GuidePedia

0

Κάτι δείχνει να διαδραματίζεται στα παρασκήνια της διεθνούς – ευρωπαϊκής εν προκειμένω – πολιτικής, αφού όπως φαίνεται η έκδοση ευρωομολόγων δεν θα πρέπει ακόμα να αποκλείεται.
Όπως φέρεται να ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, εντός του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης το οποίο και θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Μάρτιο σε συνδυασμό με τα μέτρα οικονομικής σταθεροποίησης και δραστικού περιορισμού των ελλειμμάτων, βρίσκονται και τα ευρωομόλογα. Υπενθυμίζεται, ότι τα ευρωομόλογα στην ουσία θα αναλάβουν αν αντιμετωπίσουν με ευνοϊκότερους όρους τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης και το τεράστιο χρέος που έχουν συσσωρεύσει πολλά κράτη-μέλη, λόγω των δανείων με χαμηλότερο επιτόκιο που θα εξασφαλίζει η υποστήριξη της Ευρωζώνης… δηλαδή της Γερμανίας.

Τι σημαίνει αυτό όμως πρακτικά; Ότι οι Γερμανοί αντιλαμβάνονταν από την αρχή ότι τα ευρωομόλογα αποτελούσαν ένα από τα λίγα μέτρα ουσίας, ένα από τα λίγα «εργαλεία» για την αντιμετώπιση της κρίσης που διέθετε η Ενωμένη Ευρώπη. Εάν όμως λαμβανόταν απόφαση άμεσα, μία από τις συνέπειες θα μπορούσε να είναι η χαλάρωση των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης με αποτέλεσμα, μακροπρόθεσμα, να υπονομευόταν και να αχρηστευόταν το μέτρο αυτό, εάν πρώτα δεν εξασφαλιζόταν ότι οι οικονομίες των χωρών-μελών θα περνούσαν από μια περίοδο σκληρής λιτότητας με σκοπό των περιορισμό των ελλειμμάτων και το συμμάζεμα της κατάστασης, ώστε η εφαρμογή του μέτρου των ευρωομολόγων, ενδεχομένως σε συνδυασμό με το τύπωμα χρήματος για να πληθωριστεί και να απαξιωθεί σε ένα βαθμό το χρέος, αφού πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί η υιοθέτηση μέτρων κοινής λογικής…
Οι Γερμανοί έκαναν κάτι πάρα πολύ απλό. Τόσα χρόνια απέκτησαν βαριά βιομηχανία, η οποία δεν επηρεάζεται από την τιμή των προϊόντων. Ο καθένας είναι διατιθέμενος, εάν το επιτρέπει το βαλάντιό του, να πληρώσει το τίμημα μιας καλής και ποιοτικής Mercedes ή ενός πυροβόλου PzH-2000 ή ενός άρματος μάχης Leopard ή μιας μηχανής εργοστασίου κ.λπ. Είτε ανατιμηθεί το ευρώ (αν μείνουν στο ευρώ) ή το μάρκο είναι σε μια πρώτη – οικονομική – ανάγνωση ήσσονος σημασίας. Θα συνεχίσουν να πουλάνε όσο όμως υπάρχουν αγορές και όσο η ποιότητα των προϊόντων συνεχίσει να είναι η ίδια. Εμπορεύονται τεχνολογία και ποιότητα, κάτι στο οποίο πλέον υστερούν όχι μόνο οι Γάλλοι, αλλά και οι ίδιοι οι Αμερικανοί.
Αφού μάζεψαν λεφτά και πλούτο στη χώρα τους, φτάνοντας να δίνουν υψηλότατους μισθούς και να είναι η κοινωνία τους ικανοποιημένη, επιχείρησαν να πείσουν τους Ευρωπαίους «να τους αφήσουν ήσυχους κι ό,τι αν τους κάνει κέφι φεύγουν από το ευρώ», με αποτέλεσμα να τους παρακαλάνε όλοι να μην το κάνουν και να τους βοηθήσουν. Οι Γερμανοί συμφωνούν υπό ένα όρο. Έχουν τη ρευστότητα στα χέρια τους και ζητούν από όλους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, εξασφαλίζοντας έτσι ότι θα θέσουν την Ευρώπη υπό τον οικονομικό και όχι μόνο έλεγχό τους.

Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Αν η Ελλάδα ή άλλη χώρα, που δεν διαθέτει ρευστότητα, θέλει να κάνει μεγάλες επενδύσεις (π.χ. εξοπλιστικό, κατασκευές, κ.λπ.) πως θα δανειστεί; Μόνη ευκαιρία θα είναι τα γερμανικά κεφάλαια, άρα και τα γερμανικά προϊόντα. Ωστόσο, εξίσου ορθό είναι το συμπέρασμα περί της εξάρτησης των Γερμανών από την Ενωμένη Ευρώπη, όχι μόνο σε γεωπολιτικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Κατά συνέπεια, έτσι ερμηνεύεται το γερμανικό κίνητρο, αφού πρώτα οδηγήσουν άπαντες στην απελπισία, στο τέλος να τους βοηθήσουν…
Όσον αφορά τώρα τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Η μεγάλη απειλή είναι τα εννιά δημοψηφίσματα τα οποία θα διεξαχθούν σε χώρες της Ευρώπης για την επικύρωσή της από τους ευρωπαϊκούς λαούς ή την απόρριψή της. Ήδη, στην Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, τη Δανία, έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται αντιδράσεις, ενώ «γκρίζο» είναι το τοπίο στη Φινλανδία, τη Λετονία και την Τσεχία.
Άρα, ίσως οι Γερμανοί πρέπει, ή απλά θα πειθαναγκαστούν, να μιλήσουν για την προοπτική των ευρωομολόγων εάν θέλουν να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασής τους. Ίσως κι αυτό να γίνει την τελευταία στιγμή, ώστε να μεγιστοποιηθεί και να «εκταμιευθεί» στην κάλπη ο επικοινωνιακός αντίκτυπος…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top