειες μάλλον με την τουρκική οπτική:

1).H απομόνωση του Οτζαλάν θα σταματήσει σταδιακά. Θα επιτραπεί η συνάντηση του με μέλη της οικογένειας του και αργότερα με τους δικηγόρους του.

2).Το νομοσχέδιο για την χρήση της κουρδικής γλώσσας στο δικαστήριο είναι έτοιμο και θα υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση για έγκριση.Το νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση έχει εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση και η Τουρκία αναμένεται να υιοθετήσει την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την εγκαθίδρυση ομοσπονδίας.

3).Το τέταρτο πακέτο μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος θα περιέχει ρυθμίσεις για την χρήση της μητρικής γλώσσας στις Δημόσιες Υπηρεσίες.

4).Θα αναθεωρηθεί ο ορισμός της υπηκοότητας προς την κατεύθυνση άμβλυνσης της έμφασης της τουρκικής ταυτότητας. Το ΑΚΡ και το BDP έχουν φθάσει σε συμβιβασμό για το θέμα, ενώ δεν έχει αντιρρήσεις το CHP.

5).Θα σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις του ΡΚΚ. Σημειώνεται ότι δεν έχουν υπάρξει επιθέσεις του ΡΚΚ τον τελευταίο μήνα.

6).Ο Οτζαλάν φέρεται να προτείνει μια φόρμουλα διαδοχικών σταδίων για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ. Πρώτο στάδιο η επίτευξη εκεχειρίας και θα ακολουθήσει -αναφέρουν τα ρεπορτάζ- η απόσυρση των μελών του ΡΚΚ πέραν των συνόρων και η κατάθεση των όπλων.

7).Πρώτος στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι ο τερματισμός της αιματοχυσίας . Η κυβέρνηση θα προωθήσει ρυθμίσεις για την αμνήστευση των μεταμεληθέντων τρομοκρατών .

8).Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την διαφάνεια για τις συνομιλίες με τον Οτζαλάν . Θα ετοιμαστούν γραπτά κείμενα όποτε τα μέρη φθάσουν σε συμβιβασμό. Θα αρθεί η απαγόρευση συναντήσεων του Οτζαλάν με τους δικηγόρους του και θα επιτραπούν οι επαφές του Οτζαλάν με το ΡΚΚ. Θα ληφθούν επίσης υπόψη οι προτάσεις του BDP και του Καντίλ (ΡΚΚ).

9).Στις συνομιλίες του με το τουρκικό κράτος (ΜΙΤ) ο Οτζαλάν εξέφρασε την ανησυχία του ότι κάποιοι παράγοντες πιθανόν θα προσπαθήσουν να σαμποτάρουν τις συνομιλίες. « Τα εργαλεία και οι μέθοδοι πρέπει να καθοριστούν επακριβώς Αν το κράτος συμπεριφερθεί χωρίς ασάφειες , τότε θα μπορέσω να στείλω τα απαραίτητα μηνύματα» δήλωσε ο Οτζαλάν.

10).Το πρώτο βήμα θα είναι η έκκληση προς την κουρδική νεολαία να μην πηγαίνει στα βουνά (ΡΚΚ).

11).Ο Οτζαλάν ισχυρίζεται ότι οι δικηγόροι του διαστρεβλώνουν τα μηνύματά του , για αυτό θα του επιτραπεί να έχει επαφές με αξιωματούχους του BDP όπως τους  αρχηγούς  του BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Αϊσέλ Τουγλούκ. Επίσης θα επιτραπεί στον Οτζαλάν να στέλνει μηνύματα στα στελέχη του ΡΚΚ στο Καντίλ και στην Ευρώπη για να καταστεί δυνατός ο αφοπλισμός του ΡΚΚ.

