GuidePedia

0

Ανεβαίνει ο υδράργυρος στην Αμερική ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου
Οι ΗΠΑ πρέπει να αναθεωρήσουν τις σχέσεις με την Άγκυρα, δηλώνει ο Ρικ Πέρι πρώην Κυβερνήτη του Τέξας
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ να επανεξετάσουμε την οικονομική βοήθεια που οι Ηνωμένες Πολιτείες τους παρέχουν, ώστε να φτάσει στο μηδέν...
Xθες Σάββατο επρόκειτο να διεξαχθούν οι προκριματικές εκλογές για τη Νότια Καρολάινα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και ενώ στις προηγούμενες αναμετρήσεις ο Μιτ Ρόμνι επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί που έχει αποκτήσει. Παρόλα αυτά τα πράγματα στη συγκεκριμένη πολιτεία είναι πιο περίπλοκα, καθώς επικρατεί ο άκρατος συντηρητισμός και η θρησκοληψία, και αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τον Μορμόνο Ρόμνι.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις τελευαταίες δημοσκοπήσεις, ο Μιτ Ρόμνι φαντάζει ως ο πιο δυνατός αντίπαλος για τον πρόεδρο Ομπάμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς Ομπάμα και Ρόμνι βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία δυνάμεων όσον αφορά την πρόθεση ψήφου. Ο Ομπάμα έχει σαφές προβάδισμα όσον αφορά τους υπόλοιπους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, αφού μόνο ο Ρόμνι τη δεδομένη χρονική στιγμή παρουσιάζεται ικανός να αμφισβητήσει την επανεκλογή του Αφροαμερικανού προέδρου.
Αυτό όμως που αποτελεί είδηση στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών είναι ότι το θέμα της Τουρκίας μπήκε στην ατζέντα των ντιμπέιτ. Ειδικότερα, στις 16 Ιανουαρίου, στο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε στο Μιρτλ Μπιτς της Νότιας Καρολάινα, ο παρουσιαστής του ειδησεογραφικού δικτύου Fox News Μπρετ Μπάιερ απηύθυνε την εξής ερώτηση στον υποψήφιο Ρικ Πέρι, πρώην Κυβερνήτη του Τέξας: «Κυβερνήτα, από την ώρα που πήρε την εξουσία στην Τουρκία το Ισλαμικό Κόμμα, ο αριθμός των δολοφονιών έχει αυξηθεί κατά 1400%.
Η ελευθερία του τύπου έχει πέσει στα επίπεδα της Ρωσίας. Ο Πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ερντογάν έχει αγκαλιάσει τη Χαμάς και έχει απειλήσει με στρατιωτική επίθεση το Ισραήλ και την Κύπρο. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, πιστεύετε ότι η Τουρκία ανήκει ακόμα στο ΝΑΤΟ; Ο Κυβερνήτης του Τέξας και υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος απάντησε ότι «προφανώς όταν έχεις μία χώρα που κυβερνάται από μία ομάδα που πολλοί θεωρούν τρομοκράτες Ισλαμιστές, και όταν βλέπεις να εφαρμόζεται η τρομοκρατία στους πολίτες της χώρας απ΄ το καθεστώς, τότε ΝΑΙ, είναι η ώρα όχι μόνο να ξεκινήσουμε μία συζήτηση για το εάν ανήκουν ή δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, αλλά πάνω απ' όλα είναι η ώρα να επανεξετάσουμε την οικονομική βοήθεια που οι Ηνωμένες Πολιτείες τους παρέχουν, ώστε να φτάσει στο μηδέν...», απάντησε εν μέσω χειροκροτημάτων από το κοινό.
Οι Αμερικανοτουρκικές Οργανώσεις της Ουάσινγκτον σε έντονο ύφος απαίτησαν από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να ανακαλέσει, όμως ο Ρικ Πέρι όχι μόνο δεν ανακάλεσε τη δήλωσή του αλλά σε συνέντευξή του την επόμενη μέρα προς το CNN, υπογράμμισε ότι η Τουρκία οφείλει να δώσει εξηγήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
ΝΙΚ ΛΑΡΥΓΓΑΚΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΗΙ:
«Δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος η Άγκυρα»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI) Νικ Λαρυγγάκης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Πέρι για τα ερωτήματα στις σχέσεις Τουρκίας -ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, επισήμανε ότι αυτή η συζήτηση που ξεκίνησε είναι αναμφισβήτητα θετική και τόνισε ότι το AHI, εδώ και καιρό, έχει ζητήσει την αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, καθώς, όπως είπε, το Ινστιτούτο έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία ως αφερέγγυο σύμμαχο για την Αμερική, όχι μόνο λόγω των πρόσφατων εξελίξεων αλλά και στο σύνολο του 20ού αιώνα και το ξεκίνημα του 21ου.
Ο Πρόεδρος του AHI, σε συνέχεια των δηλώσεών του προς τα Αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, έδωσε μία σειρά από ιστορικά γεγονότα που αποδεικνύουν το επιχείρημα ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν είναι αξιόπιστος και φερέγγυος σύμμαχος, όχι μόνο έχει καταπατήσει Διεθνείς Συνθήκες, αλλά επιπροσθέτως ουκ ολίγες φορές έχει βάλει τρικλοποδιές στα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Λαρυγγάκης, ένας άνθρωπος με έντονη δραστηριότητα στην Ουάσινγκτον όπου και εδρεύει το Ινστιτούτο, κατέληξε λέγοντας ότι το 2012, η Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, παρανόμως κατέχει εδάφη της Κύπρου, μίας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «συνεχίζοντας αυτό που ξεκίνησε πριν από 37 χρόνια. Επιπροσθέτως ο Νικ Λαρυγγάκης έκανε αναφορά στις απειλές της Τουρκίας προς την Κύπρο και το Ισραήλ, λόγω των ερευνών που πραγματοποιούν στη Μεσόγειο για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αλλά και στις απειλές προς την εταιρεία Noble, αμερικανικών συμφερόντων που έχει αναλάβει το πρότζεκτ.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο έχει έδρα την Ουάσινγκτον και μάλιστα από το 1974 οπότε και ιδρύθηκε, προωθεί τις ελληνικές θέσεις και συμφέροντα μέσω των διασυνδέσεων που έχει στην πολιτική σκακιέρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Του Δημήτρη Φιλιππίδη

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top