Του Νίκου Στέλγια
Την προηγούμενη εβδομάδα η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, πραγματοποίησε μια κρίσιμης σημασίας επίσκεψη στην Τουρκία. Η κ. Κλίντον συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε αυτές τις συναντήσεις, στις οποίες έλαβαν μέρος υψηλόβαθμοι Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι, τέθηκαν επί τάπητος ύψιστης σημασίας ζητήματα, τα οποία αφορούν το μέλλον της περιοχής μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στο www.kathimerini.com.cy από την τουρκική πρωτεύουσα, στα πλαίσια της επίσκεψης της κ. Κλίντον, η αμερικανική πλευρά είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την τουρκική πλευρά σημαντικά ζητήματα όπως:
• Το μέλλον της πολιτικής κρίσης στη Συρία: Από ό,τι φαίνεται οι δύο πλευρές επιμένουν στη σκληρή στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση της γειτονικής Συρίας. Οι ΗΠΑ συμφωνούν με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την υλική και πνευματική υποστήριξη των ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία. Το Κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων παραμένει ο μεγαλύτερος σύμμαχος των δύο χωρών στη γειτονική Συρία.
• Στα πλαίσια της επίσκεψης της κ. Κλίντον στην Τουρκία, επί τάπητος τέθηκε και η ενδεχόμενη εισβολή του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία. Την προηγούμενη Παρασκευή, το www.kathimerini.com.cy ενημέρωσε τους αναγνώστες του ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πλέον έχει τεθεί επί τάπητος στην τουρκική πρωτεύουσα. Η «Κ» τόνισε τα εξής: «Όλα δείχνουν ότι η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας για τις μελλοντικές κινήσεις της Άγκυρας στη βόρεια Συρία. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι και στρατηγοί επικεντρώνονται σε ένα σενάριο το οποίο κάνει λόγο για δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η συγκεκριμένη “ζώνη ασφαλείας” θα παρέχει ασπίδα προστασίας στον άμαχο πληθυσμό της Συρίας. Μια προσεκτική ματιά στις τελευταίες επίσημες τοποθετήσεις και στα σχέδια της Άγκυρας έρχεται να ρίξει φως στις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Πριν από λίγες ώρες, μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε χαρακτηριστικά ότι στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, πλέον δύο σημαντικές πόλεις ελέγχονται από το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Κατά την άποψη του κ. Νταβούτογλου, από τη σκοπιά της Τουρκίας, αυτή είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη. Στη βόρεια Συρία, εκτός από τις κινήσεις του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, η Άγκυρα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και τον εμφύλιο πόλεμο στο Χαλέπι. Τις τελευταίες ώρες, στον τουρκικό τύπο πληθαίνουν οι αναφορές στην επικείμενη επικράτηση των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας στη συγκεκριμένη επαρχία της Συρίας, γεγονός που προβληματίζει την τουρκική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στο πλευρό των Κούρδων ανταρτών. Η τουρκική εφημερίδα “Cumhuriyet” αναφέρει ότι η επικείμενη επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας για τις μελλοντικές κινήσεις της Άγκυρας στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, στα πλαίσια αυτής της συνάντησης θα κριθεί το μέλλον των τουρκικών σχεδίων περί εισβολής στη βόρεια Συρία».
• Η κοινή αντιμετώπιση της «πυρηνικής απειλής» του Ιράν: Η Τουρκία συμφώνησε με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την κοινή, αποτελεσματική αντιμετώπιση και αναχαίτιση όλων των στρατηγικής σημασίας κινήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Αυτή τη στιγμή, στην Τουρκία επικρατεί «εχθρικό» -αν όχι πολεμικό- κλίμα κατά της ισλαμικής δημοκρατίας. Τις επόμενες εβδομάδες, η Τουρκία ενδέχεται να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στη γειτονική χώρα.
• Το Κουρδικό Ζήτημα προβληματίζει την Άγκυρα: Τις τελευταίες ημέρες, η Άγκυρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση στο Κουρδικό Ζήτημα. Οι Κούρδοι αντάρτες έχουν εισβάλει στα εδάφη της Τουρκίας και «κρατούν» γεφυρώματα, στρατόπεδα, χαρακώματα και μικρούς οικισμούς. Η Τουρκία ζήτησε από την αμερικανική πλευρά να παρέχει περισσότερη υλική υποστήριξη στον τουρκικό στρατό.
• Στα πλαίσια της επίσκεψης της κ. Κλίντον στην Τουρκία, οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και άλλα σημαντικά ζητήματα όπως λ.χ. το μέλλον των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων και τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Η επίσκεψη της κ. Κλίντον έρχεται λίγους μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και σε μια περίοδο που στην περιοχή μας οι αναλυτές έχουν στραμμένη την προσοχή της στην εξέλιξη της κρίσης στη Συρία και στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Η συγκεκριμένη επίσκεψη ενδέχεται να διαδραματίσει ιστορικό ρόλο -σημείο εκκίνησης- για μια ενδεχόμενη δυτική στρατιωτική επέμβαση στα εσωτερικά δρώμενα της Συρίας. Από την άλλη, ενδέχεται να αποτελέσει προοίμιο για τη σκλήρυνση της στάσης της Δύσης απέναντι στις διεκδικήσεις της Τεχεράνης. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, εν μέσω προεδρικών εκλογών, η νυν πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένη να εξισορροπήσει πολλά και μεγάλα συμφέροντα στο εσωτερικό και εξωτερικό πολιτικό πεδίο. Άλλωστε, στη νέα περίοδο, ο Μπαράκ Ομπάμα είναι αντιμέτωπος με τον ρεπουμπλικανό ανταγωνιστή, ο οποίος έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και να μιλήσει για «στρατιωτικές επιλογές» στην περιοχή μας...
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
πηγή
Δημοσίευση σχολίου