12).Η διαδικασία αφοπλισμού του ΡΚΚ θα εξηγηθεί λεπτομερώς στην κοινή γνώμη ώστε η νέα πρωτοβουλία να τύχει υποστήριξης της κοινής γνώμης. Στελέχη του στρατού θα επισκεφθούν οικογένειες πεσόντων και βετεράνων για να τους αναλύσουν λεπτομερώς την διαδικασία. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάϊ και άλλοι υπουργοί και βουλευτές θα περιοδεύσουν τα χωριά και τις πόλεις για να τονίσουν ότι η συνέχιση της αιματοχυσίας δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα.

13).Θα κληθούν τα ένοπλα μέλη του ΡΚΚ να μεταβούν, αναφέρεται,  στο βόρειο Ιράκ. Οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας θα συνεχιστούν μόνο εναντίον όσων μελών του ΡΚΚ αρνηθούν να καταθέσουν τα όπλα. Θα εξασφαλιστεί διέξοδος για όσους κόψουν τους δεσμούς τους με το ΡΚΚ . Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα λάβουν υπόψη την αποκεντρωμένη δομή του ΡΚΚ που έχει παραρτήματα σε Ιράν και Συρία . Θα επιτραπεί στον Οτζαλάν να ανταλλάσσει μηνύματα με τα ανώτατα στελέχη του ΡΚΚ όπως τον Μουράτ Καραγιλάν, τον Φεχμάν Χουσεϊν και τον Τζεμίλ Μπαγίκ.

14). Η υποστήριξη του ηγέτη της περιφερειακής κυβέρνησης των Κούρδων του βορείου Ιράκ Μπαρτζανί θα είναι σημαντική  στις συνομιλίες. Το στρατόπεδο του ΡΚΚ θα εκκενωθεί και θα δοθεί η ευκαιρία στα μέλη του ΡΚΚ να μεταφερθούν σε χωριά και στρατόπεδα στο βόρειο Ιράκ. Θα ζητηθεί από το ΡΚΚ να καταθέσει τα όπλα υπό την εποπτεία και έλεγχο ανεξάρτητων παρατηρητών. Χώρες που έχουν εμπειρία σε αυτόν τον τομέα όπως η Νορβηγία θα κληθούν να βοηθήσουν σε αυτό το θέμα.

15).Θα πραγματοποιηθούν δημοκρατικά βήματα για το Κουρδικό. Θα εφαρμοστεί το τέταρτο πακέτο μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος . Μέσω αυτών μεταρρυθμίσεων όπως η χρήση της κουρδικής γλώσσας στο δικαστήριο και στις δημόσιες υπηρεσίες η κυβέρνηση σκοπεύει να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη.

16).Θα δοθεί  η ευκαιρία στα ανώτατα στελέχη του ΡΚΚ να εγκατασταθούν σε διάφορες χώρες , όπως στην Νορβηγία και στην Αυστραλία.

Η εξορία

Όπως προκύπτει ανάγλυφα  σε διάφορα σημεία εμφανίζεται εμφαντικά το θέμα της ...εξορίας στελεχών του ΡΚΚ και αναφέρονται 3 περιοχές: Το Βόρειο Ιράκ, η Αυστραλία και - τώρα - η Νορβηγία. Διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα αυτά σημεία  ή περιέχουν υπερβολές ή αν έχουν βάση αναμένεται να συναντήσουν μεγάλες αντιρρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Radikal αναφέρει ότι σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Οτζαλάν στις 16 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής της ΜΙΤ κ. Χακάν Φιντάν πέρασε πριν την Πρωτοχρονιά 2 μέρες στο Ιμραλί συνομιλώντας με το ΡΚΚ (σ.σ. προφανώς εννοεί τον Οτζαλάν). Η εφημερίδα αναφέρει ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών Φιντάν –Οτζαλάν επετεύχθη συμφωνία για χρονοδιάγραμμα αφοπλισμού του ΡΚΚ. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης κ. Μπεσίρ Αταλάϊ είχε κάνει λόγο σε δηλώσεις του για «ολοκληρωμένη στρατηγική αφοπλισμού του ΡΚΚ».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top