GuidePedia

0
Παρασκηνιακός πόλεμος για τη μεταβατική κυβέρνηση

Reuters - BBC: θα ηγείται ο κ. Λ. Παπαδήμος - Κανονικά η κυβέρνηση την Παρασκευή στην ψήφο εμπιστοσύνης - Το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Μαίνεται ο παρασκηνιακός πόλεμος για τη μεταβατική κυβέρνση. Ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ήδη ότι έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις και η πρώτη διαφορά μεταξύ ΠαΣοκ και Νέας Δημοκρατίας είναι ότι το κυβερνών κόμμα επιθυμεί πολιτική κυβέρνηση διάρκειας 6 μηνών ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί βραχεία κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός δεν θα παραιτηθεί μέχρι να διαπραγματευτεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά τον σχηματισμό της νέας μεταβατικής κυβέρνησης και θα πάει κανονικά την Παρασκευή στην ψήφο εμπιστοσύνης. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος τους ανέπτυξε όλη τη δουλειά που χρειάζεται για την υλοποίηση της συμφωνίας και η οποία δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο του 2012.

Εξουσιοδοτήθηκαν οι κκ Ρέππας και Αθανασάκης θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Νέα Δημοκρατία για τη μεταβατική κυβέρνηση. Επίσης σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχουν οριστεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση δύο διαπραγματευτές οι κκ. Τασούλας και Μιχελάκης, αν και επίσήμως η Νέα Δημοκρατία το διαψεύδει.

Επισήμως η Νέα Δημοκρατία διαψεύδει επίσης οποιαδήποτε επαφή με το ΠαΣοΚ για τη νέα μεταβατική κυβέρνηση, ενώ δεν δέχεται ως συνομιλητές στελέχη της κυβέρνησης, παρά μόνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το υπουργικό συμβούλιο που άρχισε τις 2 το μεσημέρι και τελείωσε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα. Στην αρχή έγινε η εισήγηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια μίλησαν πολλοί υπουργοί και ανέπτυξαν τις θέσεις τους σχετικά με το δημοψήφισμα και την πορεία της κυβέρνησης.

Το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση ήταν για τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση και θα πάρει την 6η δόση της βοήθειας.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα όμως με διαρροές από το υπουργικό συμβούλιο στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας καθώς και στο ότι θα μιλήσει κανονικά το βράδυ στη Βουλή και θα πάει αύριο στην ψηφοφορία για φήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της νέας μεταβατικής κυβέρνησης θα ηγείται ο κ. Λ. Παπαδήμος, κάτι που μετάδωσαν νωρίτερα το πρακτορείο Reuters και το BBC.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες λίγο πριν εισέλθει στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάτι που επιβεβαιώνει και η Προεδρία. Σε ερώτηση τι ειπώθηκε η απάντηση ήταν ουδέν σχόλιο, καθώς και ότι δεν έχει προς το παρών κανονιστεί συνάντηση Προοέδρου με Πρωθυπουργό.

Οπως ανακοινώθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ θα συνεδριάσει το απόγευμα.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top