GuidePedia

0

Κρούει ο κώδωνας του κινδύνου για την γειτονική χώρα.


Του Νίκου Στέλγια
Άμεσο κίνδυνο διατρέχουν πολίτες της Τουρκίας και των διάφορων αραβικών κρατών στο Λίβανο. Τα τελευταία 24άωρα η κρίση στην Συρία τείνει να εξαπλωθεί στον γειτονικό Λίβανο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό και το ξένο τύπο, πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην σουνίτικη φυλή Μικατί του Λιβάνου και στους Σύριους αντάρτες. Στον πόλεμο εμπλέκονται διάφορες περιφερειακές δυνάμεις και αραβικές χώρες.
Η σύγκρουση της μεγαλύτερης σουνίτικης του Λιβάνου με την αντιπολίτευση της Συρίας ξεκίνησε με αφορμή την πρόσφατη απαγωγή ενός μέλους της συγκεκριμένης φυλής από τους Σύριους αντάρτες. Η φυλή «απάντησε» στους αντάρτες πλήττοντας άμεσα τα συμφέροντα των υποστηρικτών της συριακής αντιπολίτευσης στον Λίβανο. Συγκεκριμένα, η φυλή προχώρησε στην απαγωγή είκοσι ξένων υπηκόων στον Λίβανο. Μεταξύ αυτών των ατόμων βρίσκονται πολίτες της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Εμιράτων και του Κουβέιτ.
Η νέα εξέλιξη έχει σημάνει συναγερμό σχεδόν σε όλες τις γειτονικές χώρες της Κύπρου. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι η νέα εξέλιξη προβληματίζει τα επιτελεία των Υπουργείων Εξωτερικών της Τουρκίας και των διάφορων αραβικών χωρών, οι οποίες υποστηρίζουν την αντιπολίτευση της Συρίας.
Το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ ζήτησαν από τους πολίτες τους να αποχωρήσουν άμεσα από τον Λίβανο. Η αυστηρή προειδοποίηση των συγκεκριμένων χωρών ήρθε ύστερα από πληροφορίες που αφορούν την ασφάλεια των ξένων υπηκόων στον Λίβανο. Οι διάφορες αραβικές χώρες, οι οποίες διαθέτουν στενές σχέσεις με την αντιπολίτευση της Συρίας, πιστεύουν ότι η φυλή Μικατί θα συνεχίσει τις «τρομοκρατικές ενέργειες» της.
Ας σημειωθεί ότι μεταξύ των ξένων πολιτών που απήχθησαν από την φυλή Μικατί, βρίσκεται και ένας Τούρκος επιχειρηματίας. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει προσπάθειες για την άμεση απελευθέρωση του Τούρκου επιχειρηματία.
Οι ξένοι αναλυτές τονίζουν ότι η νέα εξέλιξη ενδέχεται να σηματοδοτηθεί την επέκταση των αναταραχών της Συρίας στο γειτονικό Λίβανο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top