ΓΡΑΦΕΙ Ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Το Κινεζικό Ναυτικό παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον Αρκτικό κύκλο, ενώ ανώτατα στελέχη του διαφωνούν ριζικά με τις θέσεις και απόψεις των γνωστών 5 Αρκτικών δυνάμεων(ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ-ΔΑΝΙΑ-ΚΑΝΑΔΑΣ-ΝΟΡΒΗΓΙΑ). Επικαλούνται- επειδή τους συμφέρει- τη γνωστή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που σε τέτοιες περιπτώσεις κάνει λόγο για ¨κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας¨.
Πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε στη Στοκχόλμη η 16 σελίδων μελέτη της ΛΙΝΤΑ ΓΙΑΚΟΜΠΣΟΝ,( η οποία είναι ερευνητής μόνιμα εγκατεστημένη στο ΠΕΚΙΝΟ). Ο τίτλος της μελέτης είναι «Η ΚΙΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΡΚΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΟΥΣ», ενώ Κινέζοι αναλυτές δεν έχουν διαχρονικά αποκλείσει «τη χρήση βίας ακόμα και στον Αρκτικό».
Μάλιστα υποστηρίζουν ορισμένοι από αυτούς ότι «θα πρέπει το Πεκίνο να θέσει επί τάπητος τις Αρκτικές του διεκδικήσεις!!». Είναι οι ίδιοι κύκλοι που επίμονα ζητούσαν να έχει η ΚΙΝΑ ναυτική παρουσία στην περιοχή ΑΝΤΕΝ-ΙΝΔΙΚΟΣ-ΣΟΜΑΛΙΑ για την αντιμετώπιση της πειρατείας. Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΚΙΝΑ στους ωκεανούς στην ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ αλλά και στην ΑΡΚΤΙΚΗ ζώνη παρουσιάζει τα πράματα όπως την συμφέρουν. Λένε μάλιστα ότι «ήδη έχει αρχίσει ένα νομικό πόλεμο κατά της Δύσης!».. Οι ίδιοι αναλυτές από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι «δεν θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα αποκλειστικά βάσει του ΔΙΚΑΙΟΥ της ΘΑΛΑΣΣΑΣ, γιατί σε πολλές περιπτώσεις, όπως στη ΝΑ ΑΣΙΑ και ειδικά στη ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ και στον Κόλπο της Ταϊλάνδης η ΚΙΝΑ διατηρεί προκλητική στάση απέναντι στα κράτη-μέλη της ASEAN , και δεν έχει δώσει λύσεις».
Στην ανάλυση της η ΓΙΑΚΠΜΠΣΟΝ υποστηρίζει ότι «στην ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ η ΚΙΝΑ έχει πραγματοποιήσει πολλές ερευνητικές πολικές αποστολές, ενώ στο Νορβηγικό Αρχιπέλαγος ΣΒΑΛΜΠΑΡΝΤ έχει εγκαταστήσει ένα ερευνητικό σταθμό» Και άλλοι αναλυτές όπως και η ΓΙΑΚΟΜΠΣΟΝ θεωρούν ότι οι ΚΙΝΕΖΟΙ ενδιαφέρονται σε τέτοιες περιοχές αποκλειστικά για ενεργειακές πηγές. Ειδικά στην περίπτωση που θα είναι ανοικτά όλο το χρόνο τα υπολογίσιμης στρατηγικής αξίας ΣΤΕΝΑ στον Αρκτικό κύκλο(πχ ΒΕΡΙΓΓΕΙΟΣ/ΒΑ πέρασμα ) εξ αιτίας της τήξης των πάγων (στις επόμενες δεκαετίες λόγω των κλιματολογικών αλλαγών), το ΠΕΚΙΝΟ επιδιώκει να έχει κάποιας μορφής παρουσία.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου