GuidePedia

0


Συνεχίζονται οι προσπάθειες για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σημείο εμπλοκής παραμένει η εμμονή της βρετανικής αντιπροσωπείας να υπάρχει αναφορά σε σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης μετά την κοινή συνάντηση του Ιανουαρίου.
Άκαρπες απέβησαν και οι προχθεσινές προσπάθειες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συμφωνήσουν το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα κληθεί να υιοθετήσει το Σώμα, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ανανεώνοντας τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το πρωί της Δευτέρας σε επίπεδο πρέσβεων, οπότε αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας, ή το αργότερο το πρωί της Τρίτη, να υπάρξει συμφωνία και στην ολομέλεια.
Σημείο εμπλοκής παραμένει η εμμονή της βρετανικής αντιπροσωπείας να υπάρχει αναφορά σε σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, σύντομα μετά την κοινή συνάντηση του Ιανουαρίου, χωρίς παράλληλα να παρατίθεται ως προϋπόθεση η σύγκλιση στις εσωτερικές πτυχές. Ταυτόχρονα οι Βρετανοί επιθυμούν μέσω του κειμένου να περάσουν έμμεσο χρονοδιάγραμμα.
Ο Βρετανός αντιπρόσωπος εμφανίζεται απομονωμένος από τα υπόλοιπα μέλη του Σ.Α., κάτι που φάνηκε και χθες κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου από την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχάιμ.
Ο Βρετανός αντιπρόσωπος στην τοποθέτησή του επέμεινε πως οι συνομιλίες δεν μπορούν να είναι ατέρμονες και ότι θα πρέπει τον Ιανουάριο στο Greentree να ξεκαθαριστεί αν υπάρχουν προοπτικές για λύση. Ο ίδιος είπε πως προσδοκεί ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και θα συγκληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα πολυμερής διάσκεψη.
Οι Αμερικανοί στην τοποθέτησή τους επισήμαναν την ανάγκη οι δύο πλευρές να μπορέσουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό, ενώ έμειναν σε τεχνικά θέματα της Ειρηνευτικής Δύναμης, προτάσσοντας την ανάγκη ολοκλήρωσης της αποναρκοθέτησης στη νεκρή ζώνη.
Ο Ρώσος αντιπρόσωπος συνέστησε να μην υπάρχει τόση σπουδή από ορισμένους, για να κλείσει όπως – όπως η διαδικασία, ενώ συνέδεσε τη διεθνή διάσκεψη με την ύπαρξη σύγκλισης σε όλες τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και στην ύπαρξη συμφωνίας των δύο πλευρών.
Διάβημα στον Κάμερον

Σε διάβημα στο Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον αναφορικά με τη στάση της Βρετανίας στη συζήτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
«Μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Βρετανίας υπάρχει Μνημόνιο Συναντίληψης για διαβούλευση και διάλογο για θέματα που αφορούν στις δύο χώρες. Δεν μπορεί η Βρετανία να προωθεί άποψη που λέει ότι πρέπει να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη πριν συμφωνηθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Η θέση αυτή της Βρετανίας παραβιάζει τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία διατυπώθηκε σε δηλώσεις και εκθέσεις του», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε ότι θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ και θέση της ελληνοκυπριακή πλευράς είναι ότι διεθνής διάσκεψη θα συγκληθεί για επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, όταν και εφόσον συμφωνηθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.
Λαιμητόμος για την Κύπρο η διεθνής διάσκεψη
Λαιμητόμο της Κύπρου και τερματισμό των συνομιλιών χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, εάν αυτή πραγματοποιηθεί.
«Από την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών και από όλες τις προσπάθειες γύρω από την έκθεση είναι φανερό ότι ο μεγάλος μας φόβος ως Ευρωπαϊκό Κόμμα, η εκτίμηση και η ανησυχία μας, είναι πως δυστυχώς βρίσκεται μπροστά μας, προχωρούμε με πιέσεις για διεθνή διάσκεψη και μάλιστα ανεξάρτητα εξέλιξης στο τραπέζι των συνομιλιών'', είπε ο κ. Συλλούρης.
Σε δηλώσεις του στα πλαίσια χριστουγεννιάτικου φιλανθρωπικού παζαριού που πραγματοποιείται σε κεντρική Λεωφόρο της Λευκωσίας από τη Γυναικεία Οργάνωση του ΕΥΡΩΚΟ, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ''αυτό θα είναι η λαιμητόμος της Κύπρου''.
''Δεν είναι απλή εξέλιξη, είναι ο τερματισμός των συνομιλιών και η επιβολή μιας λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν'' ανέφερε

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top