GuidePedia

0


Όλο και πιο έντονες γίνονται οι επιφυλάξεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη δυνατότητα της Κύπρου να χειριστεί τα κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα, κατά την άσκηση της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Αυτό επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του στον κυπριακό ραδιοσταθμό 107,6FM, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου, χαρακτηρίζοντας τις ανησυχίες ως «κεκαλυμμένες» και «δικαιολογημένες».

Αυτό που, κατά τα φαινόμενα, απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους Ευρωπαίους είναι το πώς η Κύπρος θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προεδρίας με τα προβλήματα που έχει με την Άγκυρα. Μπορεί οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ να συνεχίζονται, αλλά την ίδια στιγμή η Άγκυρα έκανε ξεκάθαρο πως θα διακόψει τις επαφές της με το Συμβούλιο της ΕΕ όταν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει στο τιμόνι. Οι Ευρωπαίοι δείχνουν να διερωτώνται για τους χειρισμούς της Κύπρου σε αυτά τα ζητήματα. Εστιάζουν, παράλληλα, την προσοχή τους να μην αξιοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο η προεδρία προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κύπρου.

Η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, δεν επιτρέπει στη χώρα που προεδρεύει να προωθεί εθνικά ζητήματα, αλλά να συμπεριφέρεται με τρόπο που εκφράζει ολόκληρη την ΕΕ. Ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου τόνισε ότι θα ήταν λάθος να αγνοηθεί το κυπριακό, επειδή η Κύπρος θα βρίσκεται στην προεδρία. Όπως είπε, «πρέπει να βρούμε την χρυσή γραμμή όπου, μέσα από συμμαχίες, να μπαίνει το κυπριακό με τρόπο που να εκθέτει την Τουρκία».

Ο κ. Χατζηγεωργίου εισηγείται τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να εξεταστεί και να συμφωνηθεί ποιες θα πρέπει να είναι οι ενέργειες της Κύπρου, κατά το εξάμηνο της προεδρίας, σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, το άνοιγμα κεφαλαίων, αλλά και το κυπριακό.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top