GuidePedia

0



Η εξίσωση του… φόβου, αρχίζει να σχηματοποιείται ξεκάθαρα στην αμερικανική πολιτική σκηνή, με φόντο τις προκριματικές αναμετρήσεις για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Δηλαδή, για εκείνον ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις εθνικές εκλογές, επιχειρώντας να απομακρύνει τους Δημοκρατικούς από τον Λευκό Οίκο, μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη θριαμβευτική επάνοδό τους, στην αναμέτρηση του 2008.
Ο Νιούτ Γκίνγκριτς, μια ακραία φωνή από το παρελθόν, γύρω από τον οποίο συνασπίζονται τα πλέον συντηρητικά στοιχεία των Ρεπουμπλικανών, και φυσικά το Tea Party, με τον Ρικ Πέρι και τη Σάρα Πέιλιν να έχουν κινήσει τα σχετικά νήματα, πέτυχε σαρωτική νίκη στην προκριματική αναμέτρηση της Νότιας Καρολίνας.
Το ποσοστό του έφτασε στο 41%, με τον Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος εμφανιζόταν μέχρι πρότινος ως το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, να περιορίζεται στο 27%.
Η βαριά ήττα του Μορμόνου επιχειρηματία και πρώην Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, έρχεται να επιβαρύνει το δυσμενές για τον ίδιο κλίμα, μετά και την πρόσφατη… διόρθωση από την πλευρά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που του αφαίρεσε τη νίκη στην Αϊόβα. Ανακηρύσσοντας νικητή, έστω και με διαφορά ελάχιστων ψήφων, τον Ρικ Σαντόρουμ.
Η… σειρά μεταφέρεται πλέον στη Φλόριντα, την Πολιτεία που το 2000 έδωσε στον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο τις ψήφους των εκλεκτόρων που χρειαζόταν, για να κερδίσει τον Αλ Γκορ, παρόλο που έχασε από τον τότε υποψήφιο των Δημοκρατικών, στη λαϊκή ψήφο.
Κυβερνήτης της Φλόριντα ήταν τότε ο… άλλος Μπους, ο Τζεμπ Μπους, ο οποίος διατηρεί τις ισχυρές προσβάσεις του στη συγκεκριμένη Πολιτεία, παρόλο που δεν είναι πλέον «πρώτος πολίτης». Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται πιο κοντά στον Μιτ Ρόμνεϊ, ακόμη όμως κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η στήριξή του αρκεί για να εξασφαλίσει στον πλέον μετριοπαθή από τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών τη νίκη.
Οι εξελίξεις στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα λειτουργούν υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς από μια σκληρή και οριακή μάχη, όποιος κι αν επικρατήσει, θα εξέλθει «τραυματισμένος». Δίνοντας στον εν ενεργεία Πρόεδρο των ΗΠΑ το προβάδισμα.
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top