GuidePedia

0

Με την προειδοποίηση των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ότι οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, μπορεί να ετοιμάζονται για σφοδρή επίθεση στην πόλη Χομς, συντάχθηκε χθες επίσημα και η Γαλλία, παρεμβαίνοντας και ζητώντας την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τη «σωτηρία του συριακού λαού».
«Η Γαλλία είναι εξαιρετικά ανήσυχη για τις πληροφορίες σχετικά με μια μαζική στρατιωτική επιχείρηση που ετοιμάζεται από τις συριακές αρχές ασφαλείας εναντίον της πόλης Χομς», δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό.

Διεμήνυσε επίσης σε αυστηρό τόνο ότι το Παρίσι θα καταστήσει τις συριακές Αρχές υπεύθυνες για οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του πληθυσμού της χώρας.
Στη Δαμασκό, η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι προβαίνει σε οποιαδήποτε καταστολή, ενώ κατηγόρησε τους αντιπάλους της ότι πήραν τα όπλα και προειδοποίησε τους υποστηρικτές των εξεγερμένων στη Δύση πως η Συρία μπορεί να στηρίζεται στην Ρωσία, στην Κίνα και σε άλλες χώρες, προκειμένου να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στις υποθέσεις της.
«Δεν υπάρχει πολιτική καταστολής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντέσι, στο πρακτορείο Reuters. Οι συριακές δυνάμεις βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν τους πολίτες και να διατηρήσουν το νόμο και την τάξη που παραβιάζεται από εκείνους οι οποίοι φέρουν όπλα κατά του κράτους», υποστήριξε.
Αντιπολιτευόμενες οργανώσεις έχουν καλέσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους να μην εργαστούν σήμερα, Κυριακή, πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας στη Συρία, σε αυτό που έχουν αποκαλέσει «Απεργία για αξιοπρέπεια».
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα το Σάββατο, συν ένας άνδρας που υπέκυψε στα τραύματά του και τα πτώματα τριών ανθρώπων που επιστράφηκαν στις οικογένειές τους και που -σύμφωνα με το Παρατηρητήριο- πέθαναν από βασανιστήρια.
Ταυτόχρονα, το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε πως η λεγόμενη ομάδα BRICS των αναδυομένων οικονομικών δυνάμεων (η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική) "επανέλαβε την απόλυτη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε επέμβαση στις συριακές υποθέσεις".
Επικαλέστηκε ένα μήνυμα του πρεσβευτή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο υπήρξε πεδίο έντονων διαιρέσεων για τη Συρία ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις από τη μια πλευρά και τη Ρωσία και την Κίνα από την άλλη.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος πιέζει τη Συρία, υπό την απειλή κυρώσεων, να αποσύρει τους στρατιώτες από τις πόλεις και να αφήσει να εισέλθουν παρατηρητές.
Το πρακτορείο ειδήσεων MENA της Αιγύπτου μετέδωσε το Σάββατο πως οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθούν στο Κάιρο στα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να επεξεργαστούν μια απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε "υπό όρους αποδοχή των παρατηρητών από τη Συρία".

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top