GuidePedia

0

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ
ΣΥΡΙΑ ΑΓΡΙΕΣ ΜΑΧΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΤΡΑΤΟΥ-ΛΙΠΟΤΑΚΤΩΝ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ 50 ΝΕΚΡΟΙ
Εκκληση στις διεθνείς δυνάμεις να «σώσουν το συριακό λαό» απηύθυνε η Γαλλία, συντασσόμενη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία κι ενώ ταυτόχρονα το Παρίσι βλέπει τη Δαμασκό πίσω από τις επιθέσεις εναντίον Γάλλων μελών της ειρηνευτικής δύναμης στον Λίβανο. Με απειλές οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να σπάσουν τη χθεσινή γενική απεργία στο πλαίσιο της εκστρατείας «μείνετε στο σπίτι». Σφοδρές μάχες μεταξύ λιποτακτών και στρατού κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Στο γνωστό της ύφος η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε ότι προβαίνει σε οποιαδήποτε καταστολή και κατηγόρησε τους αντιπάλους της ότι πήραν τα όπλα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους υποστηρικτές των εξεγερμένων, στη Δύση, πως η Συρία μπορεί ακόμη να στηρίζεται στη Ρωσία, την Κίνα και σε άλλες χώρες, προκειμένου να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση.
Σκληρή στάση από Γαλλία
Πάντως, η Γαλλία, τηρώντας ακόμη σκληρότερη στάση μετά την έκκληση που διατύπωσε για τη σωτηρία του συριακού λαού, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, τόνισε ότι έχει ισχυρές ενδείξεις για το ότι οι επιθέσεις της Παρασκευής, που προκάλεσαν τον τραυματισμό πέντε Γάλλων κυανοκράνων στον νότιο Λίβανο, προήλθαν από τη Συρία.
Γενική απεργία πραγματοποιήθηκε χθες σε πολλές πόλεις της Συρίας, αφού ακτιβιστές απευθύνθηκαν διαδικτυακά στους πολίτες και κάλεσαν επιχειρήσεις και εργαζόμενους να παγώσουν την αγορά, πρώτη μέρα της εργάσιμης εβδομάδας των Σύρων, σε μια κινητοποίηση που έχουν αποκαλέσει «απεργία για την αξιοπρέπεια». Οι Αρχές απείλησαν να σπάσουν τα κλειστά μαγαζιά.
Νέο αίμα αμάχων
Εννιά άμαχοι σκοτώθηκαν χθες στη Συρία από τις δυνάμεις ασφαλείας. Επιπλέον, τρεις άνδρες που απήχθησαν πριν από τρεις εβδομάδες στη Χαράστα, κοντά στη Δαμασκό, υπέκυψαν «από τα βασανιστήρια», σύμφωνα με στοιχεία του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Την Παρασκευή, 41 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και επτά παιδιά, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια διαδηλώσεων, κυρίως κοντά στη Δαμασκό και τη Χομς. Στη νότια Συρία, εκατοντάδες λιποτάκτες του στρατού πολέμησαν με πιστές στο καθεστώς δυνάμεις, υποστηριζόμενες από άρματα μάχης, σε μια από τις μεγαλύτερες ένοπλες αντιπαραθέσεις της εννιάμηνης εξέγερσης.
Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο εξέφρασε φόβους ότι το καθεστώς ετοιμάζει «σφαγή» στη Χομς, στόχο της βίαιης καταστολής, «για να παραδειγματιστούν και άλλες περιοχές». Ακολούθησε η αντίδραση από το Παρίσι.
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθούν στο Κάιρο, στο τέλος αυτής της εβδομάδας, για να αναζητήσουν μια απάντηση σε αυτό που το πρακτορείο «ΜΕΝΑ» της Αιγύπτου αποκαλεί υπό όρους αποδοχή παρατηρητών από τη Συρία.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top